Business

Matematica Olimpiadei de la Paris

Reading Time: 5 minute

Este anul Olimpiadei de vară. Cel mai mare eveniment sportiv revine în Franța după fix un secol. Europa este casă pentru Jocurile Olimpice de Vară după o pauză de 12 ani, timp în care ultimele două ediții au fost găzduite de Rio de Janeiro și Tokyo. Dar ce înseamnă din punct de vedere economic JO Paris 2024?

Un studiu realizat de Centrul pentru Drept și Economia Sportului (CDES) de la Université de Limoges estimează că Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris 2024 ar putea genera beneficii economice de 10,7 miliarde de euro și ar putea genera peste 250.000 de locuri de muncă în Île-de-France, regiunea a cărei capitală este Parisul. Un sfert din sumă ar proveni din turism. Asta în contextul în care bugetul inițial pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 a fost stabilit la 8 miliarde de euro, iar Tony Estanguet, președintele Comitetului de Organizare, declara pentru AP că 92% din sumă a fost securizată până la finalul anului 2023. Informațiile financiare sunt acum tot mai limitate în lunile rămase până la cea de-a 33-a ediție a competiției (26 iulie – 11 august).

Trei arene au fost construite de la zero, Arena „Alice Milliat”, centrul acvatic „Saint-Denis” și stadionul de alpinism „Le Bourget”. Satul Olimpic, situat în partea de nord a Parisului, se întinde pe o suprafață de 52 de hectare și va găzdui peste 14.500 de sportivi și oficiali în perioada jocurilor. Investițiile în infrastructura olimpică sunt estimate la peste 4 miliarde de euro, după cum arăta o analiză recentă publicată de Le Monde.

„Jocurile Olimpice și Paralimpice pot fi un important accelerator pentru dezvoltare, iar sportul ar fi un binefăcător major în acest proces,  în ceea ce privește infrastructura, dotările și îmbunătățirea calității vieții. Ambiția noastră este să valorificăm această oportunitate unică pentru a încuraja populația noastră să gândească sportul și să trăiască sportul.”

Denis Masseglia, președintele Comitetului Olimpic Francez

Nu mai puțin de 96% din bugetul pentru organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris 2024 provine din sectorul privat, CIO, companiile partenere, vânzările de bilete și licențiere. Bugetul acoperă toate aspectele legate de planificarea, organizarea și desfășurarea evenimentului, inclusiv închirierea spațiilor, pregătirea și operarea facilităților, organizarea competițiilor, primirea delegațiilor, cazarea și transportul sportivilor, asigurarea securității în locurile de competiție și organizarea deschiderii și închiderii.

Optimizare la maximum

Parisul a preferat angajarea directă a unor profesioniști pentru organizare, în loc să lucreze cu furnizorii, într-o încercare de optimizare. Strategia este diferită în cazul nevoilor materiale. Din cele 2 milioane de articole de echipament sportiv, trei sferturi vor fi închiriate sau puse la dispoziție de federațiile sportive. 75% din echipamentele electronice, cum ar fi televizoare, computere și imprimante, sunt, de asemenea, închiriate, în loc să fie achiziționate. Pentru infrastructura temporară și amenajări, 100% din standurile, corturile și bungalourile care vor fi utilizate vor fi închiriate, nu cumpărate.

În zona de catering, Paris 2024 s-a angajat să reducă plasticul de unică folosință cu 50% față de Jocurile de la Londra 2012. Acest lucru se va realiza prin utilizarea de containere returnabile, reciclate și refolosite. Pentru a realiza acest lucru, Coca-Cola, partener mondial al Paris 2024, va alege soluțiile fără ambalaje prin instalarea de dozatoare pentru băuturi acolo unde configurația locației permite, reducând astfel semnificativ utilizarea sticlelor de plastic. Majoritatea zonelor de joc sunt realizate din materiale reciclabile în proporție de 35% și vor fi 100% reciclabile.

Strategie fără precedent

Înainte de JO2024, Franța s-a bazat pe cercetarea științifică pentru a stabili care sunt problemele legate de activitatea fizică și sportivă în țară, pentru a lega evenimentul de o strategie pe termen lung. Jocurile au acționat și ca un „laborator”, cu numeroase experimente inițiate de Paris 2024 și efectuate la nivel local, înainte ca acestea să fie implementate de ecosistemul competiției.

„Paris 2024 este un proiect care va trăi cu mult dincolo de Jocurile Olimpice și Paralimpice, cu un singur obiectiv: să se asigure că societatea beneficiază de moștenirea Jocurilor. La Paris 2024, împreună cu toate părțile interesate, am lucrat încă de la începutul proiectului pentru a maximiza moștenirea Jocurilor. În scurt timp, vom găzdui cel mai mare eveniment sportiv din lume și trebuie să ne asigurăm că impulsul din jurul activității fizice și sportului în viața de zi cu zi continuă să crească și să continue și dincolo de Jocurile, datorită angajamentului fiecăruia și fiecare dintre noi.”

Tony Estanguet, președintele comitetului Paris 2024

Cum se reflectă declarațiile oficialului în strategia francezilor, despre care spun că este „fără precedent” în istoria Jocurilor Olimpice?

„Regiunea Paris este ferm angajată față de Jocurile Olimpice și Paralimpice din Paris 2024 și moștenirea acestora. Aceasta include construcția emblematicului Centru Acvatic Olimpic și a pasarelei sale, o adevărată stradă suspendată, investiții într-o gamă largă de facilități, cum ar fi treceri și parcări pentru biciclete, precum și infrastructura necesară pentru competiție, dar și pentru dezvoltarea activitatilor sportive în zona metropolitana. Jocurile sunt o pârghie puternică pentru atragerea oamenilor și pentru transformarea celor 131 de unități administrative ale noastre, de care vor beneficia locuitorii din metropolă în timpul și după Jocurile de la Paris 2024.”

Patrick Ollier, președintele Zonei Metropolitane Paris

Totuși, înainte de eveniment, autoritățile sunt rezervate în a oferi cifre clare, astfel că un calcul va putea fi făcut abia după ce se va trage linie și planurile vor fi comparate cu realitatea.

Costurile reale ale Olimpiadei

Ceea ce mulți susținători optimiști ai JO omit în analizele lor este costul pe care investițiile în infrastructura olimpică le generează pe termen lung. Multe dintre arenele construite pentru Jocurile Olimpice nu sunt costuri unice. Mai degrabă, ele reprezintă cheltuieli recurente. De exemplu, stadionul din Sydney costă 30 de milioane de dolari anual. În mod similar, întreținerea anuală pentru arena Bird’s Nest din Beijing costă 10 milioane de dolari.

O analiză din The Guardian a relevat că abia în 2006 Montrealul și-a achitat datoria de la jocurile din 1976. Acele jocuri intrate în memoria lumii printr-un 10 perfect, primul din istoria gimnasticii, primit de Nadia Comăneci.

În 2024, peste toate calculele economice se adaugă un superan electoral, războiul din Ucraina și mai nou cel din Orientul Mijlociu, ceea ce generează nesiguranță și introduce noi variabile în calculele specialiștilor.

La capătul celălalt, scenariul bun arată multe plusuri pentru țările care găzduiesc JO, de la locuri de muncă generate direct și indirect la o infrastructură de care să beneficieze orașele și în viitor. O analiză Investopedia de la mijlocul lunii martie subliniază că Rio de Janeiro a construit 15.000 de noi camere de hotel pentru a găzdui turiști, Soci (Rusia) a investit aproximativ 44,3 miliarde de dolari în construcții nonsportive de care beneficiază acum, iar Beijingul a cheltuit peste 22,5 miliarde de dolari pentru construirea de drumuri, aeroporturi, metrouri și linii de cale ferată, precum și aproape 11,25 miliarde de dolari pentru curățarea mediului.

În plus, mii de sponsori, mass-media, sportivi și spectatori vizitează de obicei un oraș gazdă cu șase luni înainte și șase luni după Olimpiadă, ceea ce aduce venituri suplimentare. Vor fi Parisul și Franța câștigătoare economic după JO Paris 2024? O analiză corectă se poate face abia spre finalul anului, când se vor putea aduna cifrele finale.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 382 (16 aprilie – 16 mai 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Toader Păun

Recent Posts

Emil Muthu, Neurony: Facturarea A.I.

Au lansat pe piață proiecte inovatoare precum Yarooms, ialoc sau jobful, pentru care au obținut finanțări de peste 4,5 milioane…

19 minute ago

Spațiu dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor, deschis în București

În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…

4 ore ago

O fabrică de baterii se va construi la Oradea cu tehnologie Lockheed Martin

Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…

12 ore ago

„Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al grupului DIGI

Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…

18 ore ago

Jason Silva: Viitorul e cibernetic și psihedelic

Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…

18 ore ago

Românii și-ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar acorda subvenții

Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…

18 ore ago