Lecția de curaj
Reading Time: 3 minuteS-a mutat singură în Seul când avea doar 20 de ani Mulți i-au spus că nu se va descurca, dar în numai patru ani le-a arătat tuturor că s-au înșelat. Silvia Pencu este cetățean de onoare al orașului Seul, prezintă o emisiune pentru expați la un post de radio și lucrează pentru DSGN Foundation.
A fost pasionată încă din copilărie de cultura și de limba coreeană, așa că, atunci când a venit timpul să aleagă o facultate, Seulul a fost opțiunea naturală pentru Silvia Pencu. În urmă cu patru ani, a aplicat pentru o bursă de studiu și visul din copilărie a devenit în scurt timp realitate. Tânăra a fost admisă la universitatea Korea, la Facultatea de Jurnalism și Comunicare, și s-a mutat singură în Seul, la vârsta de 20 de ani. “Părinții m-au văzut întotdeauna mai sensibilă, emotivă și mi-au spus că nu am cum să mă duc acolo singură”, își amintește Silvia Pencu, Investor Relations Specialist la DSGN Foundation.
“Rudele și toți cei care auzeau că merg în Seul pentru cinci ani au spus că este o perioadă prea lungă și că este foarte departe. Era teribilismul vârstei, nici măcar nu mă gândeam să poate fi o posibilitate să nu îmi placă. Pe mine, faptul că cei din jurul meu nu au crezut că o să mă adaptez m-a ambiționat mult”, spune Silvia Pencu.
Recunoaște că, deși nu vorbea coreeana ca un nativ și încă făcea unele mici greșeli gramaticale sau de pronunție, nu a stat deloc pe gânduri, și-a luat inima în dinți și a aplicat pentru un job la TV Chosun, un post local de televiziune. Aici s-a angajat ca reporter pentru o emisiune care prezenta poveștile unor oameni ce au locuit în Seul dar s-au retras în regiuni izolate, unde desfășoară fel de fel de activități interesante, precum olăritul sau producția de costume tradiționale. Tot la TV Chosun, Silvia a prezentat o emisiune cu caracter educativ, unde avea practic rolul unei studente care învață limba coreeană. La scurt timp după ce a încheiat colaborarea cu postul TV, a fost implicată într-un proiect cu echivalentul coreean al unei primării de sector, care avea un program de internship dedicat străinilor. Aici, Silvia a derulat o serie de studii pe tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, necăsătoriți, primăria fiind interesată să creeze un ajutor social pentru persoanele tinere care locuiau singure. În urma programului, Silvia Pencu a fost recomandată să devină cetățean de onoare al orașului Seul și, un an mai târziu, a primit distincția.
În urmă un an și două luni, românca a început colaborarea cu postul de radio Korean Broadcasting System, unde ține, în fiecare zi de joi, o emisiune educativă, de limba coreeană pentru expați. Emisiunea i se potrivește mănușă și iubește ceea ce face, mai ales că aici poate fi spontană, având libertatea de a fi ea însăși, fără să se limiteze la un scenariu. În parelel, Silvia Pencu colaborează în prezent și cu fundația de design DSGN Foundation, lansată de doi designeri celebri din Coreea de Sud, cei care au creat piesele de mobilier folosite de administrația prezidențială pentru întâlnirile la nivel înalt. DSGN Foundation este o platformă de crowdfunding, unde designerii își prezintă ideile, iar utilizatorii finanțează proiectele preferate. “Voi termina facultatea în februarie 2020, după care mă gândesc să mă întorc în țară pentru o perioadă de câteva luni. M-am gândit împreună cu sora mea să ne deschidem propria afacere. Eu mi-aș dori să activăm în zona de mediu, sustainable development”, adaugă Silvia Pencu.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 338 (15 decembrie 2019 – 15 ianuarie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz