Miturile fondurilor de investitii
Reading Time: < 1 minutMitul gresit al sumei mari de bani si lipsa informatiilor sunt principalele cauze ale neparticiparii intr-un fond de investitii, spune Dragos Neacsu, CEO Erste Asset Management.
Erste Asset Management, companie de administrare de fonduri de investitii, membra a Grupului Erste, a lansat ghidul „Romania Investeste” care explica ce este, cum functioneaza, care sunt principalele tipuri si in ce tip de instrumente financiare investesc fondurile de investitii.
Ghidul clarifica si explica detaliile referitoare la mituri si adevaruri despre fondurile de investitii:
- Sansele de castig pot fi mai mari decat in cazul depozitelor. ADEVAR.
Fondul de Investitii acumuleaza o suma mai mare de bani decat capitalul personal si o imparte in mai multe tipuri de investitii. Astfel, daca o investitie nu aduce profit, exista altele care pot sa compenseze.
- Fondurile de Investitii nu sunt pentru orice buzunar. DOAR UN MIT.
Nicidecum. Oricine poate incepe cu suma minima lunara de 100 RON sau EUR, in functie de moneda in care doreste sa investeasca.
- Fondurile de Investitii iti blocheaza banii. DOAR UN MIT.
Nici pe departe. Fondurile Deschise de Investitii permit in general inscrierea si retragerea oricand doreste clientul.
- Trebuie sa te pricepi la bani ca sa investesti. SI MIT, SI ADEVAR.
Efectiv, banii clientului sunt gestionati de un expert care are studii, experienta, acces la informatii actuale si piete internationale.
- Riscul e mare. SI MIT, SI ADEVAR.
Depinde de Fondul de Investitii ales. Sunt Fonduri de Investitii cu riscuri si randamente mici, care pun accent pe stabilitate, si Fonduri cu riscuri si randamente mari, care se expun fluctuatiilor pietei.
- Banii sunt investiti si pe piete financiare internationale. ADEVAR.
Ca investitor al unui Fond de Investitii care inregistreaza – spre exemplu – peste 6 miliarde de lei, orice client poate avea acces si la piete financiare internationale.
- Poti sa pierzi toti banii. DOAR UN MIT.
Investitiile au un cadru legislativ strict, reglementat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz