Management

Lectiile echitatiei

15 iul. 2015 3 min

Lectiile echitatiei

Reading Time: 3 minute
Ozana Moraru_4294
Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog si presedintele Bazei Hipice Equestria; Foto: Vali Mirea

Ceea ce a inceput ca un hobby s-a transformat intr-un business, desi nu aceasta era intentia initiala. Pasiunea pentru echitatie si dragostea de cai continua sa ramana pe primul plan pentru medicul oftalmolog Ozana Moraru

Adevarata dragoste pentru hipism nu incepe cu lectiile de calarie, ci odata cu achizitionarea unui cal. Cel putin asa i s-a intamplat Ozanei Moraru, medic specialist oftalmolog la clinica Oculus si presedintele Bazei Hipice Equestria. Ea se numara printre puti­nii oameni norocosi care au reusit sa-si transforme pasiunea in afacere si in acelasi timp sa continue activitatea profesionala de baza. In ciuda programului aglomerat, reuseste sa ca­lareasca in medie de patru ori pe saptamana, concentrandu-si pasiunea mai mult in zilele de weekend. Si-ar dori sa faca asta chiar mai des, dar considera prioritara activitatea de la clinica.

Meseria de oftalmolog este una “devoratoare de timp si energie”, iar calaria este foarte importanta in ceea ce priveste deconectarea de la agitatia din clinica si reincarcarea bateriilor. Ozana spune ca pleaca obosita de la munca de zi cu zi si, ajunsa la Clubul Equestria, are dubii daca poate face o sedinta de antrenament serioasa. Surpriza vine dupa ce incearca si realizeaza ca pleaca mai binedispusa si mai plina de energie decat a venit.

Ozana Moraru a reusit sa faca din acest hobby ceea ce multi si-ar dori sa realizeze din propria pasiune – un business. Investitia initiala in baza hipica a fost de aproximativ 4 milioane de euro.

Au urmat apoi multe extinderi, imbunatatiri, achizitionari de mijloace fixe sau mobile si cumpararea cailor. Toate acestea si cheltuielile ulterioare cu intretinerea au crescut bugetul foarte mult. Acesta a fost motivul care a determinat-o sa caute modalitati prin care caii si activitatea de la Equestria sa se autoin­tretina. Astfel, a aparut transformarea in afacere a ceea ce initial s-a vrut doar un hobby.

“In plus, am simtit inca de la inceput ca locul era viran, ca un business in domeniul ecvestru, realizat dupa reguli, nu «dupa ureche», ar avea sanse de reusita, chiar daca in Romania nu exista traditie pentru asa ceva”, isi aminteste Ozana Moraru. Echipamentul complet pentru calarie poate costa de la 200 de euro pana la 1.000 de euro, in functie de calitatea si brandurile pieselor componente. Lectiile de echitatie variaza intre 50 si 150 de lei, in functie de durata si tipul lectiei.

Ozana spune ca a invatat lectii de business prin practicarea echitatiei si stand intre cai. Considera ca din relationarea cu calul inveti cum sa relationezi mai bine cu oamenii din jur (colegi, subalterni, sefi, colaboratori, parteneri), imbunatatind astfel toate relatiile de munca si devenind mult mai eficient in activitatea de zi cu zi. Unora le e frica sa se apropie de cai pentru simplul fapt ca sunt niste animale impresionante prin marime si, mai ales, pentru ca nu ii cunosc. Aceasta frica poate sa dispara prin antrenamente repetate, in saua unor cai foarte cuminti.

Un mare beneficiu adus de aceste animale impresionante este aportul pe care il au in tratarea unor boli. Exista o intreaga stiinta care se bazeaza pe acest lucru, hipoterapia. Prin aceasta, copiii sau adultii care sufera de anumite afectiuni psiho-somatice sunt adusi in contact cu calul, invata sa relationeze cu el si simptomele afectiunii medicale se diminueaza mult.

Sfatul Ozanei Moraru pentru toti cei care cocheteaza cu ideea de a practica echitatia este sa inceapa prin a lua niste lectii, dupa care, daca le place apropierea de cai si doresc sa faca progrese, sa-si cumpere un cal. Din acel  moment, viata se va schimba in bine, avand un prieten de nadejde, cu care sa petreaca timp intr-adevar de calitate, fie doar ca agrement, fie chiar ca un mod de viata.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: