Modele de leadership in situatii de criza
Reading Time: 5 minuteIn 2016 vorbim tot mai des despre leadership si crearea unui mediu placut de lucru, despre comunicarea cu angajatii si increderea oferita acestora in luarea deciziilor. Chiar daca intentiile sunt bune, in practica, inca exista dificultati de manifestarea leadership-ului, iar exemplele si modelele de comportament sunt mereu binevenite.
De Steluta Nastase – Lupu
Vacanta care tocmai s-a incheiat a fost un prilej bun pentru a studia leadership-ul intr-un mod foarte placut. Am descoperit 5 dintre filmele de la Hollywood construite in jurul ideii de leadership, manifestat in situatii-cheie:
Everest
Filmul bazat pe o istorie adevarata relateaza povestea a doua grupuri de alpinisti care vor sa escaladeze cel mai inalt varf muntos din lume: Everest. Acestea se intalnesc in tabara de la baza muntelui Everest. Rob Hall este leaderul companiei Adventure Consultants care organizeaza escaladari ghidate pe Everest. Celalalt grup de alpinisti este coordonat de Scott Fischer, ghidul de la Mountain Madness. Ingrijorat de numarul mare de alpinisti pe munte, Rob ii propune lui Scott sa coopereze pentru a reduce intarzierile. Rob se comporta ca un adevarat leader pe parcursul escaladarii: il sfatuieste pe Beck, un alpinist cu experienta, sa nu continue drumul daca starea lui de sanatate nu se imbunatateste si il avertizeaza pe Scott cu privire la efortul excesiv.
Rob ajunge in varf alaturi de ceilalti alpinisti si la coborare il ajuta pe Doug (un fost postas), cu o stare de sanatate precara, sa-si indeplineasca visul de a ajunge pe Everest. La intoarcere, o furtuna se abate asupra muntelui si raman si fara oxigen. Doug cade de pe munte, iar Rob nu mai poate sa-si miste membrele din cauza frigului. In aceasta situatie, un nou exemplu de leadership si motivare este pus in practica: Helen, managerul bazei de campare, ii face legatura lui Rob cu sotia acestuia, Jan, care este insarcinata. Aceasta il sfatuieste sa faca miscare pentru a nu ingheta si ii ofera motive pentru a supravietui. Uimitoare este si reactia lui Beck care desi inghetat, isi vede familia care il cheama si aceasta imagine il motiveaza sa se ridice.
Insusi regizorul filmului, Baltasar Kormákur, s-a comportat ca un lider pe parcursul filmarilor. Desi si-a dus echipa la cele mai inalte altitudini din Nepal si Italia, unde aclimatizarea a fost destul de dificila, Kormákur a trecut prin dificultati alaturi de actori. Daca ar fi stat intr-un loc cald de unde sa le transmita “Continua!” acestia ar fi fost reticenti sa mai lucreze cu el.
Lectii de leadership: Este important ca liderii sa faca aceleasi sacrificii si sa traiasca aceleasi experiente ca membrii echipelor lor. Atat Kormákur, cat si Rob Hall au fost acolo construind increderea – un aspect incredibil de important pentru a obtine performanta si loialitate in echipa. De asemenea, un lider bun stie sa aleaga persoanele potrivite in echipa, sa urmareasca scopul, sa renunte la ego in situatii – cheie, are putere de sacrificiu si intelegere, gaseste bucuria in succesul altora si sa crede in vise.
Apollo 13
Fimul prezinta povestea astronautilor Lovell, Haise si Swigert, care, programati sa zboare cu Apollo 14, pleaca in spatiu cu naveta spatiala Apollo 13 in 1970. Actiunea se petrece la un an de la aselenizare, prin urmare atentia oamenilor este indreptata spre alte subiecte, acestia nemaifiind interesati de zborul in afara orbitei Pamantului. Subiectul devine de interes atunci cand un rezervor al navetei explodeaza si din spatiu se aude “Houston, avem o problema!” Celalalt rezervor are scurgeri, prin urmare cei trei astronauti au de ales intre a muri sufocati sau inghetati. Acestia aleg modulul lunar Aquarius ca o barca de salvare. In Houston, Mattingly si comandantul de la sol (Gene Kranz) declara ca “esecul nu este o optiune” si incearca cu disperare sa reporneasca modulul de comanda Odyssey. Cu Aquarius, echipajul ingheata, insa reuseste sa aprinda manual motorul modului lunar. In cele din urma Swigert (sub ghidarea NASA) reporneste Odyssey prin transferul de putere suplimentara de la Aquarius si misiunea se incheie cu bine.
Lectii de leadership: Prioritizeaza si comunica in situatii cheie pentru a salva echipa. Nu te baza pe ideea ca ai suficienta experienta. Expertii NASA aveau o experienta de 9 ani cand explozia a avut loc la bordul navei Apollo13. Sunt situatii pe care nu le poti experimenta inainte sa se intample, dar poti gasi cele mai bune tactici de comportament prin training. Gestioneaza riscul cu simt de raspundere, urmand exemplul NASA.
Neinfrant
Pe 11 februarie 1990 Nelson Mandela este eliberat din inchisoare dupa ce a petrecut 27 de ani incarcerat. Patru ani mai tarziu, Mandela este ales primul presedinte de culoare al Africii de Sud. In timpul mandatului sau se confrunta cu diviziunile rasiale intre albi si negri care ar putea genera violente. Mandela identifica potentialul Cupei Mondiale de Rugby pentru a uni tara divizata in doua grupari. Presedintele se bucura de sprijinul capitanului echipei de rugby Springbok, Francois Pienaar, amandoi avand convingerea ca jocul poate uni cu succes locuitorii din Africa de Sud. Lucrurile incep sa se schimbe, jucatorii albi se imprietenesc cu fanii de culoare si echipa Springbok castiga popularitate. Intreaga tara se uneste pentru a sprjini eforturile lui Mandela si ale lui Pienaar. Antrenorul echipei de rugby isi motiveaza echipa sa castige fiind inspirat de vointa lui Mandela si de ideea de stapanire de sine din poemul „Invictus”.
Lectii de leadership: Nelson Mandela este un model de leadership. Are abilitatea de a ierta oamenii care l-au trimis intr-o celula mica unde a stat 27 de ani. Este de admirat angajamentul sau pentru reconcilierea unei natiuni dezbinate, viziunea, modelarea oamenilor, puterea de a anula rezistenta, increderea in diversitate si puterea de a transmite valorile sale semenilor sai.
Razboiul celor 13 zile
In octombrie 1962, doua avioane de spionaj ale bazei americane USAF au descoperit ca URSS-ul plaseaza rachete nucleare in Cuba. Cu toate acestea, Kennedy este reticent in a ataca si a invada URSS-ul pentru ca ar provoca foarte probabil sovieticii sa invadeze Berlinul, care ar putea genera un razboi total. Incearca sa gaseasca diverse solutii pentru a impiedica aceasta tragedie: prin mijloace diplomatice si apoi printr-un blocaj naval. Sub presiunea armatei, Kennedy autorizeaza atacuri asupra rachetelor si un avion de recunoastere U-2 este trimis in Cuba pentru a aduna informatii pentru atac, dar este doborat si pilotul ucis. Intr-o ultima incercare de a evita razboiul, Kennedy il trimite pe fratele sau Robert F. Kennedy pentru a se intalni cu ambasadorul sovietic Anatoli Dobrynin.
Lectii de leadership: Din punct de vedere al leadershipului, filmul este un studiu fascinant despre un tanar si relativ neexperimentat presedinte, John F. Kennedy. Sub presiunea consilierilor militari, acesta isi doreste sa mentina securitatea nationala si pacea. Presedintele trebuie sa caute „a treia cale” pentru a evita conflictele. Vei descoperi cum actioneaza un lider intr-o situatie de criza: modul in care organizeaza resursele, implica oamenii potriviti, face lucrurile sa se intample, exploreaza toate optiunile si, poate cel mai important, ramane puternic si concentrat in fata presiunii uriase atat din interiorul cat si din afara organizatiei.
Discursul regelui
Filmul il aduce in prim plan pe regele George al-VI-lea al Regatului Unit care intampina dificultati atunci cand tine discursuri in public: este balbait si pentru a scapa de aceasta tulburare de vorbire il angajeaza pe Lionel Logue – un specialist Australian in logopedie. Urmeaza momente amuzante in timpul exercitiilor in care regele recita monologul lui Hamlet “A fi sau a nu fi” in timp ce asculta muzica la casti. Logue se comporta ca un adevarat leader pe parcursul sedintelor de logopedie si il ajuta pe rege sa tina un discurs coerent la radio in ziua in care Marea Britanie incepe razboiul cu Germania, la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Lectii de leadership: Lionel Logue joaca rolul unui leader si a unui excelent coach personal care crede in puterea regelui si il motiveaza sa devina un bun speaker in ciuda timpurilor stresante pe care le traieste. Are un plan de actiune, il ajuta pe rege sa isi depaseasca temerile si limitarile personale (multe acumulate din copilarie), ii schimba parerea de sine si ii dezvolta increderea in sine. Mai presus de toate, Lionel renunta la rigorile impuse de curtea regala si se imprieteneste cu regele George al VI-lea. Actioneaza dand dovada de curaj, perseverenta si pasiune in a-l pregati pe rege pentru a tine un discurs coerent cu un mesaj inspirat si convingator, atat de asteptat indragit de britanici.
Trendurile in leadership ale anului 2016
Vino cu idei noi in echipa, fii creativ si colegii te vor urma.
Organizeaza si deleaga task-urile, oferind echipei incredere si libertate in luarea deciziilor. Un business nu poate progresa prin micromanagement.
Comunica atat intern, cat si extern, ofera feedback constant si incearca sa afli problemele pe care le intampina colegii si clientii.
Ia in calcul riscul in planificarea strategiei, altfel businessul nu ar putea evolua.
Citeste si alte articole despre leadership pe site-ul http://www.recrutaresiselectie.ro. Pe aceeasi tema, mai poti citi si articolul de aici
Steluța Nastase-Lupu este online marketing specialist la firma de executive search ABC Human Capital
Foto: Dreamstime
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz