Companii Interviuri

Mădălin Mihailovici, Apa Nova: Investiții pentru dezvoltarea durabilă a orașului

22 sept. 2020 5 min

Mădălin Mihailovici, Apa Nova: Investiții pentru dezvoltarea durabilă a orașului

Reading Time: 5 minute

Municipiul București și Apa Nova, o companie Veolia, au semnat, în 6 august 2020, actul adițional care prevede prelungirea Contractului de Concesiune. Contractul presupune o serie de investiții în infrastructură de apă și canalizare, dar și alte lucrări strategice. 
Am vrut să aflăm de la Mădălin Mihailovici, CEO Apa Nova, care sunt condițiile acestei prelungiri și ce urmează pentru companie.

 

Apa Nova a semnat cu Primăria Capitalei prelungirea cu 12 ani a contractului de concesiune a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare pentru București. Ce beneficii vor avea bucureștenii în urma acestui parteneriat?

Până în 2037, Apa Nova își asumă investiții de 367,9 milioane de euro în sistemele pe care le operează, pentru a asigura pentru București utilități de apă și canalizare în condiții de calitate și siguranță. Investițiile presupun lucrări strategice în valoare de aproape 231 de milioane de euro, dar și cheltuieli suplimentare către structura de apă și canalizare în valoare de 137 milioane de euro. Este un program care va aduce beneficii directe asupra confortului, dar și siguranței celor 2.200.000 de bucureșteni în slujba cărora suntem. Au fost identificate patru direcții principale de investiții strategice, iar  lucrările de extindere și modernizare, care înseamnă în total 682,5 km de sistem de apă și canalizare, vor acoperi 1.915 străzi din toată Capitala.

Care sunt problemele cele mai mari, unde se vor îndrepta, cu prioritate, investițiile?

Problema cea mai urgentă a Capitalei, în acest moment, este reducerea riscului de inundații în zonele centrale, dar și depresionare, unde apa se adună mai ușor. Ultima ploaie puternică a arătat că sistemul de canalizare al orașului – deși a fost reabilitat și modernizat în ultimii ani – nu poate colecta, în același timp, cantitatea de apă menajeră, dar și apa de ploaie, atunci când sunt precipitații importante din punct de vedere cantitativ.

La momentul respectiv, sistemul nu a fost gândit pentru nevoile unei populații atât de mari, Bucureștiul fiind un oraș în continuă expansiune, și nici pentru precipitațiile tot mai dese și mai puternice, ca urmare a schimbărilor climatice. În fiecare zi, sistemul de canalizare evacuează 700.000 de litri de apă menajeră pe care o produc bucureștenii. Când plouă torențial, capacitatea de preluare a sistemului este de 23 l/mp într-un interval de aproximativ două ore, însă în ultimii ani fenomenele extreme s-au intensificat, iar unele ploi ajung la 50 l/mp sau chiar 70 l/mp într-un interval foarte scurt. Cum aceste ape pluviale ajung în aceeași rețea de conducte, atunci când sunt precipitații puternice, sistemul de canalizare nu poate prelua și surplusul și, în acest fel, apa rămâne pe străzi și pe trotuare. Cu aceeași problemă se confruntă, de altfel, toate marile orașe europene.

Tocmai de aceea, aceste zone sensibile sunt prioritatea Apa Nova, iar o bună parte din investiții, printr-un proiect în valoare de 89,9 milioane de euro, se va îndrepta către extinderea capacității de transport a apelor pluviale. Concret, se vor construi aproape 95 de km de canalizare pluvială și menajeră pe 270 de străzi din zonele Tineretului, Văcărești, Pallady, Colentina, Fundeni, Muncii și Dobroiești, iar de aceste lucrări vor beneficia 793.000 de bucureșteni. Vorbim aici despre o serie de construcții hidrotehnice – mai multe conducte colectoare care să preia și să evacueze apa de ploaie în Dâmbovița. Termenul de finalizare pentru aceste proiecte este de doi-trei ani.

Între timp, dezvoltarea Bucureștiului a dus, implicit, la creșterea cerințelor și nevoilor oamenilor. Care este planul în ceea ce privește extinderea rețelei de apă și canalizare?

Este nevoie ca Apa Nova să țină pasul cu gradul de expansiune a orașului și să asigure confortul bucureștenilor, iar adaptarea infrastructurii de apă la nevoile actuale și la dezvoltarea urbană este prioritară pentru companie. În acest sens, printr-un proiect în valoare de 57,75 de milioane de euro, se vor construi peste 364 de km de rețea nouă de apă, de care vor beneficia 645.000 de bucureșteni. Vor fi executate lucrări pe 1.349 de străzi, inclusiv în Centrul Istoric, care se vor finaliza în 2031.

O altă direcție strategică a programului de investiții are în vedere și extinderea rețelei de apă și canalizare conform planului de dezvoltare, cu precădere asigurarea accesului la servicii de utilitate publică pe străzile necadastrate și nesistematizate. Este un proiect în valoare de 81 de milioane de euro, prin care se va extinde rețeaua de apă cu 132, 8 km, iar cea de canalizare cu 91,4 km. 296 de străzi sunt incluse aici, în zone precum Odăi, Sisești, Prelungirea Ghencea, Berceni sau Bulevardul Uverturii. Beneficiari direcți vor fi 370.000 de oameni, atât bucureșteni, cât și noi rezidenți și obiectivul principal este ca la final, în 2026, nicio stradă din Capitală să nu mai fie fără utilități.

Nu în ultimul rând, cea de-a patra direcție a programului de investiții se referă la situațiile de urgență (cutremure de mare intensitate etc.). Astfel, se vor construi surse independente de apă, mai exact 35 de puțuri de mare adâncime, în toate sectoarele Capitalei. Această apă provenită din sursa de subteran va fi utilizată numai în situații de forță majoră atunci când sistemul centralizat de alimentare cu apă nu va putea fi utilizat pentru o perioadă scurtă de timp. Valoarea proiectului se ridică la 2,2 milioane de euro.

Toate aceste investiții vor fi executate în conformitate cu prioritățile Master Planului aprobat anul trecut de către Consiliul General al Capitalei. Pentru realizarea acestui Master Plan, experții români și internaționali au analizat tipologia sistemului de apă și canalizare existent, schimbările climatice, evoluția legislației, dinamica de dezvoltare a orașului și a zonei metropolitane și cerințele și nevoile bucureștenilor pentru următorii 30 de ani.

Cum se vor reflecta aceste investiții în buzunarul bucureștenilor? Cresc tarifele?

Tocmai acest plan de investiții permite companiei să nu pună presiune pe facturile bucureștenilor și să garanteze un tarif constant pe toată durata acestor ani. Este unul dintre cele mai mici tarife din România – locul 43 din 45 în topul principalilor operatori din țară. De altfel, tariful practicat de Apa Nova a rămas unul dintre cele mai mici chiar și din Uniunea Europeană.

În prezent, tariful pe care compania îl are pentru apă şi canalizare reprezintă 1,14% din coşul de consum al bucureştenilor, iar limita maximă pentru acest serviciu este de 3,5% din coşul de consum. Ca o comparație, în 2000, când a fost preluată concesiunea, tariful de apă şi canal al Bucureştiului însemna practic ca limită de suportabilitate în coşul unei gospodării 6,8%. În ultimii 5 ani în Bucureşti, limita de suportabilitate a fost 1,3%, iar în ultimii trei ani a fost de 1,14%.

În ultimii ani, Apa Nova trece printr-un proces complex de transformare și digitalizare. Cum decurge acest proces?

Apa Nova a investit masiv în digitalizarea companiei, iar acest lucru va continua și de acum încolo prin alocarea unor fonduri de 7 milioane de euro în acest proces. Faptul că a fost creat un sistem digital unitar ajută la colectarea și analiza rapidă a datelor, la economisirea resurselor și la intervenții cât mai eficiente. Pe de altă parte, pandemia și contextul pe care l-a generat a determinat Apa Nova să se reorganizeze și să se adapteze rapid la noile condiții.

În acest moment, aproape toate operațiunile companiei sunt digitalizate, echipele Apa Nova sunt dotate cu tablete, iar comunicarea se face în timp real. De asemenea, compania a înregistrat rezultate remarcabile ca urmare a procesului de transformare organizațională prin care a trecut în ultimii ani: timpul de detecție a unei avarii a scăzut cu 96%, numărul de reparații ca urmare a avariilor a fost redus cu 80%, iar timpul de răspuns la sesizări a scăzut cu 88%. Digitalizarea rămâne una dintre prioritățile companiei, fie că vorbim de operațiuni, de clienți sau de angajați.

Care este volumul investițiilor pe care Apa Nova le-a făcut până în prezent?

De aproape 20 de ani, Apa Nova contribuie la îmbunătățirea performanțelor sistemului de alimentare cu apă și canalizare, care a fost reabilitat, modernizat și dezvoltat conform celor mai bune practici industriale în domeniu, iar investițiile depășesc, până în prezent, 530 de milioane de euro.

În tot acest timp, compania a asigurat pentru bucureșteni, zi de zi, apa 100% potabilă, numărul de branșamente aproape s-a dublat, au fost instalate peste 39.000 de contoare inteligente, timpul de reparație a unei avarii a ajuns, în general, sub 6 ore, sunt zero întreruperi de alimentare cu apă mai mari de 24 de ore și au fost conectate peste 700 de km de noi conducte.

Continuarea investițiilor și a modernizării sistemului de apă și canalizare are la bază și accesul Apa Nova la know-how-ul și expertiza tehnică și managerială a unui lider mondial în domeniul serviciilor de mediu – Veolia.

Apa Nova a fost și rămâne un partener de încredere pentru Primăria Municipiului București. Prin cei peste 1.800 de angajați, compania își reiterează dorința de a răspunde prompt la orice solicitare a autorităților prin alocarea de resurse umane și financiare pentru asigurarea serviciilor esențiale la standarde europene.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: