Mădălin Mihailovici, Veolia România: „Este timpul pentru transformarea ecologică”
Reading Time: 9 minuteReducerea amprentei asupra mediului și crearea condițiilor favorabile prezervării și restaurării biodiversității sunt parte din planul strategic al grupului Veolia de a restabili echilibrul resurselor naturale și a atinge sustenabilitatea până în anul 2023
Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România ne-a oferit mai multe detalii despre strategia de sustenabilitate a companiei, despre transformarea ecologică, dar și despre cum își găsește locul preocuparea față de biodiversitate în activitățile Veolia.
Tranziția verde a venit ca un imperativ european, alături de necesitatea obținerii neutralității emisiilor de dioxid de carbon și de strategii sustenabile. Care sunt transformările majore pe care trebuie să ni le asumăm ca societate/mediu de afaceri pentru a atinge aceste obiective?
Astăzi, mai mult ca oricând ar trebui să fim extrem de conștienți de urgența climatică, de mediu și de impactul pe care acestea îl au asupra vieții oamenilor, în special asupra populațiilor vulnerabile. Epuizarea resurselor, colapsul biodiversității, poluarea pe scară largă sunt imperativele momentului și impun o abordare dincolo de o simplă tranziție ecologică. Planeta nu ne mai așteaptă, se degradează pe zi ce trece, minut cu minut, fie că vorbim despre apă, aer sau alte resurse, iar noi nu mai putem amâna schimbarea.
Este timpul pentru alegeri decisive, structurale. Este timpul pentru transformarea ecologică.
Veolia, în calitate de lider mondial în gestionarea resurselor naturale, are capacitatea și expertiza de a oferi soluțiile necesare pentru a face față provocărilor vremurilor în care trăim. Cu scopul de a deveni organizația de referință în transformare ecologică, compania noastră și-a asumat angajamentul de a accelera implementarea soluțiilor existente, generându-le în același timp pe cele de mâine.
Astfel, vom continua eforturile de adaptare a șabloanelor de producție și consum la rigorile de mediu, prin plasarea ecologiei pe primul loc în fiecare proces, evaluare sau decizie luată. Doar în acest mod putem dezvolta soluții revoluționare, coerente, capabile să medieze impactul asupra mediului înconjurător cu ajutorul și în beneficiul părților interesate, de la angajați, parteneri, autorități locale, producători și până la societatea civilă.
Reducerea amprentei asupra mediului în toate activitățile desfășurate atât de către noi, cât și de către clienții noștri, precum și crearea condițiilor favorabile prezervării și restaurării biodiversității reprezintă părți integrante ale planului strategic al Grupului Veolia, de a restabili echilibrul resurselor naturale și a atinge sustenabilitatea până în anul 2023. Mergem mai departe alături de toate părțile implicate, convinși că provocările economice, sociale și de mediu trebuie abordate ca un întreg indivizibil.
Care sunt, din perspectiva dumneavoastră, schimbările la care trebuie să ne așteptăm în perioada imediat următoare, pentru a putea atinge aceste deziderate?
Criza sanitară a scos în evidență dezechilibrele sistemelor care stau la baza activităților umane. Lupta împotriva schimbărilor climatice presupune un efort comun, atât privat, cât și public. La nivel european, de exemplu, există disproporții între regiuni, România plasându-se în spate la capitole strategice. Cred că schimbarea care trebuie declanșată este canalizarea eforturilor pe toate planurile, fie că vorbim de autorități, companii sau societate civilă, pentru a transforma ecologia în prioritate absolută.
Trecând însă de politica de mediu, transformarea ecologică abordează și noul cadru al politicii industriale, care reprezintă baza competiției dintre noile tehnologii în epoca post-pandemie, având la bază aplicarea proceselor cu emisii reduse de carbon.
Ca schimbare majoră de paradigmă, companiile vor fi nevoite să-și concentreze activitatea pe servicii diferențiate care să-i ajute pe consumatori și clienți să-și reducă amprenta de mediu.
De altfel, Grupul Veolia şi-a propus să reducă emisiile de dioxid de carbon prin implementarea de programe inspirate din natură (bio-indicatori, infrastructură verde, management ecologic etc.) care au scopul de a crește nivelul general de conștientizare în rândul angajaților, clienților, comunităților, copiilor și decidenților cu privire la activitățile companiei și modul în care acestea pot fi adaptate pentru a proteja natura.
Totodată, există tendința pozitivă în rândul statelor europene de a face tranziția de la cărbune la energie verde în cadrul rețelelor de termoficare, simultan cu integrarea tehnologiilor disponibile în prezent, dar și prin creionarea de noi soluții care să răspundă condițiilor specifice locale. Și, din acest punct de vedere, Veolia generează noi resurse. Astfel, căldura emanată de o industrie devine sursă de încălzire pentru locuinţe, apele uzate devin îngrăşământ sau bioplastic, iar gazul emis de tratarea deşeurilor devine electricitate sau biocombustibil şi aşa mai departe. De asemenea, trebuie să ne așteptăm la transformarea colectării deșeurilor industriale nepericuloase, de exemplu, prin noi servicii digitale și o politică de preț stabilită în funcție de calitatea materiilor prime.
Care sunt provocările României în aceste demersuri? Dar oportunitățile?
La nivel de țară, provocarea majoră este să reducem la minimum impactul activităţilor asupra mediului, prin dezvoltarea de noi tehnologii şi oferirea unor exemple de bune practici, fie că vorbim despre autorități sau companii. Pentru a ne asigura durabilitatea, trebuie ca fiecare dintre noi să percepem mediul, clima, economia și societatea ca părți inseparabile ale aceluiași întreg și să începem să acționăm unitar, pe toate palierele, fie că vorbim de resurse umane sau economice.
Oportunitatea, pe de altă parte, poate fi reprezentată, de exemplu, de atingerea țintelor ambițioase pe care le presupune tranziția energetică din Pactul Verde European. Implementarea acestui pachet de măsuri oferă posibilitatea jucătorilor economici să beneficieze de o tranziție ecologică durabilă și de numeroase avantaje, precum reducerea emisiilor la investiții în cercetare, care este o oportunitate uriașă pentru companii să recupereze din decalajul tehnologic.
În ceea ce privește entitățile Veolia prezente pe plan local, ne concentrăm eforturile pentru evoluția companiei atât în termeni operaționali, cât și financiari, cu obiective clare: eficientizarea, reinventarea și consolidarea activităților clasice, proiectarea și dezvoltarea unor soluții inovative sau anticiparea nevoilor esențiale de mâine.
Pandemia cu care ne confruntăm la nivel mondial a schimbat modul în care sunt organizate economia și societatea. Credeți că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani va accelera în România aplicarea transformării ecologice cerute la nivel european?
În contextul sanitar actual, asistăm deja la o creștere rapidă a nivelului de conștientizare colectivă a problemelor de mediu, iar absența unor anumite activități în pandemie ne-a făcut să ne dăm seama de faptul că dinamica muncii noastre poate fi adaptată, astfel încât să protejăm resursele aflate la dispoziție.
Cred că suntem deja în plin proces de transformare ecologică, determinat în mare măsură și de situația epidemiologică excepțională pe care o parcurgem, însă, pentru dezvoltarea unei strategii complexe în vederea aplicării unui deziderat atât de important pentru viitorul umanității, este oportun ca autoritățile să se aşeze la aceeaşi masă cu mediul de business şi partenerii sociali cu scopul trasării de obiective şi măsuri clare şi realiste, care pot fi asumate și implementate în următorii ani.
Totodată, ținând cont că resursele naturale sunt limitate, iar capacitatea de reproducere și recuperare este din ce în ce mai scăzută, vorbim despre o responsabilitate colectivă de a le conserva şi proteja. În acest context, oamenii ar trebui să fie conștienți că multe resurse sunt risipite, deși nu și-au atins potențialul maxim de consum. Limitarea risipei inutile de alimente, apă și energie şi reducerea plasticului din viaţa de zi cu zi sunt cele mai la îndemână acțiuni pe care fiecare le putem adopta individual.
Realizarea unei tranziţii corecte şi sustenabile către o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050 va necesita acţiuni şi investiţii în soluţii inovative în mai multe sectoare. Cum stă Veolia România la acest capitol?
Activitățile Veolia sunt direct conectate la mediile și resursele naturale, contribuind astfel decisiv la conservarea diferitelor regiuni, în special prin tratarea apelor uzate sau limitarea poluării solului prin colectarea și tratarea deșeurilor.
Angajamentul Grupului din care facem parte este însă reprezentat de determinarea de a fi compania de referință în transformarea ecologică, prin implementarea de proiecte multiple, de la cele tehnologice, revoluționare, la cele dedicate conservării speciilor pe cale de dispariție sau diferite inițiative educaționale. Avem aproape 180.000 de experți Veolia în întreaga lume, care proiectează și oferă soluții inovatoare pentru gestionarea apei, a deșeurilor și a energiei, iar, prin intermediul acestor activități complementare, contribuim în mod activ la optimizarea accesului la resurse, dar și la protejarea și prezervarea celor disponibile.
Pe lângă gestionarea holistică a circuitului apei pentru uzul casnic şi industrial, organizația noastră continuă să inoveze cu fiecare oportunitate. Mai precis, integrăm expertiza noastră în domeniul tratării apei pentru detectarea și tratarea tuturor formelor de poluare a acesteia, inclusiv a micro-poluanților precum perturbatorii endocrini și reziduurile de medicamente. Mai mult, Grupul Veolia continuă să contribuie la creșterea nivelului de conştientizare în ceea ce priveşte necesitatea reducerii cantităţii de deşeuri şi la identificarea de soluții alternative viabile la scară largă.
Ce soluții are Veolia pentru a contribui la o tranziție verde? Care este planul de acţiune pentru a stimula energia curată?
În mod concret, Grupul nostru, având o experiență de peste 160 ani în domeniul apei, conservă resursele naturale prin reducerea utilizării apei, a energiei și a materialelor. Cu fiecare an, activitățile Veolia consumă tot mai puține resurse naturale pentru procesele de producție.
În 2020, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă pentru 95 de milioane de oameni și servicii de canalizare pentru 62 de milioane de persoane, a produs aproape 43 de milioane de MWh de energie și a tratat 47 de milioane de tone metrice de deșeuri.
De acum mult timp, compania și-a propus să identifice și să dezvolte soluții acolo unde nu există, dar este nevoie de ele. Nu este vorba doar despre tratarea deșeurilor industriale, despre migrarea treptată către utilizarea energiilor verzi, reducerea amprentei de carbon, monitorizarea și îmbunătățirea calității aerului, tratarea micro-poluanților găsiți în apă, reutilizarea apelor uzate sau a desalinizării apelor de mare, ci vorbim și despre servicii de ecologie industrială personalizate, acțiuni care conduc la o aplicare concretă a principiilor de economie circulară.
Avem în vedere și intensificarea capacității de a furniza materii prime secundare de înaltă calitate, care răspund nevoilor producătorilor și de a genera energie din combustibili regenerabili sau incinerarea deșeurilor.
În ce măsură pune accentul Grupul dumneavoastră, în activitățile zilnice, pe utilizarea resurselor regenerabile de energie și a zonelor verzi?
Traversăm o perioadă în care nu mai e suficient ca organizațiile să-și facă treaba și atât, e nevoie de mult mai mult. E nevoie constant de performanță la cele mai înalte standarde.
Cele 10 soluții Veolia pentru a prioritiza ecologizarea în absolut toate procesele țin de transformarea apei uzate în apă potabilă, a deșeurilor în resurse, eliminarea poluării din ape, valorificarea deșeurilor electronice și găsirea unui nou scop pentru acestea, recuperarea și revitalizarea solului utilizat pentru agricultură, utilizarea resurselor regenerabile locale pentru generarea de energie, reciclarea apei pentru irigarea terenurilor agricole, transformarea resturilor vegetale în îngrășământ și energie, dar și optimizarea eficienței energetice a clădirilor.
Într-o lume a nevoilor în creştere şi a rezervelor care se diminuează, accesul la resursele de bază devine din ce în ce mai complex. Ca răspuns la aceste provocări, dezvoltăm soluţii durabile pentru a furniza celui mai mare număr posibil de persoane resursele necesare pentru a asigura bunăstarea comunităţilor, pentru a face regiunile atractive şi pentru a susține performanţa organizațiilor. Aceste soluţii includ accesul la serviciile sigure de apă potabilă şi energie pentru oraşe şi locuitorii lor, servicii destinate industriei pentru a garanta aprovizionarea continuă a proceselor de producţie şi sisteme de recuperare a materialelor într-o economie circulară.
De exemplu, în Germania, Veolia susține un district al orașului Brunswick prin instalarea unei centrale de cogenerare din biomasă. Energia verde electrică și pentru încălzire pe care o furnizează centrala poate acoperi peste 56.000 de apartamente și numeroase întreprinderi din oraș. Totodată, în Irlanda, Grupul operează cea mai mare centrală de cogenerare din biomasă din țară în Killala, Districtul Mayo, producând echivalentul unui consum energetic înregistrat de 68.000 de gospodării.
În Belgia, echipa de cercetare și inovare Veolia a contribuit la dezvoltarea unui sistem care identifică toxicitatea asociată cu prezența perturbatorilor endocrini în efluentul din stațiile de epurare a apelor uzate. În Aarhus, compania noastră a lansat un experiment pentru tratarea micropoluanților din apele uzate ale orașului. Soluția a eliminat 90% din reziduurile de medicamente, în timp ce la stația de tratare a apelor uzate Amphitria din Cap Sicié, Veolia efectuează teste pentru identificarea prezenței micro-poluanților, implementarea de soluții adecvate și pentru a sprijini Universitatea din Toulouse în eforturile sale de combatere a poluanților emergenți în Mediterana.
În Lucerne, Grupul a dezvoltat un proiect pilot de captare a moleculelor de apă uzată prin adăugarea de etape de filtrare a cărbunelui activ la tehnologia sa „Actiflo®”.
La nivelul României, în primul rând, am definit o echipă dedicată, care se asigură că toate principiile de acțiune, de multiperformanță, sunt implementate în toate procesele, de la operațional, comercial, digital, resurse umane, precum și în relația cu autoritățile. Este o structură care se asigură că toate aceste operațiuni, mai ales pe producția și epurarea apei, respectă principiile de acțiune ale transformării ecologice, fiind într-o permanentă conexiune cu departamente din cadrul Grupului pentru îmbunătățirea și eficientizarea resurselor, pentru a se asigura că nu se pierde nimic pe parcursul ciclurilor de utilizare şi pentru a minimiza impactul asupra mediului.
Pactul Verde prevede, printre altele, un plan de acţiune pentru a stimula energia verde, industrii şi procese de producţie cu un impact mai redus asupra mediului, dar şi restabilirea biodiversităţii. Cum își găsește locul preocuparea faţă de biodiversitate în activitățile Veolia?
În mod natural, pentru că absolut toate activitățile Grupului Veolia au ca punct central mediul înconjurător, astfel că preocuparea faţă de biodiversitate ocupă un rol firesc în activitățile noastre. Pentru noi, biodiversitatea nu este o opțiune, o alternativă. Este un element-cheie al strategiei Veolia, iar respectul faţă de biodiversitate este o formă de diferențiere din punct de vedere economic. Prin urmare, pentru organizația noastră, protejarea biodiversității reprezintă o realitate prioritară.
Activitatea companiei își are rădăcinile în natură, iar Veolia studiază constant interacțiunile dintre cele două pentru a înțelege și rezolva problemele ce pot apărea.
Totodată, compania s-a angajat să adopte o abordare ecologică, iar eforturile sunt îndreptate spre îmbunătățirea managementului ecologic la siturile proprii, dar și ale clienților. Mai mult, există o colaborare directă între companie și diferiți parteneri pentru a educa şi a creşte gradul de conştientizare a practicilor de tip „environmental friendly“, în rândul angajaţilor şi clienţilor. În termeni de energie, regulile de la care nu ne abatem în protejarea mediului înconjurător țin de prevenirea poluării mediului, respectiv economia de energie sau generarea de energie termică şi de energie electrică în cogenerare, precum și de îmbunătăţirea, modernizarea şi inovarea permanentă a instalaţiilor energetice.
Conservarea biodiversității este o provocare constantă și reprezintă unul dintre cele nouă angajamente ale dezvoltării durabile ale Grupului Veolia. Noi combatem deteriorarea biodiversității globale în trei moduri. În primul rând, studiem interacțiunile dintre activitățile noastre și lumea naturală, astfel încât să putem înțelege mai clar problemele biodiversității locale. De asemenea, lucrăm pentru îmbunătățirea managementului ecologic la siturile noastre și, după caz la cele ale clienților noștri, deseori în colaborare cu ecologiști profesioniști și, totodată, colaborăm cu numeroși parteneri pentru a sensibiliza practicile ecologice în rândul personalului, clienților și subcontractanților noștri.
Pentru a genera toate aceste transformări, trebuie să schimbăm mentalităţi şi să ne ocupăm de educaţia generaţiilor viitoare. Cum vedeţi aceste lucruri, ce ar trebui să facă statul, companiile și societatea civilă?
Schimbarea climatică nu mai este, în ziua de astăzi, atributul exclusiv al experților științifici, ea solicită acțiune din partea tuturor oamenilor. Învățământul superior, mai ales, are un rol extrem de important în educarea elevilor referitor la schimbările climatice și conectarea acestora la varietatea dimensiunilor sociale, inclusiv accesul la apă potabilă și energie durabilă.
Introducerea unei educaţii ecologice reale în şcoli ar crește gradul de conştientizare a impactului pe care oamenii îl au asupra mediului. Baza există, ținând cont că noile generaţii sunt tot mai preocupate de poluare, de sustenabilitate, de calitatea aerului.
Educația participativă privind schimbările climatice ar trebui să pună accent pe conexiunea personală între elev, energie și schimbările climatice, folosind metode active de învățare.
Cred că cei care au acces la o învățare relativ simplă, orientată spre acțiune, concepută în jurul amprentei ecologice sunt cei care își îmbogățesc considerabil înțelegerea legăturii dintre consumul personal de energie și resurse și transformările prin care trecem la nivel global și, mai important, aleg să ia inițiativa pentru a ne construi nouă, tuturor, un viitor mai bun.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz