Interviuri Management

Marian Vasile, un român cu impact global

6 mart. 2020 4 min

Marian Vasile, un român cu impact global

Reading Time: 4 minute

După ce a coordonat mai mulți ani partea de recrutare pentru Philips Europa Centrală și de Est, Marian Vasile a devenit Global Leadership & Talent Partner Personal Health la Philips Olanda.

Care sunt așteptările de la noua provocare profesională?

Lucrez în Philips de șapte ani, iar oferta acestui nou rol global a venit ca o nouă provocare. Am lăsat în urmă un job pe care l-am făcut în acești ani pentru o poziție mult mai provocatoare, chiar acolo unde se dă ora exactă. Schimbările sunt mari: expunere diferită, clienți interni noi, așteptări mari. M-a tentat ideea de a fi parte din schimbare și de a defini rolul de Global Leadership & Talent Partner aproape de la zero. Încerc să aduc pragmatismul specific unei activități operaționale de HR într-un rol care este prin definiție strategic. Așadar, provocările în noul rol coincid cu motivația profesională pentru schimbare: doream ceva nou, ceva care să mă scoată din zona de confort în care intrasem odată cu stabilirea unor procese clare de HR, alături de o echipă puternică și echilibrată.

Ai coordonat mai mulți ani partea de HR în cadrul Philips pentru zona CEE. Există un specific local al tipului de angajat?

Aș spune că specificul este că nu există un specific – iată frumusețea indiscutabilă a acestui rol. Piața Philips din Europa Centrală și de Est e alcătuită din 19 țări și este o oglindă a civilizațiilor și culturilor respective. Țări UE și non-UE, apartenență la zona EURO sau monedă proprie, bine definită istoric, mix de religii – toate acestea creează premisele unui proces perpetuu de învățare și de adaptare. Evident că acest mediu complex imprimă și o anumită cadență și viteză în procesele de HR, de la recrutarea oamenilor potriviți, la procese diferite de recompensă și motivare a angajaților. Este, de asemenea, important să alegem candidatul relevant din punct de vedere local, care să îmbrățișeze și să „trăiască” valorile Philips la nivel regional și global. Obiectivul nostru este să fim cel mai bun angajator pentru cei care ne împărtășesc pasiunea, iar pasiunea este esențială. Ne uităm în piața muncii după oameni agili, optimiști și inovatori. Punem accent pe atitudinea antreprenorială și pe capacitatea fiecăruia de a avea impact direct în aria în care lucrează. Ne plac mult oamenii care încearcă și care au curajul să meargă pe calea nebătătorită. Chiar dacă de foarte multe ori greșim, încercăm să învățăm și să facem mai bine.

Care ar fi cele mai relevante experiențe profesionale acumulate în ultimii ani?

O să sune ca un clișeu. Poate chiar este. Sunt foarte mândru de echipa pe care am lăsat-o în spate. Dacă aș menționa unul dintre multele proiecte pe care le-am făcut, ar fi nedrept. Asta și pentru că am încercat să văd procesele de HR ca parte a unui ecosistem complet, în care fiecare bucățică are o importanță aparte. Ca manager al unei echipe, în schimb, poți avea pulsul corect a ceea ce faci. Ești ceea ce echipa ta realizează. Sunt tare mândru de fiecare dintre ei. Și de ce nu aș fi? Am avut în echipa din CEE oameni la toate nivelurile de expertiză. Văzându-i crescând și transformându-se în profesioniști independenți, respectați și admirați este cea mai mare recunoaștere pe care mi-o puteam dori.

Care este cheia reușitei în menținerea unui echilibru, la locul de muncă, între generațiile atât de studiate și mediatizate în ultimii ani?

„Conflictul” între generații a devenit o temă atât de folosită, încât și-a pierdut mult din conținut. Important este să vedem elementul de normalitate din spatele acestui conflict. Oare nu faptul că suntem provocați de ceilalți este lucrul care ne face să ne mișcăm de la A la B? Și pe urma spre D, sărind peste C? Nici pe departe să am pretenția că e o „soluție”, dar haideți să vedem mai întâi ce vor angajații, ce putem face pentru ei și cum îi putem dezvolta înainte să întrebăm „ce știi să faci pentru salariul ăsta?”. Suntem prea grăbiți să obținem rezultate imediate și prea orbiți de mirajul succesului, încât uităm că ceea ce motivează o persoană de 44 de ani sau 34 de ani e diferit de factorul motivațional al uneia de 24 de ani. Categoric, nu există rețeta perfectă pentru acest conflict. Există însă lucruri de bază ce trebuie făcute de fiecare manager: comunicare, feedback, interes pentru cariera oamenilor din echipă și, din nou, pasiunea pentru a crește și a dezvolta echipe.

Din punct de vedere profesional, ce te inspiră în modul de lucru, în luarea deciziilor?

Îmi place libertatea de a decide. De multe ori trebuie câștigată, e corect să fie așa. Încrederea se câștigă încet și nu este o cursă de 100 m, în viteză. E un maraton, care trebuie terminat km cu km, pas cu pas. Pentru a aprecia mai mult libertatea de a decide, întorc complimentul către echipa mea și îmi simplific rolul de la „decision maker” la „consultant în luarea unei decizii„. Am învățat multe de la oamenii alături de care am lucrat, care, în mod autentic, sunt oameni buni, care simt responsabilitate față de colegii lor. Iar asta ne unește. Sunt un sportiv amator destul de înrăit, prin urmare am și modele. Alerg mult, iar cursele de alergare ce depășesc distanța maratonului mă fascinează. Prin urmare, sunt sportivi pe care îi admir. Apreciez filozofia de viață a lui Kilian Jornet (probabil cel mai valoros alergător montan din istorie), dar și modul în care își ordonează viața Francois d’Haene (un viticultor ce domină cursele ultra trail).

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 340 (20 februarie – 15 martie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: