Sustenabilitate Interviuri

Manuela Ozdemir, Skanska: Mereu cu un pas înainte

7 aug. 2024 2 min

Manuela Ozdemir, Skanska: Mereu cu un pas înainte

Reading Time: 2 minute

Skanska este unul dintre principalele grupuri internaționale de construcții și dezvoltare comercială, cu o experiență globală în industrie de 137 ani. Viitorul în acest domeniu este strâns legat de sustenabilitate și pentru a înțelege cum satisface grupul cererea de spaţii comerciale noi şi inovatoare din România, am stat de vorbă cu Manuela Ozdemir, Project Manager, Skanska.

Cum plănuiți să faceți transformarea dintr-un lider în fiecare domeniu de sustenabilitate într-un lider al industriei în domeniul sustenabilităţii?

Ne concentrăm pe consolidarea și extinderea inițiativelor noastre sustenabile pentru a ne menține poziția de referință în industrie. Planul nostru este să rămânem lideri în domeniu și să stabilim mereu cele mai bune practici și standarde, inovând și colaborând pentru a realiza progrese semnificative în sustenabilitate. Pachetul integrat ESG+ pe care îl oferim chiriașilor noștri este un exemplu concret al acestui angajament. Acest pachet nu doar respectă reglementările actuale, ci și adaugă valoare prin crearea de spații de lucru sustenabile și sprijinirea raportării non-financiare.

De asemenea, ne asigurăm că toate clădirile noastre sunt certificate LEED și, mai nou, ne-am îndreptat atenția către certificările WiredScore și Access4you, ceea ce reflectă eforturile noastre constante de a reduce impactul negativ asupra mediului și de a asigura un mediu de lucru incluziv.

Care sunt inovațiile care se regăsesc azi în clădirile pe care le-ați dezvoltat și prin care contribuiți la un viitor sustenabil?

Ne mândrim cu integrarea soluțiilor prin care economisim și reutilizăm resursele în clădirile noastre, cum ar fi sistemele avansate de gestionare a energiei, materialele durabile și soluțiile eficiente energetic. De exemplu, clădirile noastre Equilibrium 1 și 2 sunt dotate cu iluminat cu LED și senzori de mișcare în spațiile comune, iar echipamentele termice și de ventilație sunt din clasa de eficiență A+. Am contractat 100% energie electrică din surse regenerabile pentru operarea clădirilor și am implementat sisteme de apă gri și colectare a apei de ploaie, contribuind la economii semnificative de apă și energie.

Cum urmăriți impactul măsurilor implementate în clădirile Skanska?

Monitorizăm constant performanța clădirilor noastre, folosind sisteme inteligente pentru a evalua consumul de energie, emisiile de carbon și confortul locatarilor. De exemplu, în complexul Equilibrium, consumul de energie este monitorizat și afișat zilnic pe un ecran în zona de recepție. Analizăm datele colectate pentru a identifica oportunități de îmbunătățire și pentru a ne asigura că ne atingem obiectivele de sustenabilitate. Anual, realizăm sondaje precum „Office life experience” pentru a măsura gradul de satisfacție al rezidenților și pentru a obține feedback direct cu privire la performanțele și serviciile oferite, dar şi cum putem face lucrurile mai bine.

Cum ajutați și educați chiriașii din clădiri să contribuie la un viitor mai verde?

Pentru chiriașii nostri, în funcție de nevoile lor, punem la dispoziție traininguri sau materiale informative, oferindu-le resurse și sfaturi practice pentru a reduce consumul de energie, a recicla și a adopta practici sustenabile în afacerile lor. Pachetul ESG+ include consiliere privind utilizarea sustenabilă a spațiului și activități educaționale, cum ar fi metodele de economisire a apei și energiei.

Mai mult decât atât, împreună cu alte companii, organizăm discuții round table unde împărtășim bune practici și cum implicăm angajații în dezvoltarea unei culturi de sustenabilitate și discutăm, în egală măsură, și despre provocările pe care le avem, reușind astfel să învățăm unii de la alții.

De asemenea, le furnizăm chiriașilor pachete de informații pentru a-i sprijini în raportarea non financiară și pentru a facilita controlul și optimizarea costurilor asociate utilizării birourilor.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 385 (16 iulie – 16 septembrie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: