Tech Brand Focus Interviuri

Lucian Enaru, Schneider Electric: Energie pentru munca de acasă

27 nov. 2020 3 min

Lucian Enaru, Schneider Electric: Energie pentru munca de acasă

Reading Time: 3 minute

Cum biroul s-a mutat pentru mulți acasă, soluțiile Schneider din zona UPS au putut asigura funcționarea perfectă a echipamentelor IT în ciuda fluctuațiilor rețelei electrice, spune Lucian Enaru, Country General Manager România & Republica Moldova la Schneider Electric.

Trecerea la noul sistem de lucru de acasă a avut consecințe asupra tuturor domeniilor de business. Cum a influențat managementul energiei?

Compania noastră se poziționează de multă vreme drept un campion al digitalizării în domeniul mana­ge­mentului energiei electrice, iar în ultimele luni digitalizarea și-a ară­tat decisiv avantajele și a primit un imbold fără precedent. Am avut, pe de-o parte, schimbări în modul în care lucrăm cu propria echipă, apoi în relațiile cu clienții noștri din mediul industrial, comercial, construcții și am observat schimbări derivate din migrarea masivă către sistemul work from home.

Cum a influențat work from home (WFH) businessul Schneider?

WFH a determinat un salt tehnolo­gic enorm pentru foarte mulți pro­fesioniști, antreprenori sau freelanceri. De la începutul pandemiei a fost evident că tehnologia trebuia să intervină rapid ca să ajute la men­ți­nerea continuității operațiunilor pen­tru multe businessuri. Birourile s-au mutat acasă, iar o consecință a acestui fenomen a fost că nevoia de tehnologie în zona rezidențială a crescut substanțial. Un laptop, un furnizor de internet cu servicii stabile și pe care să te poți baza, o soluție de securitate cibernetică, un VPN, toate acestea au fost elemente sine qua non ale biroului de acasă.

Și apoi, desigur, un UPS de încredere, iar aici am intervenit noi. UPS-urile de calitate și sistemele de securizare a energiei au devenit peste noapte bestseller și pentru că, pentru mulți profesioniști „biroul de acasă” n-a mai însemnat neapărat biroul din București, ci cel dintr-o localitate de munte, casa bunicilor sau o vilă din apropierea orașului. Acolo, nevoia de furnizare constantă de energie electrică a început să fie percepută drept necesitate de bază, iar soluțiile noastre APC by Schneider Electric ­și-au demonstrat utilitatea.

Așa a fost cazul UPS-urilor din gama Back-UPS, care intervin în timpul întreruperilor din rețeaua publică și oferă protecție la supratensiunile accidentale. ­Acestea pot alimenta corect routere, calculatoare (laptop sau desktop), console de jocuri sau orice alte echipamente electronice importante care au nevoie de protecția datelor. În zonele rurale, unde tensiunea furnizată din rețea are fluctuații mari ori este constant mai mică sau mai mare decât cea nominală, UPS-urile line-interactive au putut corecta tensiunea de alimentare.

Am avut și situații în care clienții și-au instalat acasă servere sau alte echipamente sofisticate, care chiar au nevoie de performanță în privința alimentării electrice sau autonomie mare de funcționare. Pentru astfel de situații, avem în portofoliu ­UPS-urile din gama Smart UPS cu baterii ­Li-Ion, care oferă o autonomie mare și posibilitatea de a adăuga baterii suplimentare pentru creșterea timpului de funcționare, dacă e nevoie.

Cum s-a legat digitalizarea cu pande­mia din perspectiva Schneider Electric?

La Schneider Electric creăm și producem de mai bine de un deceniu soluții de automatizare pentru, practic, toate situațiile în care folosim tehnologii sau linii tehnologice bazate pe curent electric. Am ajuns în ultimii ani să dezvoltăm soluții de management al energiei care implică realitatea augmentată, inteligența artificială și care nu mai reclamă prezența fizică a unui specialist pentru a superviza bunul mers al unor echipamente sau al unor linii de producție complexe.

Ceea ce putea să pară o extravaganță acum 5-7 ani a devenit brusc o soluție extrem de interesantă acum, când miza tuturor liderilor de companii a fost să-și protejeze specialiștii și să le asigure condiții de lucru de la distanță. Nevoia de automatizare s-a văzut și în casele oamenilor, în care un UPS sau o soluție automată de acționare a curentului electric, a jaluzelelor sau a sistemului de încălzire a casei a devenit un mod util și nu foarte costisitor de a economisi energie și de a mima prezența acasă a proprietarilor chiar și atunci când, poate, evadaseră din oraș.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 348 (15 noiembrie – 15 decembrie 2020). Dacă doriți să primiți Revista Biz prin curier, abonați-vă aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: