Lucian Anghel, Timepal România: Cum va arăta conviețuirea noastră cu COVID-19 în clădirile de birouri
Reading Time: 3 minuteÎn numai câteva zile mulți dintre noi va trebui să ne întoarcem la muncă în birourile pe care le-am abandonat acum opt-nouă săptămâni. Știm acum că, cel puțin pentru următorul an, COVID-19 nu va putea fi eradicat și nu toată lumea va fi imună. Totuși, uneori va fi necesar să venim la birou și să lucrăm. Dar oare cum vor funcționa lucrurile? Cum va arăta conviețuirea noastră cu COVID-19 în clădirile de birouri?
Text de Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania și Facilities Management Services
Acestea sunt întrebări la care pot răspunde, dintr-o anumită perspectivă, companiile de managementul facilităților. Prin specificul activității echipele acestor companii sunt alcătuite din specialiști cu experiență în amenajarea, întreținerea și adaptarea tuturor tipurilor de spații din clădirile de birouri pentru a respecta cerințele legislației în vigoare.
Asigurarea distanței
Principiul de bază este să vă asigurați că distanța recomandată pentru siguranța sanitară, de circa doi metri, este în permanență respectată.
Acest lucru se poate realiza prin intermediul distanțării birourilor, prin instalarea de semnalizări vizuale, cum ar fi cercuri desenate pe podea în jurul fiecărui birou pentru ca oamenii să nu se apropie prea mult unii de alții. Desigur, multe companii vor alege să funcționeze în schimburi pentru a menține numărul de persoane din spații de birouri la un nivel minim.
De asemenea este importantă marcarea fluxurilor de sens unic de deplasare în spațiile de birouri sau pe culoare. Puteți utiliza săgeți pe podea, pentru ca oamenii să meargă pe fluxuri unidirecționale în jurul biroului.
În acest mod simplu de implementat și eficient prin rezultate putem schimba comportamente foarte înrădăcinate și modul în care lucrăm în spațiile de birou.
Se pot instala senzori în birouri, care să monitorizeze mișcările angajaților prin intermediul telefoanelor mobile smart. Acești senzori permit companiei să verifice eficacitatea propriului design interior dar și dacă oamenii respectă fluxurile unidirecționale sau nu. Dar sunt aceste măsuri suficiente? Cu siguranță nu.
Întrebarea rămâne dacă un spațiu-tampon de doi metri este sau nu într-adevăr suficient pentru a preveni răspândirea unui virus la fel de contagios ca COVID-19. Virusul poate trăi pe suprafețe zile întregi și poate pluti timp de trei ore în aer, putând să infecteze persoanele care îl respiră.
Ventilația și filtrarea aerului
COVID-19 a propagat rapid telemunca, iar ședintele s-au mutat așadar în mediul online. Totuși, odată cu relaxarea treptată a măsurilor restrictive virusul pune pe tapet subiectul pericolelor ignorate ale aerului de birou recirculat.
Eforturile de a ține oamenii la distanță unii de alții pot ajuta pentru o scurtă perioadă de timp, dar probabil că nu e suficient în spațiile mari, în care stau multe persoane timp de opt ore, în special spații care sunt slab ventilate cum este situația unele clădiri mai vechi de birouri.
Din păcate majoritatea sistemelor HVAC din clădirile de birouri nu aduc prea mult aer proaspăt de afară. În schimb, recirculă aerul existent în interior, care este un amestec de dioxid de carbon provenit de la exhalațiile noastre, substanțe chimice din materialele de construcție și decorare și, bineînțeles, agenți patogeni aerieni.
Filtrarea aerului este probabil cel mai importat lucru în perioada următoare în spațiile de birouri. În clădirile de birouri se pot instala sisteme de filtrare a aerului extrem de performante.
În plus, pe termen scurt, conviețuirea cu COVID-19 va determina multe companii să achiziționeze soluții suplimentare de filtrare a aerului pentru a se asigura că în interior aerul este cât mai sănătos. Pe termen lung se vor proiecta clădiri cu un standard ridicat privind nornele de asigurare a unui aer curat de calitate superioară.
Soluții de dezinfecție a suprafețelor
Ca măsură de prevenire, în fiecare dimineață, angajaților li se poate solicita să fie de acord să li se măsoare temperatura, și de asemenea, să își acopere biroul cu o coală de hârtie de protecție. La sfârșitul zilei, hârtia este aruncată, ceea ce ar putea contribui la atenuarea răspândirii de COVID-19 pe suprafețele biroului.
Pe de altă parte, companiile și proprietarii de clădiri de birouri vor agrea cu companiile de management al facilităților tot setul de procese de curățenie și dezinfectare a spațiilor de birouri, din care unele se vor derula de câteva ori și pe timpul zilei, nu numai noaptea. Iată de ce politicile de clean desk și tidy office vor deveni esențiale pentru a fi implementate și respectate cu strictețe în perioada următoare.
Toate acestea ne vor schimba perspectivele și așteptările cu privire la modul în care vom lucra în viitor. Un lucru însă rămâne – vom dori în continuare să ieșim din casă și să socializăm. Iar atunci când vom fi la birou, vom dori să fim într-un mediu cât mai sigur.
Foto: © Khosrork – Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz