BizRemote by certSIGN Antreprenori

Momentul vizionarilor

25 apr. 2020 5 min

Momentul vizionarilor

Reading Time: 5 minute

Nimic nu va mai fi la fel după această criză. Daniel Pintilie, Founder & CEO Watto, se așteaptă ca banii să fie mai scumpi și mai greu de obținut, iar investitorii mai atenți. Digitalizarea și automatizarea se vor dezvolta și mai mult, iar antreprenorul crede că revoluția electrică va lua amploare foarte repede. Este cert că viitorul nu poate fi decât unul sustenabil, bazat pe energie verde și pe o atenție crescută față de mediu și față de sănătatea oamenilor.

Ce înseamnă Watto, dincolo de stațiile de încarcare? Ce finanțări ați obținut până acum?

Watto este despre oameni care au curaj să viseze, e despre viziune, optimism și despre încăpățânarea de a crede atunci când mulți în jurul tău n-o fac; este despre dorința de a lăsa ceva în urmă care să schimbe lumea în bine. Este despre provocări, riscuri asumate și despre curaj. Dar este mai ales despre dorința de a avea o lume fară poluare și despre nevoia urgentă de a face ceva înainte să fie prea târziu. Prin Watto nu construim doar niște simple stații de încărcare; dezvoltăm, în afara orașelor, o întreagă rețea de încărcare de mare putere, pentru mașini și camioane electrice. Mai întăi în Romania apoi în Europa Centrala și de Est. Șoferii vor putea încarca, în mai puțin de 10 minute, 80% din baterie. Asta vă permite călătoria pe distante luni cu orice mașină electrica, indiferent de autonomie. Vă fi o adevărată revoluție a mașinilor electrice într-un viitor nu foarte îndepărtat. În 2019 am obținut prima finanțare de la fondul de investiții Early Game Ventures. Până în prezent am construit echipa, am definit conceptul și strategia, am identificat locații cheie și am încheiat parteneriate strategice. În acest moment suntem în discuții cu mai mulți investitori pentru o noua rundă de finanțare. Important de precizat că, pentru aceasta noua finanțare, avem asigurat deja 1 milion EUR de la investitorul nostru. Asta ne face încrezători că vom obține rapid restul banilor necesari pentru faza următoare. Rămâne de văzut cum vom fi impactati mai departe, de aceasta criză mondială.

Sunt românii interesați de mobilitatea electrică? Când vom vedea o creștere a vânzărilor de mașini electrice?

daniel pintilie watto 2 scaled e1587742029823

Mă bucur să constat că românii sunt tot mai interesați de mașini electrice și de tehnologie. Este o tendință care se vede în vânzări, în fiecare an. Suntem totuși departe de a avea o piață matură, din motive evidente: prețul (încă) ridicat la mașini electrice, cu toate că avem cea mai generoasă subvenție din Europa (10.000 euro) și lipsa unei infrastructuri solide pentru încărcare. Dar asta este ceea ce facem noi: creăm această infrastructură! Lipsa acestei piețe nu ne sperie, chiar ne avantajează. Watto este mai puțin despre prezent și mai mult despre cum va arăta piața de mașini electrice peste câțiva ani. Construim pentru viitor, gândindu-le la nevoile utilizatorilor de mașini electrice peste 10-15 ani. Suntem primii care fac asta. Atât prețul mașinilor electrice cât și infrastructura pentru încărcare devin tot mai accesibile. Mă aștept că revoluția electrică să ia amploare foarte repede. Dacă adaugăm aici planul Uniunii Europene de a interzice, începând cu 2030, motoarele Diesel sau misiunea Europei ca, până în 2050, să devină neutră din punct de vedere climatic, vom asista, în perioada ce vă urma, la un adevărat spectacol, iar cu Watto ne-am asigurat bilete în primul rând.

Cum afectează pandemia COVID-19 ecosistemul startup-urilor? Care a fost impactul asupra Watto?

Impactul pandemiei fiind global, toată lumea va fi afectată. În special startup-urile, acești adolescenți ai mediului de afaceri care învață din mers și care risca și cel mai mult. Noi suntem (printre) cei mai afectați, având resurse financiare relativ puține și fiind foarte sensibili la toate schimbările din jur. Dacă o corporație sau oricare altă companie solidă își permită să plătească salarii și taxe mai multe luni fară să și producă în acest timp, noi nu putem face asta. Din acest motiv suntem foarte atenți la cum evoluează lucrurile și suntem pregătiți să ne adaptăm. La Watto începusem deja negocierile pentru a doua rundă de finanțare. Brusc, toate întâlnirile au fost suspendate și toate discuțiile au fost amânate. Se pare că deciziile finale vor mai așteptă puțin. Sunt totuși optimist că interesul arătat de investitorii cu care am vorbit, va accelera negocierile. Viitorul este electric. Un investitor cu viziune înțelege asta imediat.

Ce tipuri de măsuri de sprijin credeți că ar avea cel mai mare impact pentru repornirea economiei post COVID-19?

Acesta este unul din acele momente critice în care guvernele trebuie să-și asume poziții și decizii ferme de reactivare a economiei și de susținere a populației. Cu cât se repornesc mai repede economiile, cu atât pierderile vor fi mai mici iar sistemele economice vor intra în normalitate mai rapid. Nu e timpul pentru măsuri de austeritate. Trebuie pompați bani în sistem alături de alte măsuri sociale pentru sprijinirea populației în toată această perioadă, fară excepție. Mai mult decât oricând, am văzut în această perioadă, cât de important este un sistem energetic flexibil, dinamic și cu oameni profesioniști. Iar acest sistem va fi și mai mult încercat în perioada următoare. Digitalizarea și automatizarea alături de eficientizarea sistemului energetic ar trebui să devină priorități continue și permanente, indiferent de culoarea politica a guvernanților.

“Să fim totuși atenți, în perioada următoare, la ce suntem dispuși să renunțăm în numele siguranței și al binelui comun”, Daniel Pintilie, Founder & CEO Watto.

Cum va arăta mediul de business după coronavirus?

Nimic nu va mai fi la fel după această criză. Mă aștept la multe schimbări, în multe domenii. Banii vor fi mai scumpi și mai greu de obținut. Investitorii mai atenți. Dacă până acum digitalizarea și automatizarea erau insuficient apreciate, acestea se vor dezvolta și mai mult în perioada ce va urma. Inteligența artificială își va continua ascensiunea rapidă și va uni și mai mult oamenii cu tehnologia. Atacurile cibernetice își vor spori, probabil, incidența, generând la rândul lor noi metode de contraatac din partea specialiștilor. Guvernele vor aloca și mai mulți bani cercetării și dezvoltării de noi tehnologii. Sistemele de sănătate vor capătă și mai multa atenție. În paralel, libertățile oamenilor ar putea fi restrânse și mai mult pentru a oferi spatiu de manevra autorităților în situații critice. Inovația și tehnologia au fost și vor rămâne prietenii oamenilor atâta timp cât oamenii vor reuși să le controleze și nu invers. Ca indivizi, să fim totuși atenți, în perioada următoare, la ce suntem dispuși să renunțăm în numele siguranței și al binelui comun. Viitorul nu poate fi decât unul sustenabil, bazat pe energie verde și pe o atenție crescută față de mediu și față de sănătatea oamenilor. Electrificarea transportului devine astfel critică în lupta pentru reducerea poluării. Mașinile electrice sunt necesare ca să putem respira un aer mai curat și ca să ne putem îmbunătăți calitatea vieții.

Omenirea vă depăși aceasta perioadă și vă renaște și mai puternică, așa cum o face de mii de ani. Acum avem în sprijinul nostru tehnologia, cunoștințele și resursele necesare. Ține doar de noi cât de repede ne vom ridica, în ce direcție ne vom îndrepta și cât de flexibili vom fi în fața provocărilor. Rămân optimist!

 

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: