Mugur Isărescu: Băncile trebuie să pregătească restructurarea datoriilor acelor companii care pot fi salvate
Reading Time: 2 minuteEste necesară o mai bună calibrare a politicilor, pentru a echilibra schimbările structurale ale economiei, iar băncile ar trebui să pregătească restructurarea datoriilor acelor companii care pot fi salvate, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la începutul unei conferinţe organizate de FMI şi BNR.
“Vor avea loc schimbări de lungă durată în structura economiei, chiar dacă sunt greu de prezis în acest moment. Este necesară o mai bună calibrare a politicilor pentru a face față acestor schimbări structurale, iar băncile ar trebui să stabilească aranjamente pentru restructurarea datoriei acelor firme care pot fi salvate, facilitând în același timp ieșirea ordonată a acelor firme care este puțin probabil să reușească în economia post-pandemică”, a spus guvernatorul, adăugând că incertitudinile rămân extrem de mari și întârzierile suplimentare în redresarea economică vor pune mai multă presiune asupra resurselor publice și vor complica negocierile în realocarea acestora.
Şeful băncii centrale a arătat că o creştere a îndatorării companiilor ridică îngrijorări în ceea ce priveşte riscurile de solvabilitate şi perspectivele de investiţii. „Schemele de ajutor care au rolul păstrării locurilor de muncă, moratoriile pentru obligaţiile de plată, granturile şi garanţiile de credit pot fi eficiente în îmbunătăţirea nevoilor de lichiditate a companiilor, acest lucru fiind valabil chiar mai mult în economiile avansate decât în cele emergente. Cu toate acestea, mergând înainte, creşterea îndatorării ridică îngrijorări în ceea ce priveşte riscurile de solvabilitate şi perspectivele de investiţii. Este adevărat că, din perspectiva băncilor centrale, toate capitolele raportului sunt extrem de relevante. Personal, tot timpul urmăresc rapoartele de cercetare ale FMI pentru confirmări ale propriilor noastre scenarii, pentru puncte de vedere diferite asupra unor anumite subiecte, dar chiar şi pentru steguleţele roşii”, a susţinut Isărescu.
Pentru 2020, FMI estimează – este încă o estimare – o scădere a PIB-ului real în Europa de 7%, cea mai mare scădere de după cel de Al Doilea Război Mondial. Guvernatorul a precizat că datorită politicilor de răspuns și schemelor de ajutor au fost evitate consecinţe chiar mai dramatice și a adăugat că impactul maxim al pandemiei asupra companiilor în anul 2020 încă nu a fost calculat.
Guvernatorul BNR a deschis conferinţa online de prezentare a raportului FMI Regional Economic Outlook (REO) for Europe: Corporate Liquidity and Solvency in the COVID-19 Pandemic and the Role of Policies.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz