Mobilizare in imobiliare
Reading Time: 4 minutePana la finele acestui an, Bucurestiul se va imbogati cu 14.000 de locuinte, un record absolut in istoria pietei rezidentiale moderne din Romania. Sa fie oare semnalul ca, in sfarsit, piata se redreseaza?
Discutia referitoare la piata imobiliara s-a concentrat in ultima perioada pe impactul celebrei legi a darii in plata asupra preturilor si tranzactiilor de locuinte. Mai nimeni nu vorbeste despre un alt factor ce poate juca un rol important in evolutia pietei imobiliare: locuintele in sine, mai exact cate locuinte noi vor intra pe piata in acest an. Un studiu privind piata rezidentiala din 2016 realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania va surprinde pesimistii care cred ca segmentul rezidential e inca in hibernare. Raportul arata ca peste 14.000 de locuinte in proiecte rezidentiale vor fi finalizate in 2016 in Bucuresti si imprejurimi, in crestere cu peste 25% fata de anul anterior, aceasta reprezentand cea mai mare cifra de finalizari din istoria pietei rezidentiale moderne din Romania.
Si mai interesant e faptul ca cea mai mare pondere a acestor locuinte, reprezentand aproximativ 53,5%, se adreseaza segmentului mass market, fiind proiecte amplasate in zone marginase ale Bucurestiului sau in interiorul marilor cartiere, care ofera in general un bun acces catre reteaua publica de transport in comun, finisaje de calitate medie si suprafete de regula similare cu cele ale locuintelor vechi. In acelasi timp, dezvoltarea segmentului de birouri in zonele de nord si centru-vest din Bucuresti, unde lucreaza peste 100.000 de persoane, precum si cresterea veniturilor au determinat tot mai multi dezvoltatori sa construiasca proiecte adresate clasei middle market, peste 6.000 de locuinte fiind in constructie in acest moment in Bucuresti si imprejurimi, reprezentand aproximativ 39% din totalul finalizarilor din acest an. Locuintele din acest segment beneficiaza de un amplasament mai bun, cu acces facil catre cladirile de birouri moderne, centre comerciale si parcuri.
Studiul Coldwell Banker subliniaza ca revenirea pietei rezidentiale in 2015 poate fi observata si prin impartirea geografica a locuintelor aflate in constructie in Bucuresti in acest moment. Astfel, zonele de sud si de vest nu mai atrag cea mai mare pondere a proiectelor rezidentiale dezvoltate, in zonele semicentrale si de nord urmand a fi livrat un numar similar de locuinte in 2016. In acelasi timp, zona de est incepe sa se contureze ca un nou pol de dezvoltare rezidentiala, cu aproape 2.000 de locuinte care vor fi finalizate in 2016.
Semnalele de redresare a pietei rezidentiale nu vin doar din zona de constructii. Dezghetarea se manifesta si la nivelul preturilor. O analiza realizata de HomeFinders, companie de consultanta imobiliara dedicata exclusiv cumparatorilor, arata ca, in primul trimestru din acest an, preturile minime medii de tranzactionare pentru apartamentele vechi din Capitala au depasit nivelul de 1.500 de euro pe metru patrat util. Dorobanti-Beller este zona unde in prezent se tranzactioneaza cele mai scumpe apartamente, pretul minim pe metru patrat util fiind de 1.552 de euro la patru camere, 1.574 de euro la doua camere si la trei camere ajunge la 1.597 de euro. In 2015, preturilor solicitate de proprietarii de apartamente din zonele centrale, semicentrale si de nord ale Capitalei au crescut cu 4,61% ale preturilor solicitate de proprietarii de apartamente din zonele centrale, semicentrale si de nord ale Capitalei. Astfel, daca in 2014 pretul mediu solicitat pentru aceste apartamente se situa la 65.000 de euro, in 2015 valoarea a crescut la 68.000 de euro. Si preturile minime medii de tranzactionare ale apartamentelor noi au inregistrat o crestere considerabila, de 7,40%. Astfel, pretul minim mediu de tranzactionare din zonele centrale, semicentrale si de nord a crescut in ultimele 12 luni de la 1.350 de euro la 1.450 de euro, pe metru patrat util.
In cazul locuintelor noi, cu exceptia zonelor Mosilor, Cotroceni-Orhideea, Vitan Mall si Pipera, in toate zonele din centrul, semicentrul si nordul Bucurestiului s-au inregistrat cresteri ale preturilor minime de tranzactionare. Zona Piata Victoriei a beneficiat de cea mai importanta crestere a preturilor minime de tranzactionare, unde avansul preturilor este de 14%. Astfel, preturile minime au crescut de la 1.375 de euro la 1.570 de euro pe metru patrat util. “Piata Victoriei este una dintre cele mai solicitate zone rezidentiale din Capitala de catre investitori. Terenurile pentru constructii si proiectele rezidentiale sunt limitate si este apreciata ca una dintre cele mai sigure zone din Bucuresti”, declara Matei Malos, managing partner la HomeFinders.
Nu doar piata din Bucuresti se misca: la nivel national vor fi finalizate in acest an peste 30.000 de locuinte in proiecte rezidentiale amplasate in marile orase, cele mai dezvoltate piete regionale fiind Cluj-Napoca, cu peste 3.500 de livrari (incluzand si Floresti), Sibiu (3.500 de locuinte noi vor fi terminate in 2016), Constanta (peste 2.000 de unitati in constructie) si Brasov (aproximativ 1.750 de livrari programate pentru 2016). Cele mai reduse piete rezidentiale din punctul de vedere al livrarilor sunt Resita si Tulcea. “Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov sau Timisoara sunt orase unde se demareaza noi si noi proiecte imobiliare, iar piata este in crestere constanta, mai ales in ultimii trei ani. Insa exista si orase emergente din acest punct de vedere, care dau semne ca in urmatorii ani se vor putea situa pe harta pietelor de real estate de interes din Romania”, spune Razvan Cuc, director regional la RE/MAX Romania. Urmatoarele orase in care se observa un potential de dezvoltare pe segmentul imobiliar sunt Ploiesti, Oradea, Pitesti, Arad, Sibiu si Bacau, zone pentru care RE/MAX Romania estimeaza cresteri constante anuale de circa 5% in urmatorii doi ani, atat in ceea ce priveste numarul de tranzactii, cat si preturile pentru locuinte. In prezent, in orase precum Ploiesti, Pitesti si Oradea, pretul mediu pe metru patrat variaza intre 700 si 800 euro, cele mai cautate tipuri de locuinte fiind apartamentele de 2 si 3 camere.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz