Consumatorii vor beneficia de creșterea calității serviciilor prin facilități de gestionare mai eficientă a energiei, dar și prin îmbunătățirea gradului de continuitate a distribuției de energie electrică în urma finalizării cu succes, în această lună, a unui amplu proiect susținut din fonduri europene în cadrul căruia au fost realizate lucrări de contorizare inteligentă și de modernizare a rețelei operată de compania Delgaz Grid în zonele Nicolina, Frumoasa și CUG.
Valoarea totală a investiției este de circa 56,3 milioane de lei, proiectul beneficiind de cofinanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
În cadrul lucrărilor au fost instalate 10.016 contoare inteligente, 203 filtre de semnal, 951 interfețe, concentratoare de date, iar rețeaua de joasă tensiune a fost reabilitată prin înlocuirea a aproximativ 8.760 de metri liniari de cablu și a 1.837 firide (tablouri electrice) de diverse tipuri.
Delgaz Grid are instalate, la momentul de față, circa 425.000 de contoare SMART, din care peste 300.000 sunt integrate într-un sistem de măsură inteligent.
În anii următori, alte circa 900.000 de contoare inteligente vor fi montate la consumatori în urma a două proiecte în derulare cu finanțare din Fondul pentru Modernizare, în valoare totală de circa 626 milioane de lei, din care aproximativ 433 de milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă.
Astfel, ținând cont și de contoarele montate la noii consumatori, la orizontul anului 2029, vor fi în funcțiune circa 1,4 milioane de contoare, ceea ce însemnă că aproximativ 85% dintre clienții noștri vor beneficia de contorizare inteligentă.
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.
Investitorii par optimiști cu privire la evoluția economiei globale, 51% dintre respondenții la sondajul PwC 2024 Global Investor Survey, așteptându-se…
GapMinder Fund II, fond de capital de risc dedicat companiilor de tehnologie create în România și în Europa de Est,…
Trendul ascendent înregistrat în 2024 se va menține și anul viitor în industria de amanet, care va avea o creștere…
OVES Enterprise, companie românească de dezvoltare de software, cu expertiză în crearea de soluții software și inovații AI destinate industriilor…
Lidl România, în parteneriat cu Rețeaua Băncilor pentru Alimente din România, organizează cea de-a unsprezecea colectă de alimente, în perioada…
Din 11 decembrie 2024, DIGI își extinde operațiunile comerciale în Europa și lansează pe piața belgiană servicii de internet fix…