Melania Medeleanu: Campania #scutpentruspitale continuă. Am strâns 50.000 de euro în 48 de ore
Reading Time: 4 minuteIeri, după aproape 11.000 de sms-uri și peste 500 de donații în contul asociației, s-au strâns cei 50.000 de euro promiși pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov. Campania #Scutpentruspitale, inițiată de Asociația Zi de BINE merge mai departe către nevoile unui alt spital.
Asociația a început deja să folosească banii: au fost comandate două containere și, deoarece perioada în care vin ele e prea lungă, au fost închiriate două containere echipate, care vor ajunge miercuri la Brașov.
Împreună cu Fundația Comunitară Brașov, a început achiziționarea de teste, singura problemă fiind că nu se mai găsesc sau sunt la prețuri exorbitante.
Am stat de vorbă cu Melania Medeleanu, fondatoarea asociației Zi de BINE, cea care alături de Anca Ungureanu (fondatoarea Beans& Dots și Identity & Communication Director la UniCredit Bank) și Luciana Zaharia (Asociația Zi de BINE), a făcut ca rotițele să se pună în mișcare pentru demararea acestei campanii și nu oricum, ci extrem de repede.
Cum v-ați coordonat eforturile?
Ca niște femei puse pe treabă care știu că cea mai mare parte din treabă se poate face când dorm copiii. Eu și Anca avem flăcăi de puțin peste 1 an care sunt foooarte dinamici în perioada asta:)
Lăsând gluma la o parte, ne-am mobilizat foarte repede: dimineață i-am scris Ancăi, iar până seara am lansat campania. Suntem cu telefoanele lipite de urechi și degetele ne-au anchilozat pe tastatură. Din când în când se mai aude câte un chiot și atunci știm că, fie am mai depășit un prag în strângerea de fonduri, fie am găsit un furnizor dispus să ne trimită repede câte ceva care poate fi util la Brașov sau în altă parte.
”Marți dimineață la prima oră m-a sunat Melania pentru că citise un post de al meu în care dădeam exemplul Chiarei Feragni și a campaniei ei din Italia, menită să întărească capacitatea de primiri urgențe a spitalelor copleșite de bolnavi în această perioadă. Așa a apărut “Scut pentru Spitale” (Mulțumesc Alexandru Aron pentru nume și Acme Industries pentru grafică), campanie ce vine în ajutorul spitalelor de boli infecțioase care se află în prima linie de acțiune”, povestește Anca Ungureanu pe contul său de Facebook.
În ce stadiu sunteți acum cu donațiile?
Am estimat că vom strânge cei 50.000 de euro în aproximativ 10 zile. S-a întâmplat însă în mai puțin de 48 de ore și luni, 16 martie, când am putut vedea extrasele bancare, nu ne venea să credem – peste 500 de oameni donaseră câte 20-30-50 de lei. Am cules nume cu nume ca să le putem cândva mulțumi tuturor acestor oameni. Marele regret e că nu-i putem identifica pe cei care ne-au trimis un sms – și sunt peste 10.000! Putem doar dacă încarcă un print screen cu sms-ul la una dintre postările Asociației Zi de BINE.
Pare că provocarea majoră nu a fost să strângem banii, ci aceea de a găsi produsele care lipsesc din spitale – de la teste diagnostic până la măști, mănuși, echipamente de protecție, dezinfectanți. Dăm zeci de telefoane și găsim cantități infime la prețuri exorbitante. Deocamdată am găsit containere – vor ajunge curând la Brasov și vor fi transformate în zone de primiri urgențe.
S-au alăturat și companii acestui demers al vostru? Cum pot lua legătura cu voi dacă vor să ajute?
Suntem ușor de găsit: www.zidebine.ro sau contact@zidebine.ro Nu ne-am îndreptat activ spre companii – cu toate acestea, au venit câteva spre noi – și asta înseamnă enorm dacă luăm în calcul pe de o parte „tinerețea” noastră – Asociația Zi de BINE s-a lansat de mai puțin de o lună – și pe de altă parte, ce va urma pentru noi și pentru ele din punct de vedere economic. Cei mai mulți dintre donatori sunt oameni ca mine și ca tine care au înțeles nevoia, au înțeles urgența și au avut încredere în noi. Și pentru asta le suntem teribil de recunoscători – avem în spate o armată de mai bine de 10.000 de donatori.
Ce măsuri de precauție ai luat în plan personal în perioada asta?
Măsura cea mai simplă, mai la îndemână și mai eficientă: n-am ieșit din casă. Dacă vrem ca România să nu ajungă din urmă Italia este esențial să respectăm această măsură care poate ne scoate puțin din zona de confort, dar ne ajută să rămânem sănătoși. Primul scut pentru spitale nu înseamnă nimic altceva decât să nu aglomerăm, prin neglijența noastră, spitalele și așa sufocate.
Cum afectează situația actuală activitatea celorlate proiecte în care ești implicată, MagiCAMP și MagicHOME?
Colegii mei magicieni sunt și ei în focuri – sunt o mulțime de oameni care se bazau lunar pe sprijinul nostru și e extraordinar efortul fiecărui om din echipă de a nu-i abandona. Coletele MagicBOX ajung cu întârziere, probabil, dar vor ajunge totuși, iar consultațiile cu psihologii s-au mutat online. Cât despre MagicHOME, nu mai cazăm mai mult de o familie, regulile sunt mai stricte, dezinfectanții se folosesc mai des decât de obicei. Ne adaptăm. O să trecem peste toate.
Donații se pot face în continuare prin SMS cu mesajul SUS la 8862 (4€). Banii vor fi direcționați către alte spitale care vor avea nevoie de sprijin în perioada următoare.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz