Munca pe șantier, ușurată de o aplicație
Reading Time: 4 minuteCând te gândești la un șantier te gândești la imensa muncă nu doar de construire propriu-zisă, ci la munca de documentare și toate detaliile tehnice și logistice ce sunt în spatele clădirilor ce se înalță în oraș. Acum peste 1000 de șantiere din România folosesc o soluție inovatoare, care îi ajută atât pe diriginții de șantier dar și pe muncitori în munca lor și în buna desfășurare a construcției. Am stat de vorbă cu Bojan Petkovic, Country Manager SEE la PlanRadar pentru a înțelege de ce este nevoie de o aplicație de management al șantierelor de la noi.
Cu ce vine nou aplicația pe piața din Romania și ce soluții propune?
PlanRadar în sine este o noutate pe piața locală, fiind prima aplicație tip property tech folosită pe șantierele din România.
PlanRadar este o soluție SaaS care operează și gestionează în cloud atât documentația de construcție, cât și urmărirea tuturor proceselor din cadrul proiectelor imobiliare. Utilizatorul platformei încarcă planurile de proiect și poate raporta defectele observate pe șantier sau introduce sarcinile direct pe plan prin intermediul smartphone-ului sau tabletei și apoi le comunică sau le deleagă membrilor echipei de proiect (coechipieri, furnizori, parteneri etc.).
PlanRadar contribuie la creșterea productivității în timpul fazei de construcție. Tehnologia bazată pe mobil sau tabletă conectează biroul cu șantierul și aduce claritate în ceea ce privește sarcinile zilnice pentru toți membrii echipei, performanța și așteptările, starea resurselor și progresul proiectului în timp real. Toate comunicările și fluxurile de lucru sunt documentate în cloud, de unde pot fi urmărite sau descărcate pentru monitorizare, revizuire, raportare. Utilizatorii pot folosi platforma în 16 limbi simultan, inclusiv în limba română.
Concret, jurnalul de șantier oferă informații despre toate evenimentele importante din timpul construcției unei clădiri și joacă un rol important în furnizarea de dovezi ale serviciilor livrate sau în curs de execuție, precum și în detalierea diferitelor provocări din timpul execuției. Astfel, documentația din jurul unui proiect reprezintă o bază importantă pentru clarificarea oricăror fapte și responsabilități.
Ce randament oferă aplicația, în termeni de costuri și operațional?
Randamentul în termeni de costuri și ore de lucru este scalabil cu PlanRadar, în funcție de amploarea proiectului. Din experiența noastră, marile șantiere, unde vorbim de sute de angajați și mii de ore de lucru, pot realiza economii de până la 60 – 70% pe an. În cazul proiectelor mai mici, calculul este mai simplu. Prin automatizarea oferită de PlanRadar, angajatul care este responsabil și de activitatea de documentație, de exemplu, poate economisi până la 10 ore de lucru în acest sens pe săptămână. Economia va fi determinată de valoarea orei de lucru înmulțită cu orele care nu se mai consumă pentru documentație.
Cum a fost primita soluția in Romania
La puțin mai mult de un an de la lansarea sa pe piața locală, PlanRadar este utilizat în peste 1000 de șantiere de construcții din România. Printre clienții companiei se numără Bog’Art, PrimeKapital, Porr, Strabag, Alesonor, Alesonor, Brisk Group și Workspace Studios. De asemenea, și depozitul eMAG din Ștefăneștii de jos a fost construit cu ajutorul PlanRadar.
Ce optimizări au fost aduse sau urmează să îi fie aduse în viitorul apropiat?
Lucrăm intens și necontenit pentru a dezvolta aplicația și deja avem câteva idei de updateuri pentru anul viitor. Anul acesta am lansat PlanRadar Connect, o funcție care permite utilizatorilor sincronizarea cu alte aplicații, totul securizat și fără nevoia unei codificări complexe.
De asemenea, am introdus de curând Gantt View, un nou instrument de planificare a șantierului conceput pentru a ușura dificultățile legate de construcții și întreținere, oferind o supraveghere mai clară a sarcinilor și ajutând la respectarea termenelor limită convenite. Funcția permite utilizatorilor să vizualizeze și să evalueze de la distanță fazele cheie ale proiectului și să creeze programe de proiect în conformitate cu modelul standard și cunoscut în toată lumea Gantt.
De ce este nevoie de digitalizare în domeniul construcțiilor?
Nu cred că suntem în eroare când afirmăm că este nevoie de digitalizare la nivel global, în toate domeniile de activitate în care ea poate fi implementată. În cazul sectorului de construcții, PlanRadar a apărut din nevoia de a răspunde unei probleme – multiplele situații neprevăzute ce pot apărea în etapele de construcție, care rezultă în întârzierea lucrărilor și, din păcate, în creșterea costurilor vs bugetul initial.
Dacă mai era nevoie, pandemia ne-a confirmat încă o data necesitatea unei soluții precum PlanRadar. Organizarea tuturor proceselor (în Cloud) care pot avea loc pe șantier cu ajutorul aplicației noastre a permis tuturor actorilor implicați într-un proces de construcție (athitecți, ingineri structuriști, echipe de execuție etc) să își continue activitatea, limitând la minim contactul fizic.
Nu în ultimul rând, criza energetică, creșterea inflației și instabilitatea economică cu care ne confruntăm în zilele noastre sunt, din nou, probleme al căror răspuns înseamnă digitalizarea. Noi propunem o unealtă care ajută sectorul construcțiilor să construiască mai bine, să predea lucrarea la timp și să evite costuri suplimentare pentru beneficiar.
De ce este o aplicație pe baza de abonament?
Fiind o aplicație cu multiple module și funcționalități, ne-am dorit să le oferim clienților noștri flexibilitate în alegerea pachetului de servicii care răspunde cel mai bine nevoilor lor.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz