Companii

Mircea Tudor: Inovație românească, producție olandeză, succes internațional

Reading Time: 5 minute

Pentru a accelera adopția scannerelor sale revoluționare pe piețele internaționale, Mircea Tudor a decis să colaboreze cu un producător global important, parte a concernului olandez VDL. Biz a aflat detalii din culisele acestui acord.

La final de septembrie, trei olandezi au sosit în România, unde au ascuns un telefon mobil pentru a vedea dacă acesta poate fi găsit de un echipament dezvoltat și produs de o companie românească. Testul a fost unul reușit, smartphone-ul fiind găsit rapid, deși fusese plasat într-o poziție ciudată într-un camion. Olandezii erau reprezentanții VDL Assembly, parte din concernul VDL Groep, cu sediul în Eindhoven, care include peste 100 de companii din 20 de țări de pe trei continente. Echipamentul era scannerul pentru camioane dezvoltat de Mircea Tudor Scan Tech.

„Este o tehnologie cu adevărat fantastică. Am fost plăcut surprins să văd scannerul la lucru și cât de detaliată și precisă este scanarea. Am ascuns telefonul meu într-un camion, ca să vedem dacă este găsit și, absolut întâmplător, l-am pus pe o parte față de scanner, nu cu fața, dar tot a fost găsit.”

Roel Verschuren, Managing Director VDL Assembly

Grupul VDL este furnizor pentru zeci de producători OEM, dar are și propriile branduri. Concernul are prezență globală, cu facilități în principal în Europa, dar și în SUA și Asia, unde dezvoltă și fabrică o gamă variată de componente și produse industriale finite din zonele high-tech, mobilitate, energie, infratech și foodtech. După ce Mircea Tudor a luat legătura cu VDL prin Elveția, unde compania românească are o fabrică ce produce scannere de mari dimensiuni pentru avioane, camioane și autoturisme, și a vizitat VDL, în cadrul grupului olandez a avut loc o analiză pentru a vedea ce entitate ar putea sprijini cel mai bine Mircea Tudor Scan Tech. „Am decis că VDL Assembly, compania pe care o conduc, este cea mai potrivită. Desigur, în cadrul grupului vom vedea cum mai putem sprijini Tudor Tech”, spune Roel Verschuren.

Pentru Mircea Tudor și grupul său de companii, miza este extrem de importantă. „Pentru început, am convenit să demarăm cooperarea industrială pentru producerea de sisteme de scanare a containerelor și camioanelor, în versiune constructivă fixă și mobilă. Obiectivul principal este creșterea capacității de producție și în subsidiar creșterea capacității de marketing, prin utilizarea rețelei globale de marketing și service a partenerilor noștri”, spune antreprenorul român. Cele două părți se află în ultimele etape de negociere, obiectivul fiind semnarea unui acord până la sfârșitul acestui an.

Cerere mare pentru tehnologia românească

Pandemia a reprezentat o perioadă dificilă pentru businessul condus de Mircea Tudor, dar acesta spune că revenirea este spectaculoasă și planurile de dezvoltare sunt în consecință. Astfel, compania a început deja construcția unei noi hale industriale de 2.500 mp și a unui site de testare și demonstrații pe o suprafață de peste 10.000 mp. În paralel, dezvoltă un parteneriat industrial în Italia și explorează potențialul de parteneriate similare în Canada și Brazilia, pentru a acoperi cât mai bine cererea.

În acest an avem o creștere de peste 100% a cifrei de afaceri, creștere cu 28% a numărului de angajați și implicit, recuperarea pierderilor din perioada de pandemie”, spune Mircea Tudor, care privește cu mult optimism perioada ce urmează. Antreprenorul român consideră că această colaborare va aduce beneficii nu doar companiei sale, ci și României, fiindcă va pune tehnologii dezvoltate aici pe harta globală a inovației și excelenței industriale.

Roel Verschuren, Managing Director VDL Assembly

Și reprezentanții VDL văd un viitor extraordinar pentru colaborarea care va pune împreună tehnologia Mircea Tudor Scan Tech cu experiența grupului în producție. „Cererea pentru acest tip de tehnologie devine din ce în ce mai mare și lumea se schimbă, situația e tot mai tensionată pe tot globul, deci este tot mai multă nevoie de controale performante. Tehnologia dezvoltată de domnul Mircea Tudor ajută mult aici, iar noi putem ajuta cu facilitățile noastre de producție. Viitorul sună bine”, subliniază Managing Directorul VDL Assembly. Când l-am întrebat dacă această colaborare cu Mircea Tudor va fi de lungă durată, Roel Verschuren a zâmbit și mi-a spus că VDL nu face decât parteneriate pe termen lung. „Sloganul companiei noastre este «Ne ajutăm partenerii să crească». Nu crești într-o zi, crești pe termen lung și parteneriatele noastre sunt, de asemenea, pe termen lung. Dacă noi credem într-un parteneriat, ne implicăm 100% pe termen lung. Întotdeauna pot apărea probleme pe parcurs, dar noi privim spre ținta fixată la orizont”, a arătat reprezentantul VDL Assembly.

Provocările viitorului

În ceea ce privește problemele provocate de conflictul din Ucraina, după ce în prima fază industria a fost afectată de creșterile enorme de preț pentru materiile prime precum oțelul și aluminiul, situația a revenit sub control, iar prețurile au scăzut la un nivel acceptabil. „Ne ajută faptul că avem o amprentă globală. Când sunt probleme în Europa, avem facilități în Asia și SUA, care pot prelua producția”, menționează Roel Verschuren.

O altă provocare este legată de noile reglementări europene din zona de sustenabilitate, pe care însă grupul olandez le consideră ca fiind mai degrabă oportunități. „Suntem un grup de familie, deci businessul trebuie păstrat și pentru generațiile următoare. Dacă reușim să implementăm mai bine lucrurile în această zonă, pot apărea oportunități„, arată reprezentantul VDL Assembly. De asemenea, olandezii au integrat deja inteligența artificială în toate aspectele businessului, de la proiectare și design, la producție și livrare.

Mircea Tudor: de la invenție la inovație

Mircea Tudor a înființat prima companie în 1992. Importa sisteme de alarmă pentru mașini, pe care tot el le instala pe mașinile clienților. „Eram «one man company»: eu eram și director, și secretară, șofer, femeie de serviciu, muncitor. Deci eu făceam tot”, spunea antreprenorul într-un interviu acordat Biz în 2018. În 1994 a fondat MB Telecom și a început să investească în cercetare și proiectare, pentru a lansa produse proprii. Munca asiduă a dat roade.

Numele lui Mircea Tudor a devenit cunoscut pe plan global după ce MB Telecom a făcut istorie devenind prima companie din istorie care câștiga de două ori Marele Premiu al Salonului de Invenții de la Geneva. Prima oară, în 2009, premiul a fost obținut pentru Roboscan, primul scanner mobil robotizat din lume pentru camioane, iar a doua oară, în 2013, premiat a fost Roboscan 2 Aeria, primul scanner pentru avioane din lume, care poate radiografia în câteva minute fuzelajul și aripile oricărei aeronave.

După triumf, a urmat, însă, marea provocare: transformarea invenției în inovație și produs la scară industrială. A început în țară, dar apoi a decis să-și extindă producția în Elveția, în Saint-Imier, locul unde a fost fondată și își are sediul central legendara companie de ceasuri elvețiene Longines. Alegerea Elveției nu a fost întâmplătoare – produsele companiei pot purta eticheta „Swiss Made” (Produs în Elveția), fiind mult mai bine privite pe piețele internaționale. Iar acum, parteneriatul cu VDL Assembly duce lucrurile la nivelul următor pentru produsele companiei românești.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 387 (16 octombrie – 16 noiembrie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Gabriel Barliga

Recent Posts

Rituals Cosmetics deschide cel de-al doilea magazin din România

Rituals Cosmetics, brandul internațional specializat în produse de îngrijire naturală a corpului și a pielii, parfumuri pentru casă și seturi…

2 ore ago

CFR introduce noi trenuri spre Brașov dar și Craiova – Budapesta

Din 15 decembrie 2024, intră în vigoare noul Mers al Trenurilor 2024-2025, ce va fi valabil până la data de…

2 ore ago

CMS numită „CEE M&A Legal Adviser of the Year 2024” la Mergermarket European M&A Awards

CMS a primit premiul „CEE M&A Legal Adviser of the Year 2024” în cadrul Mergermarket European M&A Awards 2024, ceremonie…

2 ore ago

Un nou wine bar în București, pe Calea Moșilor: Sip Coffee & Wine

Sip Coffee & Wine, cunoscut până acum pentru cafeneaua de la parterul imobilului situat pe Calea Moșilor 116 - 122,…

3 ore ago

Daniela Lazea a fost numită General Legal Consuel la Global Vision

Global Vision, lider în sectorul imobiliar și energetic din Europa Centrală și de Est, anunță numirea Danielei Lazea în funcția…

3 ore ago

KoçZer și-a deschis prima filială europeană în România

KoçZer, liderul turc în domeniul achizițiilor strategice și al managementului lanțului de aprovizionare, și-a anunțat intrarea pe piața europeană prin…

3 ore ago