Finanțe

Macrostabilitatea este ca sanatatea

8 ian. 2016 3 min

Macrostabilitatea este ca sanatatea

Reading Time: 3 minute

Macrostabilitatea este precum sanatatea, iti dai seama cat de importanta este dupa ce o pierzi, de aceea este de dorit sa fim mai prudenti, a declarat, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in briefingul de presa sustinut cu ocazia sedintei Consiliul de Administratie al BNR pe probleme de politica monetara.

“Fiind la inceput de an spun ca macrostabilitatea este precum sanatatea. Iti dai seama cat de importanta este cand o pierzi. Cand o ai asa, si e din plin, ti se pare ca e un fapt de viata si ca o ai pentru totdeauna. Numai cand incepi sa dai cu capul de pereti si sa ajungi prin spital iti dai seama cat de importanta este sa pastrezi sanatatea. Nu trebuie sa ajungem intr-o asemenea situatie”, a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca prudenta este de dorit si a subliniat ca fara macrostabilitate, cresterea economica este o umbra. “Cei care vorbesc cu usurinta despre faptul ca Banca Nationala insista prea mult pe macrostabilitate, ca ar fi un cuvant general si fara continut nu au dreptate. Gresesc profund. Orice crestere economica devine un fel de umbra in lipsa macrostabilitatii. Mai devreme sau mai tarziu este erodata fie de cresteri de dobanzi, fie de cresteri de inflatie, fie de deprecieri de curs. Cresterea economica de durata inseamna crestere in conditii de stabilitate macroeconomica. Si avem premisele sa facem acest lucru. Trebuie prudenta si echilibru. Si o anumita viziune, bineinteles, avand in centru cuvantul acesta care pare a fi gol: macrostabilitate”, a explicat Isarescu.

Cresterea salariilor – inevitabila

In ceea ce priveste cresterea salariului minim, guvernatorul BNR a precizat ca este inevitabila cresterea salariilor.

„In Romania, in conditiile adancirii integrarii, a libertatii miscarii fortei de munca, cresterea salariilor este inevitabila. Din acest motiv si pentru ca vedem aceasta majorare de salarii ca un lucru pe care niciun Guvern nu va putea sa-l evite decat cu mari riscuri si politice, si sociale, dar si economice, am considerat ca relaxarea fiscala este exagerata si nu foarte prudenta. Pentru ca se intampla ceea ce nu e de dorit – doua lucruri care e bine sa nu intre in concubinaj, au intrat oricum: cresteri mari de venituri, concomitent cu reduceri importante de impozite. Acum este bine sa zicem si ce s-a castigat in urma disputelor de asta vara. Adica s-a mai tuns asa, s-a mai bretonat, s-a mai atenuat relaxarea fiscala. Daca ar fi sa lansam asa o cifra, vedeti ca si Guvernul actual cu 2,95% (deficit bugetar n.r.), adica cu obiectivul sa nu depaseasca 3%, sta pe undeva in cei 0,4% — 0,5% cat a reusit sa economiseasca dupa dezbaterile de asta vara”, a mai explicat Isarescu.

Cine are curajul sa taie?

Guvernatorul BNR a aratat ca politicienii trebuie sa dea cu prudenta in an electoral. „Politic, tot timpul trebuie sa dai ceva si in niciun caz nu trebuie sa iei. Si atunci intrebarea este daca se da prea mult, cine mai are curajul sa ia? Cine mai are curajul politic sa iasa sa spuna ca trebuie luat, ca s-a dat prea mult? Ca sa nu ajungem intr-o situatie ca asta, pentru ca inseamna o ajustare de piata, ia piata, iar echilibrele se restabilesc in economie, este bine sa dea cate putin, cu prudenta, sa nu fim in situatia sa luam, mai ales intr-un an electoral, greu de luat. Greu de luat oricand”, a spus Isarescu.

Guvernatorul a precizat ca politicul trebuie sa aiba o viziune „mai atenta” cu procentele de crestere la venituri. „O asemenea viziune cred ca este necesara. Nu ne apucam sa dam sfaturi de aici. Stim ce inseamna sa fii in fata electoratului, in fata unor nevoi in crestere, dar de aceea suntem la BNR si de aceea ne ocupam de macrostabilitate ca sa spunem prudenta maxima”, a explicat guvernatorul BNR.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, joi, mentinerea dobanzii cheie la 1,75% pe an si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit cu doua puncte procentuale, respectiv la 12%, incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie — 23 februarie 2016.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: