Mirai, roboțelul pentru școala online
Reading Time: 3 minuteInițiativă a antreprenorului și jurnalistului IT Cristian Lăcraru, roboțelul Mirai este dezvoltat cu scopul de a îmbunătăți procesul de studiu online pentru profesorii și elevii care se confruntă cu provocările pandemiei de COVID-19. Testat și utilizat în mai multe școli din București, Mirai este în curs de pregătire și pentru export.
Care este stadiul actual de dezvoltare al proiectului Mirai?
La acest moment ne aflăm la versiunea 5 și ne apropiem de versiunea finală. Roboțelul Mirai urmează să vorbească, iar acesta va fi un pas foarte important. În câteva luni finalizăm și interfața de control. Mirai va porni cu card, profesorul va fi recunoscut, iar accesul la conținut va fi securizat. Structura Mirai se bazează pe o carcasă realizată prin termoformare și vacuumare, lucrându-se pe un schelet metalic. Componentele principale sunt laptopul cu touch, sistemul de videoconferință Meetup de la Logitech, un proiector cu laser de la Epson si multe alte componente realizate de mine. Există un display cu funcție mirror pentru laptop, un Raspberry Pi pentru controlul comutatoarelor. Mirai este un all in one la acest moment. Îl pui în priză și nu îți mai trebuie nimic altceva. Ai un calculator, cameră web, microfoane, proiecție, transmisia sălii de curs din fața și din spatele robotului, sunet puternic, interfață unică de control.
A început un nou an școlar, ce planuri aveți cu Mirai?
Mirai este deja folosit în scoală, încă din luna septembrie 2020. În acest moment este folosit în școala privată Aletheea. Aici am efectuat și primele teste, ulterior fiind testat și la școala ”Anastasia Popescu” din București. Am trecut prin sute de ore de test. Am testat imaginea captată de cameră în toate momentele zilei, cu soare, cu umbră, cu lumină caldă sau rece. Am testat până și cu ce culori să scriem pe tabla școlară pentru a asigura un contact bun în online al desenelor. Continuăm testarea și luăm permanent feedback de la profesori. Din septembrie 2021 introducem doi roboți în testare continuă, la toate orele. Vom avea rapid date noi și vom pregati robotul pentru a fi complet undeva în luna martie a anului viitor.
Cum a pornit acest proiect?
În primăvara lui 2020 am observat mari dificultăți în transmiterea online a lecțiilor. Profesorii petreceau o bună aparte din timp setând echipamentele cu care lucrau. Transmiterea unei lecții online, din clasă, însemna alimentarea și conectarea a cel puțin patru echipamente: calculator, cameră web, microfon extern, boxe. Mai departe erau nevoiți să așeze și cel puțin două trepiede, unul pentru camera web și unul pentru microfon. Într-o clasă chiar am măsurat 15 metri de cabluri, patru conectori necesari și cinci ștechere. Cam așa arăta o sală de curs… Băiatul meu cel mare a venit cu ideea de a face un singur echipament care să elibereze profesorul de tehnologie, dar să aibă în același timp cele mai bune tehnologii la îndemână. Adică o singură alimentare, un singur cablu, un singur echipament. Și în același timp o cameră web care nu distorsionează imaginile și care filmează tabla la 120 de grade, microfoane care transmit clar și elevului din ultima bancă, ecrane suplimentare care ajută profesorul să vadă ce se întâmplă în online.
Ce parteneri sunt implicați în dezvoltarea proiectului?
De la început am avut un bun suport din partea companiilor IT. Logitech, Lenovo și Epson s-au alăturat repede proiectului și îl susțin pentru ca acesta să ajungă la final. Sigur că sunt și alte companii care își doresc implicarea, în special datorită faptului ca Mirai va avea un frate mai mic, destinat segmentului corporate. Avem solicitare pentru a dezvolta robotul în această zonă și pentru a-l trimite în UE, există un interes crescut în Benelux.
Care sunt colaboratorii tăi?
Am pornit Mirai desenând pe o hârtie A4, alături de baiatul meu cel mare. Am trecut apoi în hala de producție, unde am început desenarea, proiectarea carcasei. Echipa are în componență programatori, graficieni, designer. De asemenea, fratele meu, specializat în realizarea de incinte, s-a implicat în construcția lui Mirai.
Privire laser
Cea mai nouă completare a robotului se face prin intermediul unui videoproiector laser Epson EF-11, din gama EpiqVision Mini, care ajută la proiectarea clară a imaginilor. „Integrarea proiecției în robotul Mirai este un pas calculat încă de acum un an de zile. Parteneriatul cu Epson face din Mirai un produs complet, echipamentul putând acum înlocui toate dispozitivele necesare într-o sală de curs pentru predare offline, online sau hibrid. Pentru modelul EF-11 am realizat o mască și un stativ, proiectate și printate 3D, unghiul de proiecție putând fi modificat din exteriorul robotului”, arată Cristian Lăcraru. Proiectorul dispune de capabilități de proiectare a conținutului la dimensiuni impresionante, de până la 150 de inci (3,8 metri), cât și de caracteristici precum corecția trapezului care contribuie la poziționarea rapidă a imaginii. Epson EF-11 permite duplicarea conținutului de pe telefon, laptop sau de pe orice dispozitiv inteligent prin soluția de afișare flexibilă cu Miracast integrată. Sunetul este redat printr-un difuzor de 1,5 W integrat.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz