Mamicile si concediul de maternitate
Reading Time: 2 minuteAproape jumatate dintre mamicile din Romania aleg sa petreaca doi ani in concediul de crestere a copilului, desi indemnizatia este de maximum 1.200 de lei
O analiza realizata de Smartree, o companie de externalizare a proceselor de resurse umane, in care au fost incluse mai bine de 3.300 de angajate, a aratat ca 42% dintre acestea au optat pentru concediul de crestere a copilului cu durata de doi ani. Studiul mai arata ca, din totalul angajatelor din tara, 2,5% raman, in medie insarcinate, iar dintre acestea 58% aleg varianta de concediu de maternitate de un an.
Indemnizatia de crestere a copilului reprezinta 85% din media veniturilor realizate in ultimul an, dar in limita maxima de 3.400 de lei in cazul concediului pentru cresterea copilului de pana la un an si 1.200 lei in cazul concediului de pana la doi ani.
„Este important de precizat ca intrarea in concediul de crestere a copilului si primirea indemnizatiei nu depind de vechimea pe care parintele o are la cel mai recent angajator al sau. Atat timp cat conditia de realizare de venituri in ultimele 12 luni este indeplinita, parintele care opteaza pentru acest concediu va beneficia de indemnizatie”, spune Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.
Analiza Smartree mai arata ca si barbatii opteaza, la randul lor, pentru un concediu de crestere a copilului. Astfel, in perioada de referinta, din totalul angajatilor care au intrat in concediu de crestere a copilului, 4,5% au fost barbati. In cele mai multe cazuri cand tatal alege sa stea acasa cu nou-nascutul, mama este cea care are venitul mai mare sau nu isi doreste o pauza in cariera. Dar exista si alte situatii, in care tatal poate beneficia de avantaje daca opteaza pentru concediu de crestere a copilului.
„Spre exemplu, daca un salariat lucreaza cu jumatate de norma, este platit cu salariul minim pe economie, iar indemnizatia primita de minimum 600 de lei este mai mare decat salariul. Sau o persoana care se teme pentru siguranta jobului isi poate asigura locul de munca pentru cel putin doi ani si jumatate dupa nasterea copilului, deoarece angajatorul are interdictie de concediere”, adauga Raluca Penes, HR Coordinator la Smartree.
Foto: Dreamstime
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz