Lecții pentru lideri și follower
Reading Time: 3 minuteFollowership-ul este condiția sine qua non a leadership-ului. Alexandru n-ar fi cucerit lumea fără falangele macedonene, Cezar n-ar fi învins Galia fără legiunile romane. La noi însă, prea mulți followeri au ca motto “Zi ca el și fă ca tine”, spune Theodor Paleologu.
Ce faceți la Casa Paleologu și ce înseamnă Spiritul Casei?
Fac ce știu mai bine: țin cursuri și, în plus, în deplină libertate. Predau de vreo 20 de ani: am organizat seminarii la Ecole Normale Supérieure din Paris, am predat în America, la Boston College și Deep Springs College, la Bard College Berlin, la Universitatea Copenhaga. Aceste experiențe minunate mi-au influențat stilul de predare și continuu să fac același lucru la Casa Paleologu. Predau aproape în fiecare zi și trăiesc astfel cea mai fericită perioadă din viața mea. Casa Paleologu este totodată un loc cu poveste, un loc în care s-au scris multe capitole importante ale culturii române din ultimul veac. Spiritul Casei este un amestec de rigoare intelectuală, curiozitate, umor, convivialitate. Ambiția mea este să aduc la viață școlile antice de retorică și filosofie. Ce-mi doresc este o comunitate de prieteni animați de dorința de înțelepciune și virtute.
Cine sunt oaspeții Casei Paleologu?
În proporție de peste 80% sunt oameni activi profesional între 25 și 50 de ani. Peste 15% sunt elevi și studenți, iar restul, adică prea puțin după gustul meu, pensionari. Pentru elevi și studenți dăm câte două burse integrale pe curs. Același lucru aș vrea să-l fac și pentru pensionari, dar există un fel de reticență tipic românească, o jenă de a veni alături de alții mai tineri. În Danemarca am cunoscut o doamnă de peste 80 de ani care se apucase să facă o licență în filosofie. Am admirat-o foarte mult pentru asta. Profesiile cursanților sunt dintre cele mai variate: antreprenori, corporatiști, programatori, avocați, procurori, judecători, medici, profesori, ingineri, arhitecți, consultanți financiari – o adevărată arcă a lui Noe a meseriilor necesare în societate.
“Cu cât mai mult control birocratic, cu atât mai mare catastrofa din învățământ. Cei care știu să predea trebuie lăsați să predea, nu să li se bage bețe în roate.”
Spuneați că se vorbește până la sațietate despre leadership. Este mai important followership-ul?
Followership-ul este condiția sine qua non a leadership-ului: fără followeri nu poți face nicio brânză. Alexandru n-ar fi cucerit lumea fără falangele macedonene, Cezar n-ar fi învins Galia fără legiunile romane. Aveau followership disciplinat, antrenat, curajos, rezistent, devotat cauzei, încrezător, la nevoie autonom, însetat de glorie. Puneți-i pe acești mari lideri în fruntea unor netoți și veți vedea rezultatul. În franceză și există o expresie: “comme César à Carpentras”, adică precum Cezar la Carpentras, un loc în care se spune că s-ar fi răsturnat carul cu proști. De aceea cred că una dintre marile chemări ale unui lider e să-și educe followership-ul. Asta ține însă și de mentalitate. La noi prea mulți followers au ca motto “zi ca el și fă ca tine”. Și, de asemenea, prea mulți șefi sunt mici Ceaușești: am și un curs despre patologiile puterii, un subiect mereu actual.
Cum au apărut cursurile de la Casa Paleologu? Vă adaptați la mediu sau adaptați mediul?
Mă adaptez în sensul că unele cursuri pornesc de la întrebări care mi-au fost puse la alte cursuri. Când țin un curs de retorică pentru avocați, pentru finanțiști, pentru diplomați sau pentru înalți funcționari, mă adaptez particularităților profesiilor respective. Am creat împreună cu Ioana Prândurel, directoarea Fundației Paleologu, o comunitate pasionată de ce oferim noi și colaboratorii noștri: Cătălin Avramescu, Răzvan Ioan, Bogdan Tătaru-Cazaban, Cristian Preda.
Predați și retorică. Cine vine la aceste cursuri? Vin și politicieni?
Am avut și politicieni printre cursanții noștri: cei mai mulți de la USR (poate zece, poate mai mulți), vreo patru sau cinci de la PNL și cam tot atâția de la PLUS. Cu totul vreo 20-25 din circa 5000 de cursanți. Cât înseamnă asta ? În jur de 0,5%, adică extrem de puțin. Cred că la Casa Paleologu vin în general oameni care chiar au o meserie, care știu să facă ceva. Există un fel de autoselecție care face să avem un public de o excelentă calitate. Sunt oameni care, de pildă, știu să facă diferența între un curs serios de retorică și un training improvizat de public speaking ce promite scurtături și “tips and tricks”.
Ce îi lipsește sistemului de educație românesc? Ce ați schimba?
Aș schimba articolul din legea educației care impune școlilor private să urmeze programa ministerului în proporție de 80%. Sunt adeptul libertății și concurenței. Cu cât mai mult control birocratic, cu atât mai mare catastrofa din învățământ. Cei care știu să predea trebuie lăsați să predea, nu să li se bage bețe în roate. Profit de ocazie pentru a lansa un apel către potențiali investitori: am în sertar un concept pedagogic revoluționar pentru un liceu și caut oameni care să se implice alături de noi.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz