Marius Morra, CEO și cofondator Tokero: „Domeniul crypto există și nu va dispărea”
Reading Time: 5 minuteDin 2017, împreună cu Sabin Simionescu, Marius Morra a pus bazele start-up-ului de tehnologie LDV Exchange, una dintre cele mai cunoscute platforme de tranzacționare Crypto, rebranduită sub numele TOKERO din mai 2021.
Unul dintre cei mai tineri antreprenori din domeniul Crypto și Blockchain, Marius Morra este CEO și cofondator TOKERO – cea mai nouă, simplă, rapidă și sigură platformă de tranzacționare Crypto din România. Cu o experiență de peste 10 ani în antreprenoriat și consultanță de business, el a obținut peste 10 milioane de euro fonduri nerambursabile pentru clienții săi, între 2011 și 2017. A organizat, de asemenea, seminarii și cursuri de consultanță pentru mai mult de 1.500 de antreprenori.
Marius Morra ne-a vorbit despre ce înseamnă această schimbare, dar și despre beneficiile și aspectele negative la care trebui să fie atenți cei care vor să investească în criptomonede.
LDV Exchange devine Tokero. Ce înseamnă această schimbare pentru piața Crypto din România?
În primul rând pentru noi înseamnă un pas foarte important. Trecem de la un start-up de tehnologie, mai precis de la LDV Exchange, un proiect la care noi am lucrat enorm și care în 4 ani a ajuns unul dintre cele mai populare exchange-uri cu criptomonede din România, la TOKERO, un business scalabil. În ceea ce privește noutățile cu care venim odată cu lansarea TOKERO, care se produce gradual, în următoarele zile, platforma va fi primul proiect de acest tip care are și o componentă educațională încorporată. De asemenea, prin experiența de utilizare, prin rapiditatea de tranzacționare, prin siguranță, dar și prin proiectele pe care le vom dezvolta – ca listare de produse și care aliniază România la nivel global, TOKERO va oferi utilizatorilor o multitudine de oportunități de a obține independență financiară, prin diferite tipuri de investiții.
Cine este echipa TOKERO, cum ați început să vă dezvoltați în acest domeniu?
Am început în doi oameni. Eu și Sabin. Ca background, eu am absolvit Facultatea de Științe Politice din Craiova și am fost mereu pasionat de dezvoltare personală, să descopăr tot ce nou și de Marketing și Vânzări, ca domenii. Am acumulat o experiență de peste 10 ani în antreprenoriat și consultanță de business, iar în 2017 eu și Sabin Simionescu, partenerul meu, am pus bazele start-up-ului de tehnologie LDV Exchange. Eram deja de câțiva ani interesat de noul domeniu, dar în 2017 am reușit să creăm acest proiect, care de atunci a crescut foarte mult. În spatele acestor proiecte, din punct de vedere tehnic, programare, creație, implementare și nu numai stă Sabin, Chief Tehnology Officer. Experiența lui este cu mult mai vastă în zona tech decât a mea, este unul dintre cei mai buni programatori de business din România, cu o experiență bogată în Web, Crypto și Blockchain. A început cariera încă din copilărie, dacă pot spune așa, fiind pasionat de mic de zona de informatică. La aproape 16 ani, el avea deja primul job, o colaborare cu o companie internațională care realiza software la comandă din SUA. A absolvit facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din același oraș, Craiova, a fost și profesor asistent universitar și, în prezent, își susține doctoratul în Informatică.
Însă, echipa noastră mai are o particularitate cu care aducem un element de unicitate, ca model de lucru. Și de business, aș spune eu, cel mai eficient: in-house, cu externalizări inițiale minime. Acesta ne-a permis să construim un produs asupra căruia avem o perspectivă aprofundată și o comunicare internă rapidă. Împreună putem lua orice decizie, direct în baza experienței fiecăruia din proiectele precedente și datorită faptului că ne-am specializat fiecare și în domeniile adiacente, contabilitate, legislație, marketing, investiții. Astfel, luăm deciziile importante în companie cu ochii pe indicatori, pe modelul data-driven-company.
Ce v-a determinat să faceți acest pas acum, această trecere de produs și proiect?
Cred că pasul era firesc, după acești 4 ani în care, cum spuneam, am reușit să creștem atât de mult. Dar, acest lucru nu ar fi fost posibil fără susținerea investitorilor care ni s-au alăturat, Răzvan Munteanu, CEO și cofondator Stakeborg, Cristian Onețiu, antreprenor, business mentor și cofondator al companiei Life Care și Avi Cicirean, fondator și General Manager Brand Minds. Și nu doar ca investiție, ci și ca expertiză și multă experiență antreprenorială.
LDV a fost pentru noi un „Proof of Concept” reușit, am simțit că se poate, avem platformă, s-au realizat venituri și avem comunitate. TOKERO, alături de investitorii noștri, înseamnă de acum și scalabilitate, mergem cu viteza luminii înainte pentru că este un domeniu foarte dinamic și trebuie să avem viteză.
Ce aduce nou Tokero și în ce constă unicitatea în domeniu?
Tokero aduce opțiuni. Un prim exemplu este listarea USDT, un stablecoin care este o criptomonedă de legătură cu toate platformele non-fiat. Nu este singurul serviciu, dar este cu siguranță cel mai simplu și intuitiv. Este o adevărată provocare să fii primul care vine cu ceva pe o astfel de piață, dar am căutat mereu să ne diferențiem:
- Am listat proiecte cu potential, de exemplu am fost primii din România care am lista proiectul românesc Elrond/Egold;
- Am deschis zona de educație prin platforma https://primacriptomoneda.ro/;
- Am inovat un serviciu de schimburi de criptomonede cu cash, un Exchange as A Service pentru casele de schimb valutar, concept cunoscut sub denumirea de Crypto Spot;
Ce înseamnă o componentă de educație încorporată?
Componenta de informare despre noua tehnologie înseamnă proiectarea, dezvoltarea și integrarea proiectului de educație despre finanțe digitale, primacriptomoneda.ro, creat tot de noi, de Sabin și cu mine. Am considerat-o esențială și ca răspuns la cerințele pieței, la nevoilecelor care voiau să înțeleagă mai bine fenomenul și care voiau să investească, dar care nu știau de unde să înceapă și cu ce anume. De aceea am gândit lucrurile sub forma unui curs pentru începători care este pus la dispoziție pe platformă, în mod gratuit, și care face o introducere în lumea Crypto cu termeni simpli, ușor de înțeles și cu o probă practică, pentru a vedea exact cum funcționează.
Care sunt argumentele pentru investiții în monede digitale, precum Bitcoin?
Tehnologia, supply-ul limitat în cazul Bitcoin (21 milioane unități), potențialul de creștere al domeniului.
Care sunt aspectele negative, la ce să fie atenți cei care tranzacționează?
Volatilitate, lipsa cunoștințelor, nerespectarea regulilor de bază în investiții, educația financiară precară.
În ce constă volatilitatea aceastui domeniu și cum îi afectează pe cei care tranzacționează?
Volatilitatea, în finanțe, se referă la măsurarea amplitudinilor variațiilor prețului unui instrument financiar. Ea fiind și baza măsurării riscului. Cea a unui instrument financiar poate fi mare sau mică. Cu cât este mai ridicată cu atât profitul pe termen scurt este mai mare, dar cu cât volatilitatea crește, acel instrumentul financiar este considerat mai riscant și expunerea la pierderi este mai crescută. Domeniul crypto este un domeniu cu volatilitate mare, deci o investiție cu grad mare de risc. Dar high risk = high rewards, investitorii informați și educați știu acest lucru și cumva, paradoxal, volatilitatea crypto atrage. Pentru cei care nu vor să fie afectați de acest concept există noțiunea de HODL – cumpărare și păstrare a criptomonedelor pe termen lung.
Care sunt sursele de fluctuații care afectează bitcoinul și alte monede?
Acestea ar fi mai multe, dar dintre ele cred că cele mai importante de menționat sunt: adopția/MarketCapul, Halvingul în cazul Bitcoin, știrile, regularizările/legislația, crize economice sau evenimente de tip lebădă neagră/albă gen pandemia, cererea și oferta.
Cum este piața Crypto în acest moment?
Legat de educație, vrem să învățăm oamenii să gândească pe termen puțin mai lung. Pentru că acest domeniu Crypto există și nu va dispărea. Din contră, va crește. Așa că, dacă privim din această perspectivă, nu este ceva din care te vei îmbogăți peste noapte. Cine pleacă de la această premisă sau a plecat de la ea, a descoperit că este un mit.
Pentru că cel puțin oamenii care fac asta rămân tot de unde au plecat, dacă nu chiar mai jos. Este șansa generația noastre de Crypto, numai că trebuie să o înțelegi, cum spune și colegul meu, Sabin.
Sfatul meu este ca cineva, dacă este interesat, să ia lucruri ușor, pas cu pas. Să nu ne mai comparăm unii cu ceilalți și să privim domeniul acesta cam cum am privi și viața: nu ca pe un sprint, ci ca pe un maraton. Să ne întoarcem la educație financiară și să privim pe termen lung, cum ar fi 3-5 ani, perioadă în care să construim corect și informați.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz