Management

Moștenirea unei românce în Paris

23 feb. 2017 3 min

Moștenirea unei românce în Paris

Reading Time: 3 minute

O simplă plimbare pe străzile din Paris vă poate scoate în față unul dintre proiectele Irinei Cristea, cofondatoare a biroului de arhitectură AZC, care, de mai bine de 15 ani, schimbă la față metropola franceză.

 După ce au lucrat împreună preț de cinci ani, în agenții din Paris și Hong Kong, Grégoire Zündel și Irina Cristea, doi foști colegi la Școala Națională Superioară de Arhitectură din Strasbourg, au decis, din anul 2001, că a sosit vremea să renunțe la joburile actuale și să lucreze pe cont propriu.  Succesul nu s-a lăsat prea mult așteptat și, în următoarea perioadă, de pe planșele celor doi arhitecți au prins viață o serie de proiecte mari. Așa a luat naștere biroul de arhitectură AZC. Din anul 2012, cei doi arhi­tecți au decis să se deschidă mai mult către lume.

Iar pentru aceasta, arhitecții biroului AZC au dat frâu liber creativității și s-au prezentat la patru competiții prestigioase din toate colțurile lumii, unde au câștigat două locuri întâi și un premiu trei cu Boun­cing Bridge – un concept de pod gonflabil peste Sena. Tot atunci, biroul de arhi­tectură a cunoscut și cea mai mare acce­lerare, crescând ex­­ponențial numărul anga­jaților, în con­dițiile în care pentru birou­rile de arhitectură din Franța efectele crizei economice abia se făceau simțite chiar după anul 2012, când numărul comenzilor era din ce în ce mai mic.

AZC Bouncing Brige

Creșterea numărului de angajați a dus la scrierea unui nou capitol în istoria biroului de arhitectură, care, de la începutul acestui an, s-a mutat într-o casă nouă, pe care o împarte cu un star­tup americano-francez. „Am simțit că trebuie să angajăm, că se repornește toată nebunia, că are loc un restart. În momentul de față suntem solicitați pentru concursuri, am simțit că am trecut de un prag. Ne‑am dat seama că acum începe o altă aventură“, spune cofondatoa­rea biroului de arhitectură AZC, care are momentan 15 angajați și va crește numărul acestora la 20 până în primăvara acestui an. Ca să vă faceți o idee despre anvergura proiectelor în care este implicat biroul de arhitectură al româncei, AZC lucrează în prezent la nouă stații de metrou – patru pentru linia 14 din Paris, alte patru stații de metrou în Rennes și una în Lyon – toate proiecte grele și lungi.

Dar planurile celor doi arhitecți nu se opresc aici. Pe agenda antreprenorilor, printre punctele strategice principale sunt restructurarea agenției și deschiderea acesteia pentru actvități precum arhitectura de interior, dar și implicarea într-un număr mai mare de proiecte de infrastructură, precum alte stații de metrou sau poduri pentru infrastructura feroviară.

Cu toate că este o parte a arhitecturii rezervate mai mult ingine­rilor, biroul de arhitectură din Paris este din ce în ce mai atras de această zonă. Sigur, arhitecții vor continua să construiască birouri, clădiri mixte, dar vor apăsa pedala de accelerație în direcția proiectelor mari. Un astfel de exemplu la care lucrează în prezent compania cofondată de Irina Cristea este studiul pentru o stație de metrou din Lausanne, precum și alte două concursuri pentru un proiect de 30.000 de metri pătrați și respectiv pentru 50.000 de metri pătrați. În paralel, arhitecta originară din România urmărește restructurarea agenției, pentru că a detectat o serie de po­tențiali asociați în rândul angajaților. Cei doi arhitecți urmăresc să delege o parte din responsabilități, ca să dezvolte în continuare agenția.

În Franța acum se rejoacă cărțile. Sunt agenții mari care au pierdut teren. După părerea mea, clienții se uită acum și spre alte agenții. Este o perioadă foarte bună, iar provocarea ar fi să răspundem la proiectele mari, la clienții importanți“, adaugă Irina Cristea, cofondatoare a biroului de arhitectură AZC.  

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: