Management Stiri

Motivele demotivarii

20 oct. 2015 2 min

Motivele demotivarii

Reading Time: 2 minute

Nu mai este un secret pentru nimeni ca marea majoritate a angajatilor nu sunt implicati in munca pe care o fac si, cu toate ca nu mai este demult o optiune, ci un imperativ pentru succesul unei afaceri, implicarea angajatilor ramane testul pe care foarte multi manageri inca il pica

Noua din zece angajati nu sunt implicati in munca pe care o fac zi de zi, cifre care plaseaza Europa de Est in coada clamentului mondial, alaturi de nordul Africii sau sudul Asiei. Dar, ce motiveaza cu adevarat performanta la nivel inalt? La aceasta intrebare a raspuns Daniel Pink, unul dintre primii 15 ganditori de business ai lumii, care a fost prezent la cea de-a 11-a Conferinta Nationala a HR Club, “HR Drive”.

“Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poate face un manager este sa vorbeasca cu angajatii lui despre motivul care ii determina sa faca anumite lucruri si, la nevoie, sa le explice cum trebuie sa procedeze. Ceea ce nu inseamna mai multe sedinte. Eu sunt adeptul sedintelor in picioare, se vorbeste mai mult si sunt mai scurte”, a decalarat Daniel Pink.

Un studiu realizat de firma de cercetare Gallup arata ca, la nivel mondial, topul implicarii este condus de angajatii americani si canadieni (29%), acestia fiind urmati de australieni si neozeelandezi (24%). Procentul de 11% din Europa de Est a fost explicat, in cadrul conferintei “HR Drive” de Daniel Pink, ca rezultatul unei incercari a managerilor de a implica angajatii doar prin control.”Nu este o solutie. Trebuie sa trecem de la control la o autonomie a oamenilor. Initiativa este a managerilor. Nu conteaza cat de mult te straduiesti sa conduci oamenii, ci cum ii implici”, preciza Pink.  

Banii au propriul rol in motivare si au functionat timp de doua secole ca factor motivational determinant. Totusi, in ultimii 40 de ani, situatia s-a schimbat. Cu sarcini tot mai complexe, un angajat se lasa mai degraba influentat de un stimulent intrinsec, decat de unul exterior, de tipul salariului sau al primei. Ponderea banilor in ecuatia motivarii nu poate fi neglijata totusi, mai ales atunci cand sunt prea putini. Pentru performanta este nevoie de un salariu echitabil, care sa rasplateasca munca depusa de angajat. Fara o astfel de baza, motivatia risca sa devina o teorie.

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: