Finanțe Interviuri Stiri

Managerul neprevazutului

9 iun. 2016 4 min

Managerul neprevazutului

Reading Time: 4 minute

CEO Axa PortugalCum prevezi neprevazutul? Nu este usor, dar asta face industria asigurarilor. Este un domeniu in care provocarile sunt parca mai mari decat in altele, iar Violeta Ciurel este unul dintre managerii care au condus afaceri de sute de milioane de euro.

A condus AXA Romania cand grupul francez a decis iesirea de pe piata romaneasca, iar acum, cand AXA a vandut operatiunile din Portugalia, va lucra in cadrul grupului la Paris si este pregatita pentru noi provocari. Pe piata romaneasca a asigurarilor nu vede o schimbare vizibila in acest an si crede ca economia nu se va dezvolta semnificativ daca infrastructura nu evolueaza.

Anul acesta a fost agitat pentru asiguratorii din Romania. Cum vedeti evolutia pietei in 2016?

Pentru 2016 nu vad o schimbare vizibila in piata asigurarilor din mai multe motive: puterea de cumparare, educatie financiara inca redusa, lipsa unor stimulente fiscale, problemele cu care se confrunta cateva societati de asigurare care au un impact asupra intregii piete.

Romanii isi asigura mai degraba masina decat viata sau sanatatea. Care sunt motivele, dincolo de nivelul scazut al veniturilor?

Asigurarile de viata sunt inca in mare masura vazute ca un serviciu “nepalpabil” de catre multe persoane. Mai mult, ele presupun o relatie contractuala de durata, ceea ce obliga si la o anumita disciplina a pla­tilor si la rabdare din partea asigura­tilor. Asigurarile de sanatate par a fi mai dinamice, fapt determinat de sistemul de sanatate precar, de pachetele de beneficii acordate de companii anga­jatilor, de deductibilitatile existente, desi foarte reduse. Pentru asigurarile de masini, cel putin la nivel de retail, este mai usor de vazut ca avand un beneficiu imediat, mai usor de inteles.

Cum se vede piata romaneasca de asigurari din Portugalia? Cum sta Romania fata de alte tari din regiune si din Europa?

Din Portugalia, piata romaneasca a asigu­rarilor nu se prea vede din cauza distantei mari si a faptului ca nu exista relatii directe de colaborare. Ca regula, asigurarile au caracter local, se adreseaza unei piete specifice. Cu toate acestea, pentru ca am lucrat in ambele tari, as putea sa fac o scurta com­paratie. Desi Portugalia, comparativ cu Romania, are o suprafata de doua ori si jumatate mai mica si o populatie de doua ori mai mica, are o dezvoltare economica mai puternica si un PIB mai mare cu aproximativ 30%. In structura, serviciile contribuie cu 75% la crearea PIB-ului. Sub aspectele dimensiunii si structurii pietei de asigurari avem diferente semnificative. Portugalia a fost foarte afectata de criza financiara de la inceputul anului 2008, fapt resimtit si pe piata asigurarilor. Anul trecut, volumul primelor de asigurare subscrise a crescut la 12,7 miliarde euro, situand-o in grupa pietelor mijlocii in UE, cu o penetrare de 4,8% si o densitate de peste 1.300 euro/locuitor. Ceea ce este important de men­tionat este faptul ca peste 70% din prime provin din asigurarile de viata, in mare masura si datorita facilita­tilor fiscale menite sa sustina ideea de protectie si economisire a populatiei si agen­tilor economici. In asigurarile non-viata, circa 40% sunt asigurari auto si raspundere civila auto. Sub aspectul canalelor de distributie, peste 80% din asigu­rarile de viata se vand prin banci, in timp ce vanzarile asigurarilor nonviata se fac prin agenti de asigurari in proportie de peste 60%. In Romania pana acum nu s-a reusit atingerea unui volum de prime brute subscrise de 2 miliarde euro in niciun an, ramanand in continuare o piata foarte mica si cu o penetrare redusa de numai 1,24% din PIB. Totodata, densitatea asigurarilor in Romania este de sub 100 euro pe locuitor, extrem de scazuta in comparatie cu Portugalia, care se afla chiar la media tarilor UE. Anul 2015 a inregistrat o crestere de 8,2% conform datelor recente ale ASF, ajungand la 8,75 miliarde lei, din care 80% au fost asigurarile nonviata.

“In tarile occidentale, echilibrul vietii profesionale cu cea de familie reprezinta un aspect important pe care companiile, managementul si angajatii le sustin, le respecta si le practica.”

Ce ii lipseste pietei locale de asigurari pentru a ajunge la nivelul pietelor dezvoltate?

Dezvoltare economica, locuri de mun­ca, asiguratori cu soliditate financiara, respectarea legii, stimulente fiscale, educatie, incredere, calitatea serviciilor, transparenta, comunicare deschisa si satisfactia clientilor. Economia nu se va dezvolta semnificativ daca infrastructura nu evolueaza. Portugalia are o retea de autostrazi in toata tara demna de invidie si mai ales de admiratie. Investitiile in Romania nu pot sa creasca daca nu exista o retea de transport viabila, moderna, solida si functionala. Este greu de acceptat si mai ales de explicat cum in peste 25 de ani nu s-au facut progrese in acest sens si ma refer la toate tipurile de transport.

Care credeti vor fi provocarile asiguratorilor in urmatorii ani?

In primul rand cele mentionate deja, la care as adauga strategiile firmelor care opereaza pe piata romaneasca, reglementarile care vor impune noi abordari de business. Ma refer la impactul Solvency II, protectia consumatorilor si directiva privind intermedierea in asigurari – tehnologia, noile metode de distributie, posibilitatea clien­tilor de a se informa rapid, cresterea exigentelor acestora.

Erati CEO-ul AXA Romania cand grupul francez a decis iesirea de pe piata romaneasca, iar acum AXA a vandut operatiunile din Portugalia. Care sunt provocarile unei astfel de tranzactii?

O astfel de decizie luata de actionari este dusa la indeplinire de mai multe echipe, conform regulilor si practicilor in acest domeniu. Este un proces dificil care cere profesionalism, mult efort, seriozitate, rabdare si timp.

Ce planuri de viitor aveti? Sunteti pregatita pentru noi provocari?

Incepand de la 1 iunie voi lucra in cadrul grupului AXA la Paris, la sediul central. Sunt pregatita, evident.

Ati fost multi ani profesor la ASE. V-ati mai intoarce la catedra?

Sigur ca da, dar acum e prematur, avand in vedere ca inca voi lucra in afara tarii pentru o perioada de timp. Cand voi reveni, voi vedea. Activitatea didactica ma atrage in continuare; a reprezentat o perioada lunga din viata mea, mi-a dat multe satisfactii.

Portugalia nu este prima experienta ca expat; sase ani ati locuit in Olanda. Cum se impaca viata de expat cu cea de familie?

Viata de expat si cea de familie nu sunt opuse, se impaca foarte bine, daca ai intelegerea si sustinerea familiei dar si a companiei la care lucrezi. In tarile occidentale, echilibrul vietii profesionale cu cea de familie reprezinta un aspect important pe care companiile, managementul si angajatii le sustin, le respecta si le practica. {i mai mult, depinde de noi cum ne organizam. Mai am timp si de hobby-uri, dar nu cat mi-as dori.

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: