Ministrul Economiei recomandă reprogramarea vacanțelor, nu rambursarea banilor
Reading Time: 2 minuteMinistrul Economiei, Virgil Popescu, recomandă reprogramarea vacanțelor și face un apel la românii care au plătit avansuri la agenţiile de turism să nu meargă să ceară banii înapoi, „pentru că nu au de unde să-i dea şi riscă să introducă firmele în faliment”.
“Dacă va deveni un fenomen de masă, cred că va trebui să intervenim, să le spunem oamenilor: <Români, vă rugăm nu introduceţi în faliment această industrie! Încercaţi să vă replanificaţi vacanţele>. Agenţiile de turism trebuie să înţeleagă să ofere nişte variante turiştilor şi, într-o perspectivă de un an, să reprogrameze, în funcţie de dorinţele clienţilor, aceste vacanţe”, a spus ministrul Economiei.
„Există o tendinţă în piaţă a clienţilor agenţiilor de turism care, pe bună dreptate au plătit avansuri la agenţii pentru a merge în vacanţe, şi în momentul de faţă văzând această criză efectiv au început să ceară banii înapoi. Aici aş face un apel la populaţie să nu se grăbească. Agenţiile de turism au o reală problemă, întrucât au plătit, la rândul lor, mai departe către hotelierii din celelalte ţări aceste bilete şi efectiv acum au lipsă de lichidităţi şi nu pot să returneze aceşti bani. Eu aş face un apel la românii care au plătit avansuri să nu meargă să ceară aceşti bani, pentru că nu au de unde să-i dea şi riscă să introducă firmele în faliment. Eu cred că, cel mai prudent lucru pe care ar trebui să-l facă (clienţii, n.r.), ar fi să mai aştepte sau să ceară un voucher de la agenţie, o reprogramare, în aşa fel încât să fiu sigur că banii se vor putea recupera ulterior crizei. Dacă toată lumea cere în momentul de faţă banii, agenţiile nu o să aibă de unde să-i dea. Este o problemă pe care mi-au ridicat-o aceste agenţii de turism în discuţii”, a declarat Virgil Popescu, la Digi 24.
Ministrul a spus, totodată, că problema agenţiilor de turism este una la care Guvernul „se gândeşte foarte bine” dacă trebuie să intervină sau nu.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a atras atenția Guvernului, încă de pe 22 martie, că industria românească a turismului este “în cea mai cumplită criză din istoria turismului”, tocmai pentru că agențiile de turism trebuie să restituie clienților și banii pe care i-au platit deja către hotelieri, companii aeriene etc.
Unele agenții au reprogramat deja vacanțele de Paște și 1 Mai în 2020 pentru perioada Paștelui în 2021 sau în perioada de vară a acestui an.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz