Finanțe Stiri

Voinea, BNR: Reducerea RMO nu a influenţat cursul

26 nov. 2017 3 min

Voinea, BNR: Reducerea RMO nu a influenţat cursul

Reading Time: 3 minute

Scăderea rezervei minime obligatorii – RMO în valută (depozitele obligatorii ale băncilor la BNR) de la 10% la 8%, indiferent de destinația pe care ar fi dat-o băncile banilor, putea avea efect zero asupra cursului de schimb sau putea conduce la aprecierea leului, dacă băncile schimbau cele 500 de milioane de euro eliberate în lei. În plus, RMO sunt banii băncii care a constituit rezerva la BNR și nu ai băncii centrale sau statului român, RMO fiind doar o cerință prudențială, a declarat viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea.

“În primăvară a fost o reducere de RMO la valută. Ce se întâmplă când eliberezi valută, care este valuta bancii? În caz neutru nu se întâmplă nimic privind cursul sau sunt presiuni de apreciere, nu de depreciere, dacă schimb acei banii în lei. Deci nici vorbă de presiune de depreciere prin eliberarea rezervei de valută. Nu există așa ceva!”, a explicat Liviu Voinea, la seminarul EU-COFILE organizat, la Sinaia, de Banca Naţională a României (BNR), Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank.

Mai mult decât atât, în această toamnă am avut două ședinte de Consiliu de Administrație de politică monetară unde, pe fondul unei restrângeri a lichidității de lei din piață, a existat opțiunea de reduce rezerva minimă obligatorie la lei, a spus Voinea. “Unul din argumentele pentru care nu am redus RMO la lei, în afară de faptul că am considerat aceste presiuni ca fiind temporare, a fost că dacă am fi redus RMO la lei, eventual ar fi putut fi făcute speculații  pe curs chiar cu banii respectivi”, a adăugat viceguvernatorul BNR.

Acesta a precizat că acei 500 de milioane de euro care au fost eliberați odată cu reducerea RMO în valută nu aveau nici un efect asupra cursului de schimb dacă ar fi fost scoși din țară, sau ar fi pus presiuni de apreciere asupra leului, dacă ar fi fost schimbați în lei. Despre varianta ca acei bani din RMO să plece din țară, Liviu Voinea a precizat că nimeni nu poate identifica dacă băncile au folosit banii proveniți din reducerea RMO sau din alte resurse. „Banii erau oricum ai băncilor și nu influențează cursul de schimb. Cursul este stabilit de piață nu de BNR, dar noi avem voie să intervenim în piață, dar nu comentăm când, cum sau în ce fel”, a precizat Liviu Voinea.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, într-o emisiune TV, că este nevoie de o „discuție serioasă” cu reprezentanții BNR pe subiectul privind creșterea euro, susținând că Banca Națională putea interveni în această chestiune, dar nu a făcut-o. „Eu am o parte din explicații, pe de altă parte, vă recomand să vorbiți cu Banca Națională, care ar trebui să fie un pic atentă la aceste lucruri. Banca Națională poate și trebuie să intervină pe aceste lucruri, nu a făcut-o”, a declarat Mihai Tudose la Antena 3, întrebat cum se explică creșterea cursului euro în condițiile unei perioade de creștere economică traversată de România.

Fiind întrebat de ce BNR nu a intervenit în chestiunea creșterii euro, premierul a spus: „Întrebați-o pe domnia sa, pe ea, Banca”.

„În altă ordine de idei, în luna aprilie, Banca Națională, în înțelepciunea ei, a spus băncilor din România că sunt bune, sunt solide și nu mai au nevoie să țină 10% depozite, poate să fie la 8%, ceea ce ne-a disponibilizat 500 de milioane de euro, dintre care 280 (de milioane de euro — n.r.) deja au plecat din țară. Ei au avut lei, au schimbat în euro ca să-i scoată din țară. Tot băncile au creat acest lucru, nu am ceva, neapărat, împotriva băncilor, este un proces normal. (…) Banca Națională, practic, le-a dat voie să externalizeze, să scoată din rezerve 500 de milioane de euro”, a afirmat Tudose.

Premierul a spus că nu a avut încă o întrevedere cu reprezentanții BNR pe acest subiect, dar o astfel de întâlnire va trebui să aibă loc. Întrebat dacă este dornic să aibă această discuție cu BNR, el a spus: „Nu știu dacă neapărat mi-o doresc, dar voi fi nevoit să o fac; în calitate de prim-ministru nu faci numai ce-ți dorești”.

Prim-ministrul, întrebat dacă BNR putea să facă ceva pentru a interveni în cursul euro, a răspuns: „Banca nu a făcut”.

Premierul nu a exclus nici varianta „unei răzbunări a unei părți a sistemului bancar, datorită faptului că-i punem să plătească taxe”. „Fiindcă, după ce am fost foarte determinați pe această zonă, știți, ia ghiciți ce?, au început să aibă profit. La nouă luni sunt pe profit toate”, a spus Tudose.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: