Mobile World Congress 2013 – ziua 3
Reading Time: 5 minuteIn cea de-a treia zi petrecuta la MWC, ne-am oprit privirea si asupra catorva device-uri si tehnologii care ne-au atras in mod special atentia. Vi le prezentam in cele ce urmeaza in mini-recenziile de tipul „hands on”.
Corespondenta asigurata de Syscom Digital.
Hands on Yota Phone Dual Screen (foto 1, 2 si 3)
Compania ruseasca Yota Devices produce un prototip de smartphone dual-screen pe platforma Android. Ce este interesant la tipul acesta de telefoane dual-screen este faptul ca pe una dintre fete prezinta ecran LCD full-color, iar pe spate un ecran de e-reader (“electronic paper display”) alb-negru. Astfel, poti citi folosind ecranul alb-negru, prelungind viata bateriei chiar si cu 50%, iar daca vrei sa faci poze, sa vizualizezi clipuri, sa accesezi aplicatii, utilizezi ecranul LCD. Odata cu prezentarea acestui device de catre compania ruseasca se inregistreaza si o premiera: pentru prima data, utilizatorii isi vor putea personaliza informatia pe care doresc sa o primeasca pe propriul telefon, simplu, fara efort. Telefonul va fi disponibil in variantele de 32 GB si 64 GB, incepand cu anul viitor.
Hands on HTC One (foto 4 si 5)
Castigator al premiului pentru cel mai bun telefon de la MWC 2013, HTC One este un smartphone full HD, cu ecran de 4,7 inch, rezolutie de 1080 x 1920 pixeli si procesor quad-core de 1,7 GHz. Cu o carcasa din aluminiu, un ecran de pornire live care reda in flux intregul continut, o galerie foto spectaculoasa si doua difuzoare stereo frontale, telefonul dispune si de posibilitatea fotografierii continue cu o camera UltraPixel ce capteaza cu 300 % mai multa lumina. Datorita aplicatiei BlinkFeed, continutul este transmis in timp real direct pe ecranul de pornire.
Hands on Sensirion – Ambient Sensing (foto 6, 7 si 8)
Compania elvetiana Sensirion produce cel mai mic senzor de temperatura si umiditate din lume, instalat deja pe primele device-uri mobile lansate pe piata din Japonia. Cu ajutorul acestui aparat micut si inteligent, nu numai ca masurarea temperaturii si a umiditatii se face cu deosebita precizie, oriunde v-ati afla, dar, in plus, datele generate de senzor pot fi conectate cu alte aplicatii. Modelul SHTC1 prezentat la MWC 2013 este cel mai mic din clasa sa (2 mm x 2 mm x 0.8 mm) si este bazat pe tehnologia CMOSens, care combina senzoristica si electronica intr-un singur chip de silicon, tocmai pentru a comprima dimensiunile aparatului.
Hands on LifeWatch V (foto demo – 9, 10, 11, 12 si 13)
Pe scurt, un smartphone cu Android care-ti monitorizeaza sanatatea, indicand temperatura corporala, nivelul de glucoza din sange si care poate efectua chiar si o electrocardiograma de 25 de secunde. Destinat doctorilor si pacientilor, LifeWatch V este cunoscut drept primul smartphone „healthcare” si constituie un pas inainte fata de aplicatiile medicale existente pana acum, in incercarea de a inregistra o serie de evolutii si la capitolul hardware, nu numai software. Device-ul permite utilizatorilor sa distribuie datele catre orice sursa externa via e-mail sau mesagerie, are aplicatii integrate care-ti amintesc sa iei medicamentele la o anumita ora, iti planifica dieta si iti monitorizeaza exercitiile.
Hands on Senior Phones
France Telecom-Orange si Fujitsu au facut echipa pentru a dezvolta un nou telefon mobil care va fi lansat in acest an si care se va adresa utilizatorilor varstnici, atat in Europa, cat si in SUA. Telefonul – Stylistic S01 (foto 14 si 15) – are feature-uri special create pentru persoanele in varsta, precum un ecran touchscreen de 4 inch care simuleaza clasicele butoane, o interfata cu icons mari, un layout simplificat, o tehnologie audio optimizata pentru varstnici, cu un interval de frecventa care se adapteaza varstei utilizatorului.
In schimb, la telefoanele marca SGW Global (foto 16, 17 si 18), de asemenea adresate varstnicilor, observam ca detin camera si doua tipuri de „speed dial” – butonul de pe spate este SOS, iar utilizatorul poate suna „in cerc” pana la 5 numere, iar pe fata prezinta M 1, 2 si 3 pentru „normal speed dial”. Un aspect interesant este de factura psihologica: butonul SOS este perceput ca un ultim resort (se stie ca cei batrani nu vor sa se considere o povara, folosind exagerat aceasta comanda), tocmai de aceea dezvoltatorii au creat si functia de „speed dial”.
Din categoria „tehnologie care-ti taie rasuflarea”, nu aveam cum sa nu remarcam masina Ford, echipata cu sistemul de conectivitate Sync, expusa la MWC (foto 19) – ne-a amuzat faptul ca avea pe bara din fata o lumina rosie similara cu cea a masinii-vorbitoare KITT dintr-un serial din anii ‘80 cu David Hasselhoff, „Knight Rider”. Ford a lansat in cadrul evenimentului de la Barcelona prima aplicatie proprie care poate conecta smartphone-ul la sistemul SYNC (foto 20), ocazie cu care a prezentat si versiunea europeana de productie a noului SUV compact EcoSport.
Unul din conceptele – cheie vehiculate de organizatori anul acesta la MWC a fost dezvoltat in jurul „orasului inteligent” („Connected City”), care le-a permis vizitatorilor sa experimenteze un oras al viitorului in care toata lumea si toate lucrurile pot beneficia de conexiuni wireless inteligente (foto 21). Asa-numitul “Connected City” (lansat cu suportul AT&T, Deutsche Telekom, KT, Telenor Connexion si Vodafone – foto 22) cuprinde un mediu inconjurator complet urbanizat (primarie, apartamente, hoteluri, cafenele, magazine, showroom, cladiri de birouri, strazi), iar fiecare zona este completata cu noi produse si experiente care nu fac decat sa demonstreze ca viitorul – alimentat de tehnologia mobila – va imbunatati viata cotidiana a oamenilor, pe toate segmentele: auto, educatie, sanatate, mediul domestic, retail etc.
Daca o parte din marii jucatori au lipsit sau au avut o prezenta diminuata la MWC 2013 (Apple, BlackBerry, Google nu au avut niciun stand, ci doar evenimente separate), altii, in schimb, si-au concentrat toate resursele pentru a domina „scena” evenimentului. Intel (foto 23) a stralucit la MWC – la standul propriu, compania a expus ultimele sale produse, tehnologii si device-uri: noua platforma bazata pe procesor Intel Atom („Clover Trail+”) si smartphone-ul de referinta ofera autonomie si performante ridicate pentru o navigare rapida, o vizionare cursiva a filmelor full HD, aplicatii care ruleaza rapid. Procesorul Z2580 ii ajuta pe utilizatorii de smartphone-uri sa faca fotografii la 3 frame-uri pe secunda. Recent anuntatul Lenovo Ideaphone K900 (foto 24) are de asemenea instalat procesorul mai sus-amintit, in timp ce smartphone-urile Acer, Lava si Safaricom dispun de Intel Atom Z2420. La fel si o serie de tablete, incluzand noua tableta Android de la ASUS (design ultra-light, subtire si durata mare a bateriei).
La MWC au fost suficiente ocazii pentru nou venitii din industria mobila sa-si demonstreze forta. Pe un teren dominat de Google si Apple mai este oare loc si pentru alti dezvoltatori de noi sisteme de operare? Reprezentantii Mozilla, Jolla si Ubuntu sunt convinsi ca da! Marc Dillon, CEO Jolla (foto 25), declara ca „este adevarat ca noi (n.red. nou-venitii – platformele Firefox OS, Ubuntu si Jolla Sailfish) suntem in competitie, dar tocmai din insasi aceasta situatie competitionala avem de castigat, pentru ca, in fond, este vorba despre crearea diversitatii dincolo de gradina imprejmuita deja existenta si de actualul ecosistem. Diversitatea creeaza inovatie.”
Dintre anunturile celei de-a treia zi, mentionam si declaratia NTT Docomo, Orange si Samsung care intentioneaza sa comercializeze device-urile Tizen din a doua jumatate a anului. Pe de alta parte, seful companiei de stocare date, Dropbox, Drew Houston, a declarat ca serviciile de operare „in-cloud” se impiedica de o serie de limitari, iar pentru a evita functionarea, uneori haotica si la intamplare, ar fi nevoie de un sistem centralizat, bazat pe colaborari intre producatorii de device-uri mobile.
In privinta conferintelor, e de retinut ca apar noi indicatori in masurarea experientei de utilizator: Calitatea Experientei este extrem de importanta pentru operatori, iar metodele de testare si de intelegere a acestor indicatori sunt tot mai sofisticate, deoarece nu mai este suficient, in ziua de azi, sa oferi utilizatorilor mai multa lungime de banda – operatorii trebuie sa ofere consumatorilor, in primul rand, o experienta completa.
Aspecte interesante au fost dezbatute si la conferinta dedicata retailului, in cadrul careia au fost prezentate ultimele utilizari ale tehnologiei mobile in mediul retail: de la angajarea consumatorilor on-device si online si pana la generarea inovatiei in-store, platformele mobile revolutioneaza experienta in retail. Unii experti chiar compara schimbarile aduse in retail de catre telefoanele mobile cu revolutionarea comertului intamplata odata cu introducerea cardurilor de credit (si da, atunci chiar a fost o revolutie, de ale carei efecte industria se bucura si azi! numai anul trecut, consumatorii din SUA au cumparat, folosind cardurile, in valoare de 1,5 trilioane dolari). De data aceasta, insa, revolutia va lua nastere direct din telefonul mobil. Tehnologiile ale caror denumiri sunt azi pe buzele tuturor specialistilor (NFC, portofele digitale, coduri de bare 2D, aplicatii de retailer, servicii bazate pe localizare in-store, cupoane digitale) au in comun un lucru esential: device-urile mobile.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz