Management

Mămici între job și familie

Reading Time: 3 minute

Mai bine de 30% dintre mamele care lucrează susțin că au găsit echilibrul dintre viața profesională și cea personală.

Pentru femeile cu carieră și copii, găsirea unui echilibru între viața profesională și cea personală poate fi o adevărată provocare. Astfel, doar 31% dintre mămicile cu job spun că au reușit să aibă o carieră de succes, dar și armonie în familie, echilibrând foarte bine timpul dedicat familiei și cel alocat jobului, după cum arată un studiu realizat de eJobs, o platformă de recrutare online. Cele mai multe dintre mamele care lucrează (49%) se declară mulțumite de modul în care reușesc să își împartă timpul între familie și serviciu, însă și-ar dori mai mult timp pentru viața personală. 20% dintre mămicile cu job consideră că nu reușesc să găsească un echilibru între cele două activități și ar dori să se poată dedica mai mult familiei, însă situația financiară nu le permite.  

Pentru o treime dintre mamele cu job care au participat la sondajul eJobs, sarcinile de serviciu le ocupă peste opt ore din zi, iar un procent similar (34%) este reprezentat de cele care lucrează 7-8 ore pe zi. De un program de până la patru ore pe zi se bucură doar 16% dintre participantele la studiu care au continuat să lucreze după apariția copiilor, iar 17% dintre respondente au declarat că alocă între patru și șase ore în fiecare zi activităților de serviciu. Indiferent de câte ore lucrează, 68% dintre mamele participante la sondaj spun că alocă familiei și treburilor casnice minimum trei ore în fiecare zi. Alte 27% spun că dedică între o oră și două ore pe zi activităților de familie și numai 5% au mai puțin de o oră în fiecare zi pentru viața personală.

67% dintre mamele cu job apreciază că fac față cu brio atât la construirea carierei, cât și la viața de familie, chiar dacă cele două nu sunt mereu în echilibru sau dacă timpul pentru familie nu este mereu suficient. Una din 4 femei participante la sondaj a recunoscut însă că este mai dedicată copiilor și că este mai mulțumită de calitatea ei de părinte, în detrimentul carierei, în timp ce doar 8% spun că sunt mai conectate la domeniul lor de activitate decât la viața de familie.

Peste jumătate (57%) din mamele cu job sunt fericite și foarte fericite la locul de muncă, iar 47% dintre ele spun că apariția unui copil le-a ajutat să se organizeze mai bine și să-și stabilească mai ușor prioritățile. În același timp, pentru 38% dintre mamele care lucrează, primul copil le-a motivat să găsească și alte variante pentru suplimentarea veniturilor și le-a ajutat să se dezvolte pe plan profesional.

La polul opus, după apariția primului copil, majoritatea mamelor participante la studiul eJobs spun că s-au confruntat cu noi provocări în carieră. Astfel, 48% dintre mamele cu job spun că programul strict este principala provocare în demersurile lor de a echilibra viața profesională și cea de familie, urmat de lipsa de predictibilitate a programului, cu care se confruntă 38% dintre femeile care și-au păstrat locul de muncă și după ce au devenit mame. Totodată, 29% dintre mamele participante la sondaj spun că au dificultăți la acordarea concediului medical dedicat celor mici, iar 18% spun că orele peste program le dau cele mai mari bătăi de cap.

Foto: Dreamstime

Tags: ejobsstudiu
Ovidiu Neagoe

Recent Posts

Spațiu dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor, deschis în București

În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…

29 de minute ago

O fabrică de baterii se va construi la Oradea cu tehnologie Lockheed Martin

Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…

9 ore ago

„Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al grupului DIGI

Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…

14 ore ago

Jason Silva: Viitorul e cibernetic și psihedelic

Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…

15 ore ago

Românii și-ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar acorda subvenții

Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…

15 ore ago

Cifră de afaceri de 3,57 mld. $ pentru Rompetrol Rafinare în primele nouă luni din 2024

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…

15 ore ago