Mirela Nemțanu: Povestea celor 35.000 de copii și adulți îngrijiți de HOSPICE
Reading Time: 3 minuteLinia între poveștile care inspiră și finalurile triste este foarte fină, dar Mirela Nemțanu, directorul executiv al HOSPICE Casa Speranței, crede că prin acest film oamenii vor înțelege mai bine prin ce trec și cum pot fi ajutați cei cărora li s-a spus „Ne pare rău, nu mai este nimic de făcut”.
Ce înseamnă „Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie” pentru HOSPICE Casa Speranței?
„Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie” este primul lungmetraj caritabil din România, însă este mai mult decât un film: este inspirat din poveștile reale, din lucrurile cu care eu și ceilalți colegi din HOSPICE ne confruntăm în fiecare zi.
Acest film este nu doar povestea Marei, ci povestea tuturor celor 35.000 de copii și adulți pe care HOSPICE i-a îngrijit de-a lungul istoriei sale. „Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie” este totodată o metodă inedită de strângere de fonduri care ne va ajuta să oferim în continuare îngrijire paliativă gratuită pentru cât mai mulți dintre cei cărora li s-a spus „Ne pare rău, nu mai este nimic de făcut”.
Suntem bucuroși și recunoscători că, deși contextul pandemic a oprit temporar acest proiect, am putut reveni în forță datorită partenerilor și tuturor celor care se implică și susțin cauza îngrijirii paliative.
Filmul este inspirat din realitatea dură a pacienților care înfruntă un diagnostic incurabil. Cum devine paliația un subiect accesibil pentru public?
Este adevărat, multe povești de la HOSPICE nu vor avea un final fericit tradițional. Dar asta nu înseamnă că nu sunt povești de succes, că nu sunt importante sau că nu merită spuse. La HOSPICE, tranziția spre sfârșitul vieții nu este o înfrângere. Sunt povești despre demnitate, despre reziliență, despre dreptul la un sfârșit demn, fără umilințe și fără durere. Mai mult decât atât, sunt povești inspiraționale, motivaționale, învățăm în permanență de la cei pe care îi îngrijim și avem numeroase exemple în care paliația nu doar a crescut calitatea vieții pacienților, dar a și prelungit-o.
E foarte greu de comunicat HOSPICE, linia între poveștile care inspiră și finalurile triste este foarte fină. „Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie” reușește însă să facă acest lucru, pentru că vorbește despre paliație într-o manieră artistică, accesibilă publicului larg, iar filmul poate fi văzut inclusiv de copii.
Ce trebuie să știm despre HOSPICE Casa Speranței și, până vom putea merge la cinema ca să vedem filmul, cum putem sprijini fundația?
Cred că mai întâi ar trebui să explicăm ce înseamnă îngrijirea paliativă: paliația înseamnă îngrijirea holistică pe care o acorzi pacientului care are o boală incurabilă cu prognostic limitat de viață. Îngrijirea holistică înseamnă că intervenția specializată pe patru piloni, fiecare la fel de important ca și celălalt: pilonul medical, cel spiritual, cel social și cel psihologic.
Paliația este singura specializare medicală în care există acești patru piloni. Iar HOSPICE Casa Speranței înseamnă pionieratul paliației în România și este cea mai mare fundație din țară care acordă, de 28 de ani, îngrijire paliativă gratuită.
De-a lungul istoriei noastre, peste 35.000 de pacienți și familiile lor au beneficiat de serviciile oferite de fundație, fără absolut niciun cost. La HOSPICE, strângerea de fonduri este un efort continuu și ne bazăm întotdeauna pe implicarea comunității și pe sprijinul companiilor. Facilitățile fiscale permit companiilor să ne ajute și să sponsorizeze serviciile HOSPICE Casa Speranței fără cheltuieli suplimentare.
Ajutorul oferit sub formă de sponsorizare poate ajunge până la 20% din impozitul pe venit sau pe profit datorat statului și nu presupune niciun cost în plus pentru companie. Procedura e simplă și nu presupune niciun cost. Astfel, taxele care ajungeau oricum la stat vor avea o destinație concretă: ajutor și îngrijire pentru bolnavii de cancer. De asemenea, se poate dona direct pe Facebook, pe site (www.hospice.ro/doneaza) sau cu un SMS la 8864 cu textul TIMP.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 349 (15 decembrie 2020 – 20 ianurie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz