BizRemote by certSIGN Finanțe

Mai mulți bani pentru bănci și dobânzi mai mici, după măsurile adoptate de BNR

23 mart. 2020 2 min

Mai mulți bani pentru bănci și dobânzi mai mici, după măsurile adoptate de BNR

Reading Time: 2 minute

Decizia BNR de a cumpăra de titluri de stat în lei de pe piața secundară, este cea mai importantă măsură dintre cele adoptate de Banca Națională la sfârșitul săptămânii, pentru că va da băncilor acces la lichiditate dacă vor avea nevoie, consideră Adrian Vasilescu, consilier strategie la banca centrală.

“Măsurile adoptate de BNR vineri sunt importante și binevenite și efectele pozitive se simt deja în piață, iar cea mai importantă măsură dintre cele anunțate este cumpărarea de titluri de stat pe piața secundară”, a declarat, pentru Biz, Adrian Vasilescu. 

Cosilierul BNR a explicat că băncile vor avea astfel acces la lichiditate dacă vor avea nevoie. “Decizia nu este tocmai o premieră, cum au scris unii comentatori. Pentru că în anii 1998 și 1999, deși nu aveam încă piață secundară, au avut loc emisiuni cu acest specific. Apoi, potrivit unei reglementări ce datează încă din anul 2000, Banca Națională este autorizată să cumpere titluri de stat de pe piața secundară de la bănci. Deci legea care ne dă dreptul este din 2000, dar până acum nu a fost nevoie ca reglementările să fie aplicate”, a explicat Adrian Vasilescu.

Decizia BNR de cumpărare de titluri de stat în lei de pe piața secundară vizează consolidarea lichidității structurale din sistemul bancar și diminuarea costurilor de finanțare în economie.

“Băncile vor fi interesate să cumpere mai multe titluri de stat, de pe piața primară, cu care să vină în gaj la BNR pentru a obține împrumuturi de urgență ori obișnuite, prin operațiuni repo. În timpul doi, așadar, pe piața secundară, BNR va putea să le cumpere de la bănci, dacă vor avea nevoie de bani ca să-si ajusteze portofoliul de lichidități”, a explicat Adrian Vasilescu.

În ceea ce privește decizia BNR de a reduce dobânda de politică monetară de la 2,5% la 2%, Vasilescu a arătat că măsura a fost bine primită în piață, în contextul în care se aștepta ca această reducere să se producă până la sfârșitul anului, în două etape.

“Băncile comerciale vor primi bani mai ieftini de la BNR și vor putea la rândul lor să reducă dobânzile la credite. Și asta cu atât mai mult, cu cât rata dobânzii Lombard, cu care băncile iau de la BNR împrumuturi de urgență, a fost redusă de la 3,50 la 2,50%. Cum în consecință si ROBOR va fi mai mic, iată încă două motive conjugate ca dobânzile la credite să scadă. Câștigători, deci, vor fi si cei cu credite în lei, cu dobânzi variabile, cărora li se vor ieftini creditele aflate în derulare. Iar băncile nu vor avea niciun motiv ca, în compensație, să scadă dobânzile la depozite”, spune Adrian Vasilescu.

BNR a aprobat vineri un pachet de măsuri de relaxare monetară, standard – reducerea ratei de dobândă de referință de la 2,50% la 2,00% și licitații „repo”, dar și neconvenționale – cumpărarea de titluri de stat în lei pe piața secundar, pentru contracararea impactului economic al pandemiei COVID-19.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: