Cu o istorie care ne leagă de secole, Grecia este astăzi un partener politic, militar dar și economic de prim rang pentru România. Ce putem face pentru a duce relațiile bilaterale la un nou nivel am aflat de la Excelența Sa, doamna Lili Evangelia Grammatika, ambasadoarea Greciei la București.
Relațiile bilaterale dintre Grecia și România au o lungă tradiție. Cele două popoare au legături strânse de multe secole, între noi există adânci afinități culturale și religioase, sunt multe lucruri care ne unesc și toate acestea au servit ca bază pentru ceea ce avem în prezent. Ne bucurăm că, după prăbușirea comunismului, România a putut să se alăture familiei democratice europene și Grecia a fost printre principalii susținători ai procesului de integrare euro-atlantică a României.
Astăzi, suntem parteneri în UE și aliați în NATO, iar toate aceste evoluții au favorizat consolidarea unor relații bilaterale excelente între cele două țări. Desigur, există mereu nevoia de a îmbunătăți și întări și mai mult cooperarea și coordonarea noastră bilaterală în multe domenii, pentru a profita de noile oportunități care se deschid în regiune și nu numai. Nu trebuie să uităm că împărtășim multe preocupări comune legate de securitatea regională și internațională în actualul context dificil.
Companiile grecești au fost printre primele care au intrat în România după 1990 și care au investit aici, contribuind la creșterea economiei locale. Sunt multe companii din Grecia care operează și investesc aici încă de atunci, dar există un interes tot mai mare și astăzi pentru ca businessuri grecești mari să vină să investească aici.
În toate aceste decenii, Grecia a fost foarte activă economic prin companiile sale în toate țările din Europa de Sud-Est și în România în special. Am fost mereu între primii zece investitori străini în România. Suntem foarte încântați că în 2023 am avut o investiție grecească majoră, cea a companiei de energie PPC, care a achiziționat operațiunile Enel din România în cadrul unei tranzacții majore de circa 1,3 miliarde de euro. Iar tranzacția este doar primul pas, fiindcă urmează investiții suplimentare în parcuri eoliene, în energie regenerabilă, domenii foarte importante în acest moment. Este un proiect care va crește semnificativ cooperarea economică între cele două țări și contribuie la creșterea securității energetice.
Băncile noastre au jucat un rol foarte important în România, dar și în țările vecine, inclusiv Republica Moldova. Este drept, în ultimii ani băncile grecești au plecat treptat din România, în principal din cauza crizei financiare, dar rolul lor a fost extraordinar în toți acești ani. Avem, însă, în continuare jucători mari în zona de business, cum ar fi Viohalco în producția de cabluri, Olympus, care a făcut investiții importante în România pentru producția de lactate. Există și companii mari românești ale unor oameni de business de origine greacă, cum ar fi AQUA Carpatica, deținută de Jean Valvis, om de afaceri greco-elvețian.
Suntem foarte fericiți că, anul trecut, Grecia a fost pe locul 5 în România în ceea ce privește investițiile străine directe, iar schimburile comerciale bilaterale au crescut până la 2,8 miliarde de euro. Perspectivele pentru perioada următoare sunt pozitive, ceea ce va contribui desigur la creșterea economică a României și va aduce noi locuri de muncă aici.
Cred că România a beneficiat de pe urma unei politici fiscale atractive, care a facilitat investițiile grecești aici. Stabilitatea politică și cea monetară ajută la atragerea de noi investiții. Există o cooperare tot mai intensă la nivelul camerelor de comerț ale celor două țări, cu sprijin din partea guvernului grec.
Cred că foarte propice pentru intensificarea și deschiderea de noi oportunități va fi dezvoltarea coridorului vertical care îmbunătățește legăturile dintre Grecia, Bulgaria și România și de care beneficiază, de asemenea, Republica Moldova și Ucraina. Infrastructura de transporturi va fi dublată și de cea pentru energie electrică și de cea digitală. În plus, vor fi și conductele pentru gaz natural lichefiat. Este important ca România și Grecia să colaboreze și să prioritizeze aceste aspecte în cadrul UE, pentru a oferi cadrul necesar în vederea implementării acestor proiecte mari de infrastructură, inclusiv pentru legarea porturilor grecești de Varna și, desigur, de Constanța.
România este considerată un mediu primitor de către oamenii de afaceri greci, datorită afinităților dintre cele două popoare, relațiilor bilaterale foarte bune și faptului că avem atâtea preocupări și obiective comune. De multe ori, grecii care fac business în România își aduc și familiile, mai ales că există o școală greacă aici, susținută de mediul de business elen și de statul grec. Suntem foarte aproape de Grecia, există legături foarte bune pe calea aerului cu Atena și Salonic. România este o destinație privită favorabil nu doar din punctul de vedere al businessului, ci și pe plan personal, iar companiile găsesc aici oameni prietenoși și competenți pentru a-i angaja. Așteptăm cu mare nerăbdare integrarea completă în zona Schengen, care va intensifica și mai mult relațiile dintre cele două țări.
Mai vizitasem Bucureștiul înainte doar pentru întâlniri de afaceri. Este un oraș frumos, cu multă istorie și clădiri frumoase. De când am venit aici ca ambasadoare, iubesc și mai mult România. Este o țară mare și frumoasă, care are o mulțime de locuri de vizitat, multe dintre ele de importanță istorică pentru Grecia. Mișcarea de independență a Greciei a pornit în secolul al XIX-lea în Iași, sunt multe alte locuri importante pentru greci în alte zone, precum București sau Drăgășani, unde am fost deja. Grecii au fost prezenți aici încă din antichitate, apoi, după secolul al XVII-lea, s-au așezat în multe locuri, precum Tulcea, Constanța, Iași, Brăila, Galați. Intenționez să le vizitez pe toate. Țara este superbă, vreau să merg în Bucovina, la mănăstirile din Moldova, în Delta Dunării și în multe alte zone interesante din România.
Îmi propun să construim mai departe pe relațiile bilaterale deja excelente, să sporim coordonarea și cooperarea în multe domenii în care avem interese și obiective comune. Printre acestea se numără relațiile politice în cadrul UE și al altor organisme internaționale, colaborarea regională, inclusiv în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, consolidarea cooperării din Europa de Sud-Est. Vrem să intensificăm relațiile economice, dar și să consolidăm cooperarea și în domeniul militar între țările noastre. Am în vedere, de asemenea, îmbunătățirea conectivității energetice, a rezilienței energetice în regiune, inclusiv în beneficiul Republicii Moldova și Ucrainei.
Vreau, de asemenea, să intensificăm legăturile dintre cele două popoare. Ne bucurăm foarte mult că peste un milion de români revin în fiecare an în Grecia, însă există loc pentru a crește aceste cifre, deoarece Grecia are mii de insule și multe locuri de descoperit, inclusiv în zona de turism religios. Dar și reversul este adevărat. România este aproape de Grecia, este o țară frumoasă și tot mai mulți greci au început deja să o viziteze. Dacă îmbunătățim legăturile pe calea ferată, pe șosele și pe calea aeriană, dacă intensificăm cooperarea regională, grecii vor veni în număr din ce în ce mai mare în România și în orașele ei frumoase, în zonele istorice și nu numai.
Primul subiect important este finalizarea aderării la Schengen, iar Grecia a sprijinit cu fermitate România și Bulgaria în acest demers. Este un lucru care trebuia să se fi încheiat de mult și aderarea completă la spațiul Schengen este singura opțiune viabilă. Aceasta va da un impuls semnificativ comerțului și, de asemenea, călătoriilor dintr-o țară în alta.
O altă provocare în care Grecia și România trebuie, de asemenea, să-și intensifice cooperarea este îmbunătățirea infrastructurii, acordând prioritate proiectelor de interes regional, care vor fi în beneficiul nu doar al Greciei, Bulgariei și României, ci al întregii Europei, inclusiv pentru Republica Moldova și Ucraina, în perspectiva reconstrucției acestei țări. Vor fi întărite și conexiunile între celelalte țări din regiune prin coridorul vertical multimodal, care trebuie să fie un proiect prioritar pentru UE. Este important ca România să-și mențină stabilitatea politică și cea monetară. Aderarea la OECD, pentru care depuneți eforturi importante, va crește atractivitatea României pentru investitori, iar Grecia susține din plin acest obiectiv. Ar mai fi proiectele din zona de energie, pentru a asigura securitatea energetică în lumina unui mediu internațional complex. O altă provocare este securitatea regiunii Mării Negre, unde Grecia împărtășește preocupările României și se implică activ.
Nu în ultimul rând, cred că este vorba de politicile UE, cum ar fi politica agricolă comună, unde pozițiile țărilor noastre sunt foarte asemănătoare. Trebuie să cooperăm tot mai bine și în această direcție. Ar mai fi subiectul extinderii UE, inclusiv către Republica Moldova, încheierea agresiunii ruseşti din Ucraina și, desigur, viitorul Europei. Avem nevoie de o Europă puternică, o Europă unită și solidară, deoarece provocările vin din toate direcțiile.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 385 (16 iulie – 16 septembrie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Ediția internațională #BizGrecia este un proiect Biz în parteneriat cu Royal Caribbean, Alpha Bank, Olympus, Sarantis, PPC, tbi bank, Apivita, Stirixis Group, Aktor, V+O Communication și Aqua Carpatica.
În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…
Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…
Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…
Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…
Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…