Legea darii in plata, promulgata
Reading Time: 2 minuteLegea darii in plata a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis si urmeaza sa intre in vigoare pe 13 mai, la 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
“Am promulgat aceasta lege si astazi va fi publicata in Monitorul Oficial”, a declarat presedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Seful statului a declarat ca legea reexaminata de Parlament este in regula. „Aceasta lege a ajuns initial la mine si am retrimis-o in Parlament cu cateva observatii. La momentul respectiv, dupa parerea mea, legea nu a fost foarte bine elaborata. Parlamentul a luat in considerare aceste consideratii, a modificat legea corespunzator si mi-a retrimis legea in forma noua. Am apreciat faptul ca Parlamentul a tinut cont de observatiile mele si consider ca legea in forma in care a ajuns la promulgare este in regula”, a spus seful statului.
Legea darii in plata se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achizitia unei locuinte sau a unui teren pe care sa se construiasca locuinta, inclusiv pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.
Deputatii au scos programul Prima Casa de sub incidenta legii, insa au fost incluse in prevederile actului normativ si persoanele care se afla in prezent in procedura de executare silita de catre banci.
Totodata, deputatii au majorat plafonul privind suma imprumutata de la banca pentru cumpararea sau constructia locuintei la 250.000 de euro, de la nivelul de 150.000 de euro aprobat in Senat.
Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) si-a exprimat dezamagirea pentru faptul ca Presedintele Romaniei nu solicitat verificarea constitutionalitatii acestei legi la Curtea Constitutionala a Romaniei. “Consideram ca promulgarea legii in aceasta forma este regretabila cu atat mai mult cu cat inclusiv autoritati internationale relevante, precum Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International si-au exprimat public rezerve extrem de serioase asupra acestei legi si a consecintelor pe care le produce, inclusiv prin lipsa de predictibilitate privind mediul de afaceri si a climatului investitional din Romania”, arata CPBR, intr-un comunicat de presa.
CPBR reaminteste ingrijorarile exprimate de Comisia Europeana in „Raportul de tara al Romaniei pentru 2016:
– Legea este de natura a afecta disciplina de plata si activitatea de creditare;
– Legea introduce modificari semnificative ale cadrului juridic aplicabil contractelor de credit, contravenind cadrului juridic existent la nivel national si international (e.g. Legea introduce un drept general al debitorilor de a se descarca de datoria rezultata dintr-un contract de credit prin transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat catre creditori, in locul rambursarii creditului, fara a fi nevoie de consimtamantul creditorului);
– aplicabilitatea retroactiva a dispozitiilor Legii ridica motive serioase de ingrijorare privind securitatea juridica, principiului increderii legitime si stabilitatea sectorului financiar;
– Legea este aplicabila debitorilor ce se incadreaza in criterii ce nu au legatura cu situatia lor financiara si cu capacitatea de a-si achita in continuare datoriile, ceea ce este susceptibil sa sporeasca hazardul moral in sectorul bancar si sa slabeasca disciplina in domeniul creditarii;
– investitorii straini ar putea considera ca acest act legislativ este o sursa de insecuritate juridica si si-ar putea modifica strategia de investitii in ceea ce priveste Romania;
– legea ar putea avea un impact negativ asupra profitabilitatii si capitalizarii bancilor.
Printre elementele de neconstitutionalitate pe care considera ca legea le prezinta in continuare, CPBR mentioneaza incalcarea de principii cum ca cel al previzibilitatii si accesibilitatii normei legale, al securitatii juridice, al neretroactivitatii legii civile (prin aplicarea Legii la creditele in vigoare), al respectarii dreptului de proprietate, liberatatii economice, etc.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz