Stiri

Milenialii sunt cei mai interesați de protejarea dispozitivelor IoT de acasă

Reading Time: 2 minute

Un nou sondaj Kaspersky care explorează utilizarea dispozitivelor smart home și atitudinile față de securitatea acestora dezvăluie că mai mult de jumătate dintre consumatorii (56%) care dețin echipamente de acest fel se simt responsabili pentru securitatea lor cibernetică. Milenialilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani le pasă cel mai mult de protecția dispozitivelor inteligente din casele lor, 54% securizează dispozitivele pe care le dețin.


Industria globală a dispozitivelor smart home evidențiază o creștere rapidă a numărului de consumatori – iar în ceea ce privește unele segmente, precum sistemele de securitate inteligente și încuietorile inteligente, este preconizată dublarea vânzărilor cu peste 106,3 miliarde de dolari1, respectiv 13,1 miliarde de dolari2 până în 2030. Noul raport Kaspersky arată modul în care utilizarea din ce în ce mai mare a dispozitivelor inteligente afectează atitudinea utilizatorilor față de problemele de securitate și protecție.
Măsura în care utilizatorii acceptă responsabilitatea pentru protecția gadget-urilor inteligente la domiciliu poate fi explicată prin temerile legate de posibilitatea de piratare. Sondajul arată că procentul utilizatorilor îngrijorați de piratarea rețelei lor de acasă și a routerului Wi-Fi sau accesarea rău-intenționată a sistemului de camere conectate la internet, cu scopul de a-i spiona, este de 56%, în ambele cazuri.


Cele mai serioase îngrijorări au fost observate cu privire la securitatea sistemelor de monitorizare a locuinței, a camerelor conectate la internet și a ușilor și încuietorilor inteligente, aproximativ o treime dintre utilizatori recunoscând că sunt foarte îngrijorați de securitatea și protecția lor. Astfel, 32% dintre utilizatorii sistemelor de monitorizare/securitate au recunoscut că sunt „foarte îngrijorați” de securitatea și protecția gadget-urilor lor. 53% au fost fie „îngrijorați”, fie „oarecum îngrijorați”.


Lista gadget-urilor îngrijorătoare include camerele conectate la internet pentru monitorizarea bebelușilor și animalelor de companie și ușile și încuietorile inteligente, 31% și 30% spunând că securitatea lor este o „problemă foarte îngrijorătoare”, în opinia lor.


Printre dispozitivele care cauzează cele mai puține probleme utilizatorilor se numără sistemele de climatizare (32%) și iluminatul inteligent (34%).

Pentru a menține toate dispozitivele inteligente în siguranță și protejate, experții Kaspersky au compilat următoarele sfaturi:

  • Achiziționarea de dispozitive smart home second-hand nu este o practică sigură. Firmware-ul lor ar fi putut fi modificat de proprietarii anteriori pentru a oferi unui atacator de la distanță control deplin asupra ecosistemelor smart home ale utilizatorilor.
  • De asemenea, este important să nu uitați să schimbați parola inițială. În schimb, folosiți una complexă și actualizați-o în mod regulat.
  • Păstrați-vă rețeaua în siguranță, păstrând private numerele de serie, adresele IP și alte informații sensibile. Nu partajați dispozitivele inteligente ale utilizatorilor pe rețelele sociale.
  • O soluție de securitate fiabilă ar fi, de asemenea, foarte utilă în securizarea și protejarea întregului ecosistem smart home.
  • După ce v-ați hotărât asupra unei anumite aplicații sau dispozitive, asigurați-vă că rămâneți la curent cu actualizările și descoperirea vulnerabilităților. Instalați toate actualizările lansate de dezvoltatori în timp util.


Kaspersky a delegat Arlington Research să efectueze cercetări cantitative online cu 21.645 deținători de dispozitive inteligente din 21 de țări, din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, China, Mexic, Brazilia, Chile, Rusia, Turcia, Franța, Țările de Jos, Portugalia, India, Indonezia, Filipine, Peru, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Cristi Dorombach

Recent Posts

Emisiile asociate AI ar putea crește de peste 10 ori până în 2030

Doar una din șase (16%) dintre cele mai mari companii din lume este, în prezent, pe drumul corect pentru a…

o oră ago

Guvernul a semnat acordul pentru achiziția a 32 de aeronave Lockheed Martin F-35

Guvernul României a confirmat intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a…

3 ore ago

Gala The Culture of Luxury, organizată de revista Haute Culture sub forma unui bal mascat ca în Micul Paris de odinioară

Evenimentul emblematic al revistei Haute Culture, Gala The Culture of Luxury, în cadrul căreia sunt celebrate personalități și proiecte remarcabile,…

3 ore ago

Un an de cashback cu Salt Bank: Cum îți pot aduce prietenii până la 2.400 de lei

O recomandare care să-ți aducă înapoi 5% din valoarea cumpărăturilor la POS timp de o lună? Da, dar numai cu…

4 ore ago

În ce condiții se pot prelungi contractele de servicii de telefonie, internet sau televiziune

După expirarea perioadei inițiale a unui contract încheiat cu un furnizor de servicii de comunicații electronice, utilizatorii finali pot opta…

4 ore ago

Peste 1300 de ONG-uri cer partidelor politice să-și facă publică poziția față de facilitățile fiscale pentru sponsorizarea societății civile

Peste 1300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat astăzi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume…

4 ore ago