Lecții de business: Veronica Savanciuc, Lowe Group
Reading Time: 3 minuteSă avem curaj. Niciun business nu a început din comoditate, ci fiecare inițiativă de a crea ceva presupune un act de îndrăzneală și de asumare a unor riscuri. Curajul este esențial și pe parcurs, deoarece în orice business, la fel ca pe plan personal, avem nevoie să inovăm permanent, să ne reinventăm și să ne adaptăm tendințelor.
Să ne implicăm în tot ceea ce facem. Succesul nu este ceva la care asistăm, ci ceva ce trebuie trăit. Este nevoie să fim parte din ceva, să ne dedicăm unui proiect pentru a simți cu adevărat satisfacția reușitei. Dar să nu uităm că, pentru a ne implica, avem nevoie în primul rând de pasiune pentru ceea ce facem.
Să fim dedicați muncii noastre. Îmi aduc aminte din copilărie de „Povestea banului muncit“ a lui Alexandru Mitru, în care un tânăr conștientizează valoarea muncii abia atunci când tatăl îi aruncă în foc primul galben câștigat cu propriile mâini. Succesul obținut prin eforturi și sacrificii, pe care chiar îl merităm, este mult mai dulce și mai valoros decât orice alt succes câștigat ușor.
Să nu căutăm scurtăturile, deoarece nu ne vor duce la destinație. Dacă ceva ni se pare prea ușor, cel mai probabil nu ne va conduce spre succes.
Să fim întotdeauna pregătiți și prezenți. Oportunitățile nu apar niciodată la momentul pe care îl considerăm noi oportun, ci sunt de cele mai multe ori imprevizibile. De aceea, este important să fim mereu pregătiți și, mai mult decât atât, să le sesizăm și să avem curajul să le urmăm.
Să ne înconjurăm de cei mai buni oameni. Cu alte cuvinte, spune-mi cu cine te asociezi, ca să-ți spun ce succes vei avea. Niciun business nu este o insulă, iar în spatele oricărei reușite stă întotdeauna o echipă, un cumul de eforturi, idei și sprijin. Important e să plecăm la drum alături doar de oamenii care ne plac, care ne inspiră, de la care avem de învățat și care ne pot ajuta să fim mai buni.
Să nu evităm oamenii care ne contrazic. Este foarte important într-o echipă să existe îndeajuns de multă încredere încât oamenii să se exprime liber. Părerile în contradictoriu sunt cele care dau naștere marilor idei și proiecte și avem foarte multe de învățat unii de la alții în special atunci când gândim diferit.
Să nu ne luăm după aparențe, ci să verificăm, să analizăm, să trecem totul prin filtrul personal. Să punem la îndoială cutumele și prejudecățile și să gândim out of the box.
Să rămânem mereu accesibili. Această lecție am învățat-o de la Al Golin, fondatorul rețelei din care face parte agenția noastră de PR, Golin, un om extraordinar care și-a păstrat modestia și naturalețea față de cei din jur. Indiferent de poziția pe care o ocupăm sau de succesul de care ne bucurăm, ne intersectăm cu persoane diferite, astfel că este important să știm să ne raportăm la oameni, să comunicăm cu ei și să-i tratăm cu același respect pe care îl dorim pentru noi înșine.
Să nu uităm începutul. Succesul nu ar trebui niciodată să ne schimbe modul de a gândi, felul în care ne raportăm la ceilalți oameni și perseverența de a încerca să fim mereu mai buni. Întotdeauna, raportarea la momentul începutului te păstrează conectat la adevăratele valori care te-au condus, cu suișuri și coborâșuri, spre succes.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz