Metroul, accesibilizat pentru nevăzători
Reading Time: 2 minuteNevăzătorii din București se vor putea deplasa mai ușor cu metroul, datorită aplicației Tandem Acces, finanțată de Fundația Orange și implementată de Asociația Tandem în parteneriat cu Metrorex.
Prin implementarea acestui proiect, Bucureștiul devine prima capitală europeană care deține un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth. Această tehnologie conferă continuitate comunicării aplicației cu telefonul mobil indiferent dacă există semnal telefonic sau localizare GPS în subteran.
Aplicația este concepută de Florin Georgescu, președinte al Asociației Tandem, el însuși nevăzător, pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să călătorească cu metroul fără ajutorul unui însoțitor și fără a depinde de cei din jur. Toate cele 53 de stații de metrou sunt accesibile nevăzătorilor datorită aplicației Tandem Acces și a celor 1.000 de Beacon-i care au fost instalați cu ajutorul voluntarilor angajați Orange România și Asociației Tandem. Atunci când utilizatorul aplicației ajunge la o anumită distanță de Beacon, primește o notificare prin care este anunțat asupra locației sale și asupra direcției în care trebuie să se îndrepte pentru a urma traseul dorit.
„Asociația Tandem pune la dispoziție primul instrument de mobilitate urbană destinat persoanelor cu deficiențe de vedere. Consider că problema accesibilizării urbane pentru persoane cu dizabilități nu este încheiată, ci abia începe. De multe ori ca nevăzător am evitat să călătoresc cu metroul datorită faptului cp nu cunosc topografia tuturor stațiilor. Sper ca alte persoane aflate în situația mea, să profite de Tandem Acces și să depășească temerile și obstacolele pe care eu le-am întâmpinat în trecut”, spune Florin Georgescu, președinte al Asociației Tandem.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz