Stiri Companii

Misiunea de reciclare continuă 

25 iun. 2018 4 min

Misiunea de reciclare continuă 

Reading Time: 4 minute

Anca Lupusavei, noul director de marketing al Recolamp, continuă misiunea organizației începută în urmă cu 10 ani, aceea de a colecta și recicla cât mai multe  deșeuri de echipamente de iluminat și de a schimba perspectiva asupra reciclării în România.

Anca Lupusavei 3Care sunt rezultatele Recolamp din ultimul an?

2017 a fost un an cu totul special pentru asociația Recolamp, nu numai pentru că am înregistrat rezultate în creștere, ci și pentru că am marcat un deceniu de existență în România. Revenind la rezultate, în 2017 am reușit să colectăm și să asigurăm reciclarea a 946.969 de kilograme de deșeuri din echipamente de iluminat, ceea ce reprezintă o țintă de colectare de 48,57% din media vânzărilor producătorilor din ultimii trei ani. Cu alte cuvinte, în numele participanților săi Recolamp a atins această țintă.

Dar în cei zece ani de activitate?

Asociația Recolamp a gestionat, în cei 10 ani, 3.650 de tone deșeuri de echipamente de iluminat, adică echivalentul a 10 blocuri de câte patru etaje. Toate aceste echipamente nefuncționale, cele mai multe dintre ele cu conținut periculos de mercur, au fost colectate din întreaga țară. Investițiile s-au ridicat la aproape 13,5 milioane de euro în acești primi 10 ani. Sumele provin exclusiv din Timbrul Verde, element de cost asociat colectării și reciclării și pe care producătorii participanți la Recolamp îl includ în prețul final de vânzare al produselor pe care le comercializează. Cu aceste fonduri am dezvoltat și administrăm o rețea națională de colectare, care asigură lunar preluarea a 79 de tone de deșeuri din întreaga țară.

recolamp in cifreCât de important este să atingem țintele de colectare?

Ținta de colectare pentru perioada 2017‑2020 este de 45% din totalul de echipamente electrice și electronice introduse pe piață. Asta este obligația europeană a țării noastre și, dacă nu atingem aceste ținte, riscăm declanșarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene, cu tot ce presupune ea, iar, în final, amenzi usturătoare.

Cum reușiți să colectați, având în vedere că este un subiect delicat în România?

Foarte puțină lume e conștientă, în România, de importanța colectării selective și a reciclării, și nu mă refer aici doar la segmentul nostru de activitate. Cât privește nișa noastră, datele indică faptul că doar 16% dintre români știu că un echipament de iluminat ars trebuie și poate fi dus la punctele de colectare. Asociația și-a consolidat an de an infrastructura de colectare, ajungând în 2017 la parteneriate cu peste 11.600 de generatori de deșeuri în întreaga țară, 46 de colectori activi și 16 reciclatori. Cu ajutorul acestor parteneriate, Recolamp a reprezentat anul trecut 201 de producători români cărora le-a preluat respon­sabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice puse pe piață.

Cum arată starea de fapt pe colectarea corpurilor de iluminat?

Zilnic, primim în jur de 24 de comenzi de ridicare de deșeuri, ceea ce determină o frecvență lunară de ridicare de la 450 de locații de colectare. Este o evoluție foarte mare față de primii ani de existență a Recolamp pe piața din România, când generatorii de deșeuri nu erau informați cu privire la cât de periculoase sunt deșeurile din echipamentele de iluminat. Asta ar fi partea plină a paharului. Partea goală, dincolo de procentul de 16% de care menționam mai devreme, ar fi că există un mare deficit pe partea de legislație, de verificări și de controale. Avem nevoie, în această industrie, ca autoritățile să transmită un mesaj clar că se dorește o reciclare reală, nu doar pe hârtie. Asta mai ales ținând cont de două aspecte esențiale. Primul este că românii nu sunt obișnuiți să colecteze și să recicleze deșeurile și așa ajung, anual, aproape 5 milioane de becuri la groapa de gunoi. Iar al doilea, că aceste becuri conțin mercur, o substanță foarte toxică, și este cu atât mai important ca ele să fie reciclate într-un mediu sigur, cum este fabrica GreenLamp de la Buzău, partenerul nostru de ani de zile.

Colectarea selectivă în România este un concept relativ nou, în comparație cu alte țări europene, de aceea cantitatea de deșeuri din echipamente de iluminat care ajunge la gropile de gunoi este în continuare mare. Educarea și informarea românilor cu privire la substanțele toxice pe care deșeurile le conțin devin esențiale pentru schimbarea mentalității și a obiceiurilor de colectare selectivă.  

Care este strategia pe termen mediu și lung?

Recolamp își continuă misiunea și în 2018, plusând la capitolul țintă de colectare, propunându-și, practic, să depășească obligația legală impusă. Anul acesta lucrăm intens și la extinderea rețelei de colectare, iar primul pas în acest sens a fost deja făcut, prin cele 300 de noi locații din rețeaua Colț Verde. Suntem pregătiți să colectăm și să reciclăm cantități tot mai mari de deșeuri, drept dovadă avem peste 12.800 de cutii de carton în uz, 2.050 de containere metalice și peste 890 de locații Colț Verde. Recolamp poate fi partenerul de reciclare al oricărei instituții publice sau private, care poate solicita containerele personalizate și beneficia de întreaga infrastructură națională de colectare pe care asociația a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minimum 50 de kilograme în cazul corpurilor de iluminat. În plus, continuăm campaniile de informare asupra necesității reciclării deșeurilor de echipamente de iluminat, care reprezintă deșeuri periculoase pentru mediu.

Ce îți propui să realizezi?

Am norocul de a prelua proiecte frumoase, începute deja, pe care îmi doresc să le continui pentru a obține rezultate cel puțin la fel de bune ca și până acum. Cum una dintre cele mai mari provocări este în continuare colectarea selectivă, îmi doresc să cresc gradul de conștientizare și informare privind importanța reciclării prin campanii dedicate clienților din retail, distribuitorilor de echipamente de iluminat, companiilor generatoare de deșeuri și consumatorilor casnici. Avem un mecanism de reciclare foarte bine pus la punct și acesta trebuie să facă parte din rutina de colectare selectivă atât la nivel organizațional, cât și individual. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: