Livia Stan, MSD România: „În România, în fiecare zi, patru copii află că mamele lor sunt suspecte de cancer la sân”
Reading Time: 3 minuteLivia Stan, Policy and Market Access Director, MSD România a vorbit celor prezenți la prima ediție din acest an a „Extraordinary Women”, care a avut loc în data de 8 martie, despre importanța îngrijirii noastre și a celor mici.
„Astăzi este o zi specială, este ziua internațională a noastră, a celor care ar trebui să avem cea mai mare grijă de sănătatea noastră și a copiilor noștri. De rolul acesta de prim educator în viața copiilor noștri, depinde atitudinea pe care o vor avea față de sănătate de-a lungul vieții lor”, a precizat Livia Stan participanților la primul eveniment al revistei Biz din acest an, „Extraordinary Women”.
Livia Stan a povestit în continuare audienței cum l-a cunoscut pe Paul, un puști de nouă ani care era prezent cu mama lui într-o cafenea din centrul Bucureștiului. „Pentru că eram cu cățelul meu de șapte luni, vârstă la care este extrem de năzbâtios, am fost abordate de un băiețel care a început să ne povestească cum face cursuri de înot, de pian, are și o pisică. Din vorbă în vorbă ne-a spus că s-a vaccinat în urmă cu o săptămână. S-a vaccinat pentru că mama lui i-a arătat un filmuleț pe Tik-Tok în care prin vaccinare, niște soldăței super-stelari, se duc în sângele tău și te protejează toată viața. Era foarte mândru. Între timp mama lui a venit să se scuze că ne deranjează Paul. Am felicitat-o pentru atitudine și pentru modul în care a ales să transmită această lecție lui Paul. Împreună cu mama lui Paul aș dori să participați la continuarea acestor lecții pentru copiii noștri folosind cele mai noi tehnologii posibile. Cum ar fi să ne întâlnim aici, cu Paul și cu mama lui, peste ani și să povestim cum am reușit să schimbăm statisticile în România”, a precizat Livia Stan care a prezentat în continuare și o serie de statistici îngrijorătoare.
În prezent 519.307 de români au cancer și alți 98.000 sunt diagnosticați în fiecare an. România este țara cu cel mai ridicat grad de incidență și mortalitate în cancerul de sân și cancerul de col uterin. România este țara în care avem cea mai limitată cunoaștere a elementelor legate de infecția cu HPV. Mai mult, în România, în fiecare zi, patru copii află că mamele lor sunt suspecte de cancer la sân și alți doi află că mamele lor au cancer de col uterin. Și mai grav este că acești copii, spre deosebire de alții din Europa, au șanse mari să rămână orfani pentru că există o statistică dureroasă care spune că persoanele care au boli oncologice în România, au șanse cu 52% mai mari să moară comparativ cu alte țări din Europa.
„Ce este la fel de grav este că în România 1 din 2 adulți care au o boală oncologică sunt la vîrsta activă, au până în 65 de ani. Asta înseamnă că bolile oncologice nu sunt doar o problemă medicală, ci sunt și o problemă socială.
În spatele acestor statistici dureroase pe care le putem schimba, sunt povești pline de speranță care pot reprezenta motorul acestei schimbări. În timpul care a mai rămas aș vrea să invit pe scenă un model”, a precizat Livia Stan, Policy and Market Access Director, MSD România care a invitat-o pe scena pe Alexandra, care a fost diagnosticată, la vârsta de 23 de ani, cu cancer la sân triplu negativ și a reușit să învingă boala.
„Pot să spun că viața mea este una extraordinară. Am auzit cuvîntul cancer încă de la vârsta de opt ani, când mama a făcut cancer la sân. La vârsta de 23 de ani când simți că toate ușile ți se deschid pentru un viitor strălucit, eu am fost diagnosticată cu un cancer de sân triplu negativ cu 10% șanse de viață și rata de supraviețuire era până la cinci ani. Am 14. Am realizat cât de mult iubesc viața și am zis că trebuie să fac echipă cu medicii, cu familia. Într-adevăr acum 14 ani, tratamentele nu erau atât de evoluate. Am schimbat viața cu ajutorul medicilor și am luptat. După cinci ani am fost declarată vindecată”, a precizat Alexandra pe scena Extraordinary Women.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz