Interviuri Business

Mirela Agache-Durand, Groupama Asset Management: Pledoarie pentru transformare

23 feb. 2023 4 min

Mirela Agache-Durand, Groupama Asset Management: Pledoarie pentru transformare

Reading Time: 4 minute

Se află de trei ani la conducerea diviziei de investiții a Groupama și are o experiență vastă în domeniu, dar nu a uitat de formația de fizician, ba chiar o folosește pentru a lua decizii mai bune în activitatea actuală. Mirela Agache-Durand, CEO, Groupama Asset Management, ne-a vorbit cu pasiune despre transformarea adusă de ESG în întreaga economie, dar și la nivel individual.

Cum ați ajuns de la fizică la investiții?

Sunt de formație fizician și am lucrat la început la Renault, unde am obținut brevete pentru adaptarea motoarelor la noile norme antipoluare de la acea vreme. Când în industria auto au fost mari restructurări, în industria financiară se căutau procese mai robuste din punct de vedere al riscului, care implicau multă matematică și informatică. Competențele mele s-au dovedit utile în noul context.

Am început într-o companie mică, de 150 de angajați, care între timp a depășit 2.000 de salariați, și am stat acolo 17 ani. M-am întors la școală apoi, am studiat trei ani pentru a obține o diplomă de analist financiar.

Mesajul meu cel mai important este că să-ți schimbi meseria nu e ceva excepțional. Când studiem, învățăm anumite lucruri de specialitate, dar cel mai mult învățăm să învățăm. Ce mi s-a întâmplat mie atunci va fi ceva obișnuit de acum încolo. Chiar dacă rămânem în aceeași industrie, procesele se schimbă atât de ­repede, încât nu supraviețuim dacă nu schimbăm felul în care lucrăm. Dar putem utiliza experiența trecută în meseria nouă.

De exemplu, pe mine mă ajută experiența în domeniul auto când vine vorba despre schimbările prin care trece automobilul și despre tranziția energetică. Am convingerea că investițiile în aceste industrii vor avea succes și pot împărtăși ceea ce știu eu din punct de vedere științific cu colegii care poate nu înțeleg la fel de bine această parte. Așa, luăm ­decizii bune de investiții pentru clienții noștri.

Ce înseamnă astăzi Groupama Asset Management?

Gestionăm investiții de circa 97 de miliarde de euro. Două treimi sunt fonduri care aparțin Groupama și o treime aparțin unor clienți externi – case de pensii din Franța, Italia, rețele de distribuție în Spania, case de pensii în Peru, Chile și așa mai departe. Obiectivul nostru este să avem creștere tot mai mare pe partea de clienți externi, dar să creștem și nivelul fondurilor gestionate pentru ­Groupama.

În România, tocmai am deschis ­sucursala locală, a treia după cele din Italia și Spania, și avem în București o directoare generală care cunoaște piața locală și care este integrată în echipa europeană de management cu sediul la Paris. Ne transformăm într-o companie cu o viziune europeană.

Cum vedeți impactul ESG în economie?

Evoluția în zona ESG va fi rapidă, ireversibilă și profundă. Nicio companie, nici măcar din zona de IMM, nu mai poate ignora aceste elemente. În primul rând, este vorba despre reglementări care impun noi stan­darde de raportare. Apoi, clienții sunt tot mai conștienți de aceste aspecte, citesc de unde vine produsul, ce materii prime sunt folosite.

Mai este și problema atragerii de talente, în special tineri. Dacă nu le oferi specializări atractive, dacă nu arăți că faci eforturi pentru a trece la economia verde, ­tinerii nu vin să se angajeze.

La Groupama Asset Management, toți clienții ne cer să integrăm aceste principii în gestiunea investițiilor lor. Toate procesele noastre de investiții țin cont, după factorii financiari, de cei extrafinanciari. De vreo șapte ani, analiștii fac ambele analize simultan, nu mai sunt lucruri separate.

În organizarea internă, lucrăm pe reducerea consumului de energie în toate sediile noastre, care sunt renovate pentru noile standarde. De asemenea, lucrăm foarte mult pe partea de transformare a competențelor.

Cum aplicați această transformare în compania pe care o conduceți?

Compania trece prin schimbări profunde: ESG, digitalizare, munca la distanță. Deci toți trebuie să ne în­toar­cem la școală. Avem un plan de formare a angajaților. Nu doar analiștii financiari au urmat module de ESG, ci toată lumea, inclusiv asistenta mea, eu, directoarea de HR, pentru a cunoaște reglementările, axele de transformare și așa mai departe. Trebuie să facilităm mobilitatea internă între meserii.

Dacă formăm oamenii, trecerea de la un domeniu la altul va fi mai simplă. Suntem 250 de oameni în companie și anul trecut am avut 22 de schimbări interne de specia­lizare spre noi meserii – aproape 10% din companie.

Pe partea de guvernanță, avem trei axe de transformare – ESG, reinventarea soluțiilor de investiții pentru noul mediu financiar și digitalizarea. Lucrăm la distanță, zero hârtii dacă se poate. Cele trei axe au fost discutate colectiv și avem un sistem de cointeresare a angajaților pe baza atingerii obiectivelor.

Ce înseamnă tranziția verde pentru industria de investiții?

Instrumentele financiare verzi vor fi din ce în ce mai utilizate. Chiar ultima emisiune Groupama de obligațiuni a fost de obligațiuni verzi. Noi cum­părăm, de exemplu, păduri, fiindcă acestea absorb CO2. Nu vrem doar să neutralizăm emisiile, ci să avem emisii negative.

Obligațiunile verzi finanțează proiecte de acest tip – cum­părat păduri, renovarea clădirilor pentru noile standarde și așa mai departe. ­Agricultura are nevoie de schimbări importante – panouri solare, metanizare, irigații – și toate necesită investiții. Tot mai multe companii vor apela la aceste împrumuturi verzi, cu obligația de a spune investitorilor ce vor face exact în domeniu. Noi le finanțăm, dar urmărim că se realizează ceea ce s-a promis. Nu este vorba doar despre a da înapoi banii împrumutați, ci și de a realiza proiectul verde pentru care s-a făcut împrumutul. Rolul nostru este de a verifica exact acest lucru, pentru a da credibilitate celor care au nevoie de aceste fonduri, dar și de a dirija capitalul către aceste proiecte verzi.

Pe lângă investițiile directe în zona verde, vor fi și multe investiții în transformare către noua economie „green”. Trebuie să acceptăm că o companie care are o amprentă de carbon mare are nevoie de împrumuturi pentru a se transforma într-una cu impact redus asupra ­mediului. Vor fi multe investiții în această tranziție, care nu sunt încă recunoscute ca fiind verzi. De aceea discutăm cu autoritățile de reglementare pentru a extinde facilitățile și spre zona de tranziție. Nu putem să trecem de azi pe mâine de la procese poluante la unele verzi și pentru această transformare este nevoie de fonduri. Trebuie să creăm certificări care să ­ateste planul de tranziție spre economia verde.

Cum vedeți 2023 pentru industria dumneavoastră?

Pentru industria de asset management va fi un an foarte dificil, fiindcă domeniul investițiilor a fost afectat de scăderile puternice ale piețelor de capital, asta în timp ce costurile au crescut. Dar acum revenim în zona de randamente pozitive, prin urmare, vor fi favorizate investițiile, inclusiv în zonele legate de transformare ESG. Avem o valoare suplimentară pe care o putem propune investitorilor, sunt oportunități. 2023 va fi probabil un an de recesiune, dar din care vedem ieșirea, spre deosebire de alte crize.

#BizFranta este un proiect marca Biz, unic în lume. Partenerii ediției sunt Groupama, Orange și Air France.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 370 (16 februarie – 15 martie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: