Tech Interviuri

Mihai Filip, OVES Enterprise: Avem un buget de R&D de 2,5 mil. euro pentru 2024

15 apr. 2024 4 min

Mihai Filip, OVES Enterprise: Avem un buget de R&D de 2,5 mil. euro pentru 2024

Reading Time: 4 minute

Compania românească de dezvoltare software OVES Enterprise, care a pornit la drum la Cluj-Napoca în 2015, este astăzi un jucător internațional important pe zona de proiecte ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenței artificiale şi big data.

De la drone capabile să demineze, la rachete hipersonice, la aplicații de cybersecurity pentru jet-uri și drone, la sisteme AI care pot face diferența pe câmpul de luptă, soluțiile dezvoltate de companie sunt la mare căutare. Am vorbit cu Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise, despre planurile de extindere ale companiei în 2024 și despre importanța inovației ca factor diferențiator în piață.

OVES Enterprise este o companie de software, cu o prezență de 9 ani pe piață. Cum ați reușit să vă impuneți în segmentul acesta al inovației în software?

În toți acești 9 ani, de când suntem pe piață, am avut permanent preocuparea de a livra calitate către clienții noștri. Am ajuns la un număr de 300 clienți mulțumiți de serviciile noastre și birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA și Norvegia. Iar odată cu numărul tot mai mare de servicii livrate și cu creșterea companiei, a numărului de angajați, aceste proiecte au devenit tot mai complexe.

Începând cu anul 2019, strategia OVES Enterprise a inclus oferirea de servicii mai complexe de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituții guvernamentale internaționale etc., compania devenind partener tehnologic pentru proiecte complexe și sofisticate din punct de vedere tehnologic, inclusiv pe verticale precum Space and Defense și Cybersecurity. Anul trecut, OVES Enterprise și-a extins activitatea cu o nouă linie de business, axată pe producția de drone.

Iar toată această complexitate a proiectelor și, totodată, și diversitate a lor, ne-au permis să dobândim experiență pe mai multe verticale, aspect care ne-a permis să construim produse inovative.

În prezent, la nivel mondial, care este verticala, domeniul în care se inovează cel mai mult și care are, evident, legătura cu industria în care activați?

După părerea mea, probabil și datorită contextului global, în zona de Space & Defence găsim cea mai multă inovație. Este o zona în care noi activăm în ultimii 3 ani și ne vom concentra să creștem tot mai mult segmentul acesta.

Cele mai multe inovații, însă, au loc în afara României. Este și principalul motiv care stă la baza strategiei noastre de extindere internațională. Avem, în prezent, în afara țării, birouri în Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA și Norvegia.

Mai bine de jumătate din cifra de afaceri a companiei este generată de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenței artificiale şi big data, alte două zone importante în care au loc inovații majore la nivel mondial.

OVES Enterprise va continua în 2024 procesul de extindere la nivel internațional, între țările vizate fiind Belgia și Canada.

Anul trecut, compania a deschis două noi birouri, unul la Washington DC (al doilea din SUA) și unul la Oslo, în Norvegia, care deservește toată Europa de Nord, ce ar urma să genereze în 2024 circa 10% din cifra de afaceri a OVES Enterprise. Compania estimează că, în 2024, ponderea cea mai mare în cifra de afaceri, va fi generată de SUA și UK, zone în care OVES Enterprise urmărește extinderea prezenței.

La ce produse de inovație lucrați în prezent și ce urmează să lansați în această direcție în 2024?

Lucrăm, în prezent, la 7 produse inovatoare, iar bugetul pe care îl vom aloca pentru partea de R&D în 2024 este de 2,5 milioane de euro.

Construim și cercetam inovații în mai multe zone: de la drone capabile să demineze, la rachete hipersonice, la aplicații de cybersecurity pentru jet-uri și drone, la soluții de AI foarte bine antrenate, care pot face diferența pe câmpul de luptă.

În următoarea perioada vom continua să investim în cel mai nou produs al nostru, în zona de AI, Storm Shadow AI, o soluție AI on-premise, ce poate învăța în timp record să ia decizii rapide și precise în scenarii critice pentru orice tip de vehicul operat fără intervenție umană.

Cum este mai bine pentru o companie să inoveze? De una singură sau prin parteneri? Sau, mai bine spus: se poate inova de unul singur?

Cred că, inițial, este bine ca fiecare companie să încerce să inoveze de una singură, cât mai mult posibil. La un moment dat, însă, pentru a duce produsele inovative, soluțiile, la un alt nivel, ai nevoie de parteneri. Ai nevoie de “smart investors” care, pe lângă finanțare, pot contribui cu expertiză, resurse, networking etc., astfel încât inovația să poate fi susținută în cel mai bun mod posibil.

Luăm în calcul pentru 2024 atragerea unui partener strategic, sub forma unui fond de investiții. Suntem în momentul în care simțim că trebuie să accelerăm dezvoltarea produselor proprii pe zona de cyber și defense și security.

Cât de costisitoare este inovația? E mai greu pentru o companie din România să se impună în acest domeniu la nivel mondial?

Inovația este scumpă. Poți să investești până la un anumit punct, dar zona de Space & Defence este o zona în care bugetele se consumă într-un ritm alert. Iar fără partenerii potriviți nu poți avansa cu aceste produse într-un ritm constant.

Chiar daca sunt pro România și consider că avem cei mai buni ingineri din lume, ca un produs să aibă succes, cred că trebuie lansat sau crescut pe o piață mai matura, cum ar fi SUA sau UK. În România ești limitat. Iar dacă vorbim despre finanțare, nici o companie puternică din SUA, spre exemplu, nu va investi o suma considerabilă într-un startup din România.

În același timp, pentru noi, România rămâne în centrul atenției și în 2024, planul OVES Enterprise fiind extinderea în sectorul public, unde vizăm participarea la mai multe licitații pentru proiectele publice / guvernamentale.

Array

Articole pe aceeași temă: