Loredana Hatingher, Mantia, la Zilele Biz: Trebuie să găsim cauza cu care rezonăm cel mai bine și la care putem să ne aliniem
Reading Time: 3 minuteÎn fața schimbărilor sociale discursul și rolul companiilor s-au schimbat radical.
Câte companii își redefinesc acum sensul într-un mod credibil și real, generând un impact măsurabil care le îndepărtează de greenwashing sau purposewashing? Numeroși lideri globali ne inspiră prin modul în care transformă modelele de business-as-usual în catalizatori ai sustenabilității, fiind mereu orientați către a crea o zi de mâine mai curată, regenerativă. Împreună, la Ziua de CSR, ne-am întors privirile către liderii de business din România care conduc afaceri cu sens, către companiile cărora le pasă cu adevărat.
Schimbarea poate fi reală dacă știm să ne urmărim alegerile și valorile, a explicat Loredana Hatingher, Business Director al Mantia (Mercury 360), în cadrul zilei de vineri, dedicată CSR-ului, la Zilele Biz 2022.
Până în anii 80, încălzirea globală nu exista în presă și pe agenda guvernelor, prin urmare nu exista în mentalul și în colectivul social, dar asta nu înseamnă că nu exista în realitate și în mediu și în tot ceea ce ne înconjura pe noi.
Dar în 1988 s-a întâmplat ceva interesant: s-a acceptat pentru prima dată existența încălzirii globale, eveniment marcat de un material de prima pagină din New York Times.
Aici a început discursul, cu încercarea de a identifica cauzele, definirea temei și chiar găsirea de soluții. La acel moment cauza principală a fost considerată combustia de cărbune, petrol sau gaz utilizată în diferite industrii, mai ales pentru producerea energiei electrice și în transporturi.
Dacă facem însă un pas spre zona de comunicare, o să ne dăm seama că industria de transporturi, și în special cea auto, nu era pregătită să spună adevărul, să își schimbe atât de repede comunicarea. Prin urmare, pentru o perioadă foarte mare de timp comunicarea a fost în direcția puterii mașinilor, a statusului, a plăcerii de a conduce. În zona de obiceiuri și dorințe funcționale. Poate chiar mercantil. Acea plăcere de a te răsfăța (spoil yourself) care a predominat mult timp.
Astăzi paradigma s-a schimbat și nu mai este despre asta. Astăzi transportul este despre ”green emissions”, ”eficiență” și ”impactul zero asupra mediului”. Discursul s-a mutat total. Este despre lume și despre cum toate produsele pe care noi le facem sunt pentru a face bine în această situație în care ne aflăm.
În acest context, se ridică o serie de întrebări:
Vorbim despre evoluție sau despre constrângere? Treptat, toate industriile, de la FMCG la modă, și-au mutat focusul în comunicare de la nevoile individului la cele ale planetei.
Este conștientizare sau mai degrabă vorbim despre marketing? Anul 1980 a adus și o nouă terminologie: discuția despre Zero Waste. Probabil prima mențiune a termenului vine de la conceptul de Total Recycling al lui Daniel Knapp. El și soția lui au deschis în 1980 prima piață-experiment în California, Orban Ore, cu scopul de a demonstra că orice formă de deșeu poate fi reutilizată în comunicare. Și cumva au introdus termenul de economie circulară despre care noi azi vorbim foarte mult. Termen pe care l-au folosit și îl utilizează cei de la IKEA. Interesant este de văzut cum au ajuns la acest concept.
Dar timpurile se schimbă si la fel facem si noi. La fel și companiile și discursul. Uneori și valorile, din păcate.
Stay true inside and outside! Orice valoare și orice plan trebuie să înceapă din interiorul companiei!
Și aici avem studiul Unlock realizat alături de Brain 4 Strategy, cu sprijinul Mantia, ”Abordarea companiilor cu privire la bunăstarea și sănătatea mintală a angajaților”. Aici am descoperit că în România nu stăm foarte bine: doar 1 din 10 angajatori au capacitatea de a satisface nevoile de stare de bine și sănătate mintală a angajaților, inițiativele de stare de bine lipsesc în jumătate din companii, iar strategiile de mindfullness nu prea există. Majoritatea companiilor reacționează pe moment, doar 17% au o strategie de sine stătătoare, iar 10% nu fac niciun demers.
„Prin urmare, cred că una dintre soluții este să găsim o cauză, una în care să credem cu adevărat. Iar teritoriul României este plin de cauze la care putem adera. Suntem primii din Europa la abandonul școlar, conform Eurostat; violența domestică este deja un fenomen în creștere- peste 30.000 de cazuri de violență în familie în 2021; agresiunea sexuală asupra copiilor – cauză cu care ne-am asociat si noi la Mantia prin campania Atingeri Nedorite; egalitatea de gen – România are un scor modest de 54,5 puncte, acest gender bias care apare din ce în ce mai des în conversațiile de social media, în HR; spitale; educație; deșeuri.
Toată ziua de astăzi a fost una plină de exemple. Avem de unde să alegem. Trebuie doar să o găsim pe aceea cu care noi (brand, companie) rezonăm cel mai bine și la care putem să ne aliniem,” a explicat Loredana Hatingher.
Lumea are nevoie de îmbunătățiri, de bine. Noi facem parte din ea și trebuie să facem ceva în această direcție. Astfel a apărut Mantia, agenția de social media a Mercury360.
Vă las cu un proiect realizat de noi la Brașov, pentru WWF, alături de Lidl, Concertul de Plastic.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz