Mobilitate la puterea smart
Reading Time: 3 minuteCum devine o țară care nu are nici măcar un producător local de automobile un hub în zona tehnologiilor pentru mașini autonome și transport inteligent? Inovând, în contextul în care mașina s-a transformat într-un calculator pe roți, iar Israelul este recunoscut pentru performanța sa în industria high tech.
Am făcut parte dintr-o delegație de jurnaliști care au participat la Smart Mobility Summit 2019, eveniment care aduce împreună tot ce înseamnă inovare în domeniul transporturilor, smart mobility, inteligență artificială pentru mașini autonome, și combustibili alternativi, și am înțeles de ce este considerat Israelul un fel de Silicon Valley în domeniu.
Peste 4.000 de participanți din 40 de țări și peste 200 de antreprenori și startup-uri din domeniul transporturilor și combustibili alternativi s-au întâlnit la Tel Aviv, la un eveniment care dă trendurile în domeniu. “Așa vin ideile bune, când pui laolaltă mulți oameni. Când totul este tehnologie și totul este conectat”, spune Anat Bonshtien, Chairman & Director al inițiativei Fuel Choices and Smart Mobility, organizator al evenimentului.
Am putut vedea și testa tehnologii dezvoltate pentru mașini autonome, electrice sau hibrid. Am aflat de la Yonatan Zur, CEO și cofondator al Regulus, cum poți să te păzești de hackeri, în contextul în care poți cumpăra de pe internet, cu doar 80 de dolari, tehnologie care poate bruia GPS-ul de pe orice mașină, iar reprezentanții Silentium ne-au arătat cum poate tehnologia să reducă zgomotul din interiorul unui automobil și cum să faci din condus o experiență mai plăcută.
Sang Yup Lee, profesor în chimie și inginerie biomoleculară și decan al Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), a prezentat rezultatele cercetărilor sale domeniul combustibililor alternativi. Cercetări pentru care a fost premiat, în cadrul evenimentului, cu Eric and Sheila Samson Prize, cel mai mare premiu din domeniul smart mobility și combustibili alternativi, care totalizează 1 milion de dolari.
Karina Odinaev, cofondator, COO & Vice President of Product Development la Cortica, a povestit cum a renunțat la doctoratul în neuroștiințe și a fondat împreună cu partenerii de cercetare Cortica, o companie ale cărei tehnologii folosesc metode de self-learning similare celor folosite de creier.
La hub-ul de inovație al alianței Renault Nissan Mitsubishi din Tel Aviv am putut testa tehnologii care fac bateriile pentru mașini electrice mai eficiente sau ajută mașinile autonome să “vadă” mai bine și panouri solare care pot fi montate oriunde, inclusiv pe automobile, dezvoltate de statrtup-urile israeliene IRP Systems, Bright Way Vision și Apollo Power.
Incubatoarele și acceleratoarele de afaceri sunt foarte importante în ecosistemul antreprenorial israelian. La sediul Drive, un centru specializat pe zona de smart mobility l-am întâlnit pe Aviv Frenkel, fost jurnalist specializat pe auto și tehnologie, care după ani la rând de scris despre afacerile altora s-a hotărât să devină antreprenor și a fondat Enroute, un startup care face legătura între aplicațiile de mobilitate urbană de tip Uber și retaileri. Și tot prin intermediul unui hub de inovație, Labs/02, incubatorul OurCrowd – o platformă care combină caracteristicile unui fond de private equity cu crowdfunding-ul, a obținut finanțare și VizibleZone. Startup-ul a dezvoltat o tehnologie care detectează, pe baza unui model matematic, pietonii care traversează strada prin locuri nepermise înainte ca aceștia să sară în fața mașinii. În doar 7 luni de la înființare, startup-ul a obținut o finanțare de 1,2 milioane de dolari, iar Gabi Ofir, CEO și fondator al VizibleZone, spune că deja se pregătește pentru o nouă rundă de finanțare și speră ca la începutul lui 2020 să obțină 10 milioane de dolari.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz