Editorial

Manageri sau antreprenori?

6 apr. 2012 2 min

Manageri sau antreprenori?

Reading Time: 2 minute

Dilema aceasta, desi pare veche de cand lumea, exista inca in zilele noastre si in companiile antreprenorilor romani. Unii investitori aleg sa-si conduca singuri businessurile, altii incearca si uneori reusesc sa-si aleaga cei mai buni manageri.

Motivele? Degrevare de sarcini, eliberare, distantare de business sau increderea ca un manager scolit sau cu experienta in businessul cu pricina ar face o treaba mai buna decat ar face-o insusi actionarul urmarindu-si indeaproape obiectivele. Provocarea vine insa din partea antreprenorilor care nu se pot indeparta suficient de mult incat sa lase locul pur si simplu unui angajat, fie el si manager, sa conduca o afacere in care el a pus bani si suflet. Exemplu ar fi cei trei antreprenori prezenti in acest numar, Emil Munteanu, Stefan Mustata si Eduard Dimitriev de la Power Net Consulting, dar si altii ca ei. Mai sunt insa si cazuri, ce-i drept mai rare, cum ar fi cel al lui Ion Sturza, despre care veti citi in acest cover al revistei Biz, in care un actionar a fost candva si manager (si unul cu rezultate vizibile) si apoi a revenit la antreprenoriat. Experienta acumulata ca director intr-o  companie multinationala a fost benefica si a devenit un punct de pornire important pentru conducerea  viitoarelor afaceri. Rolul avut ca manager si businessul condus au fost chiar mai importante si mai laborioase decat (poate) a creste afacerea personala de la nivel micro la nivel macro.

Exista exemple de antreprenori romani care s-au intors la calitatea de manager fie in urma vanzarii propriei afaceri, fie ca o perioada de tranzitie in viata lor, fie pentru bani. Insa cu totii recunosc ca nimic nu se compara cu a-ti conduce propria afacere, indiferent de cat de greu poate fi acest lucru sau cat de grea este provocarea. Pentru a fi un antreprenor de success trebuie sa ai cateva calitati esentiale. Daca aveti sau nu stofa de antreprenor aflati din articolul “Micii antreprenori si marile corporatii” din acest numar. Sunt insa si cazuri de investitori a caror afacere acopera mai multe domenii si care nu pot conduce toate companiile deodata. Acestia sunt “condamnati” sa-si gaseasca managerul ideal, dar si sa aiba un sistem de conducere eficient si  transparent, care sa nu-l excluda. O idee ar fi sa inceapa cautarile in propria ograda. Se spune ca un angajat promovat si care are sansa sa isi dovedeasca abilitatile nu va dezamagi (aproape) niciodata. Richard Branson, un antreprenor britanic pe care il admir foarte mult, crede ca cei mai de succes antreprenori sunt cei care au  gasit oameni cel putin la fel de competenti ca si ei, daca nu cumva si mai competenti, sa le conduca businessul. Insa pentru asta este nevoie de arta, intuitie si noroc.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: