Opinii BizRemote by certSIGN Management

Mihaela Feodorof, Executive Coach & Business Consultant: Digital sau uman?

26 apr. 2023 3 min

Mihaela Feodorof, Executive Coach & Business Consultant: Digital sau uman?

Reading Time: 3 minute

De ce credem că digitalizarea înlocuiește componenta umană, când ea vine doar să ne completeze exercițiul de leadership funcțional? Probabil de frică. Este cea mai comună reacție a creierului în fața necunoscutului sau a elementelor neprevăzute pe care trebuie să le gestioneze în contexte de viată uzuale.

de Mihaela Feodorof, Executive Coach & Business Consultant Performanceway

În esență, orice mijloc prin care viteza de reacție crește și contribuie la eficientizarea proceselor și a demersurilor noastre ar trebui să ne bucure sau, măcar, să ne stârnească curiozitatea. Asta se întâmplă cu ușurință în relație cu generațiile mai tinere care au avut acces la libertatea de acțiune în obținerea informațiilor și trăiesc firesc relația cu tehnologia.

Pentru cei care s-au format, cu precădere, prin relațiile interumane, furând meserie și având mentori, maeștrii și alte modele în preajmă, tehnologia, componenta inumană a pârghiilor care te susțin în procesele de achiziție și antrenare a competențelor, pare „periculoasă”.

Dar, ca în oricare altă paradigmă, adevărul și soluțiile se găsesc la intersecția celor două variante de lucru. Tehnologizarea este efectul acțiunilor umane, tot mințile scotocitoare și dornice de reușite rapide au creat „butoanele” și au apăsat pe ele generând progresul. În spatele fiecărei linii de cod este un om care a gândit, a acționat și perfecționează permanent procesele. Așa că nu ar trebui să ne speriem de noi înșine și de capacitatea minții umane de a-și ușura viața.

În privința celei mai potrivite formule de viată profesională și personală, fiecare avem posibilitatea să alegem ce ni se potrivește mai bine. Din experiența de consultant și coach pentru performanță în business am o mulțime de situații care exemplifică cum ne este ușurată viața profesională și nu numai. În cazul unui client din industria Agro, știu că în toate serele și depozitele sunt asigurate condițiile optime de umiditate, căldură și orice alți factori necesari la buna dezvoltare a plantelor sau păstrare a semințelor prin programe pe calculator care trimit notificări celor responsabili în cazul unor inadvertențe, sau care pot fi supravegheate de pe telefon 24/24, 7 zile din 7. Cu câteva zile în urmă, discutam cu un alt client, dintr-o altă industrie, despre „robotul” care urma să-i ajute operând în locul angajaților într-un proces necesar gestionării stocurilor și ne propuneam să-l „botezăm” pe noul coleg tehnologizat care de luni intra în echipă.

Mai mult de atât, atunci când prezența fizică a angajatului nu mai este necesară pentru astfel de operațiuni, competențele acestuia pot fi angajate de la distanță, remote sau hibrid, astfel încât acesta să-și distribuie mai eficient acțiunile pe parcursul unei zile de lucru, sau a proiectelor în care este util.

Spaima celor care trăiesc prin supravegherea celorlalți este de înțeles. Parte din exercițiul lor managerial nu-și mai găsește sensul și locul și atunci, da, pot fi înlocuiți. Ideal ar fi să înlocuiască ei aceste comportamente limitative care întreține managementul directiv cu alte obiceiuri profesionale bazate pe încredere și claritatea obiectivelor la care membrii echipei aderă și își aduc plusvaloarea.

Mintea omului este într-o continuă evoluție atunci când își pune întrebări și caută soluții de îmbunătățire. Confortul este capcana plafonării oricărei minți, indiferent de coeficientul de inteligență. A ne antrena continuu capacitățile de lucru la nivel mental sau fizic este un exercițiu de igienă personală. Când mediul profesional îți facilitează aceste demersuri ești într-un context prielnic creșterii continue, indiferent de vârstă și de rolul pe care îl joci în echipă.

”Keep your mind open” spun sloganurile inspirațiunile, dar luciditatea cu care trăim toate etapele vieții noastre profesionale și personale ne tine treji și apți să evoluăm continuu. Atunci rolul de mentor, maestru sau model este, pe bună dreptate, îmbrățișat prin relația interumană care îi crește pe cei ce vin din urmă.

Array

Articole pe aceeași temă: