Leadership fără limite
Reading Time: 4 minutePasiunea pentru yachting l-a ajutat pe Mihai Marcu, președintele MedLife, să descopere că între a conduce un business cu o creștere exponențială și a sta la timona unui velier există foarte multe asemănări, de la formarea echipajului și necesitatea luării deciziilor cu rapiditate până la importanța păstrării calmului în momentele dificile din timpul furtunilor pe mare.
“Sunt mihai marcu, permis categoria b, numărul 58.” Așa sună anunțul pe care îl face Mihai Marcu, președintele MedLife, de fiecare dată când iese din marină cu barca cu vele, să navigheze. Și acest lucru nu se întâmplă deloc rar. Antreprenorul iese pe mare de mai bine de 20 de ani, de fiecare dată când are ocazia și, desigur, îi permite vremea. În tot acest timp petrecut pe mare, spune că le-a văzut pe toate: de la cele mai frumoase apusuri la episoade amuzante cu paza de coastă ori la furtuni cu adevărat periculoase, unele chiar de gradul 9 – pe o scară de la 0 la 12, unde 12 este uragan. “Au fost și momente în care mă gândeam ce caut acolo. Și începi să numeri ce lași în urmă, pe acasă, dacă se întâmplă ceva”, spune Mihai Marcu, președintele Consiliului de Administrație al MedLife. “Deși, privind în urmă, nu a fost un pericol, este totuși ceva violent pentru minte. Eu cred că este foarte important ca oamenii să își caute limitele și să încerce să și le învingă”, adaugă Mihai Marcu.
Acesta este unul dintre motivele pentru care antreprenorul organizează, o dată pe an, un team building de o săptămână pe mare cu echipa de management a MedLife. Este locul perfect nu numai pentru a observa cum se comportă oamenii în situații limită sau cum reacționează când sunt practic obligați să împartă un spațiu comun, de cele mai multe ori foarte mic, ci mai ales pentru a exersa lucrul în echipă, pentru că pe o barcă tot echipajul trebuie să lucreze la unison, să tragă în aceeași direcție. La fel și într-o companie, nu? O ambarcațiune cu vele poate pierde cu ușurință viteza acumulată dacă mișcările nu sunt coordonate, lucru valabil și în business, unde orice mișcare greșită poate avea un impact de câteva mii de euro sau unul devastator, în funcție de mărimea businessului. “Respectă marea și fii tot timpul pregătit să repari câte ceva”, spune Mihai Marcu despre cele mai importante lecții învățate pe mare care pot fi aplicate și în management.
”Pe o barcă se strică trei lucruri până ajungi la Balcic, să nu mai vorbim până la Istanbul. Nu există să nu repari câte ceva, este o chestiune importantă. Trebuie să îți cunoști foarte bine barca, să îți cunoști motorul, să cunoști velele, echipamentele, să stăpânești foarte bine toate aceste lucruri, pentru că altfel poți intra într-o zonă de risc substanțial”, adaugă președintele Consiliului de Administrație al MedLife. Abilități extrem de necesare nu numai pentru un skipper, ci și pentru un lider, care trebuie să cunoască foarte bine compania, felul în care funcționează fiecare departament în parte, toate punctele forte și pe cele slabe, dar mai ales echipa care lucrează pentru el. Un lider, indiferent dacă este într-o companie sau pe o ambarcațiune cu vele, nu numai că trebuie să ia decizii foarte rapid, dar are nevoie de o echipă foarte bine pusă la punct, care trebuie să știe ce are de făcut.
O echipă performantă, atât pe mare cât și în mediul de business, se construiește în timp și este aceea în care fiecare membru se coordonează singur, fără să fie nevoie ca timonierul sau tacticianul să le explice la fiecare pas ce au de făcut. “Să pornești o echipă de racing de la zero, unde nimeni nu a mai concurat vreodată, este absolut interesant. Prinzi vânt foarte puternic, se rupe focul (pânză triunghiulară susținută de bompres la prora unei ambarcațiuni – n.r.), se prinde de elice. În job, ceea ce facem noi zi de zi este să comunicăm foarte bine cu oamenii, să lucrăm cu oamenii. Și asta o înveți foarte bine pe barcă. Marea te învață. Concursurile te învață”, conchide Mihai Marcu, președintele MedLife.
Pasiunea sa pentru yachting nu s-a limitat doar la câteva ieșiri pe mare cu velierul, ci a însemnat și nașterea unei școli de sailing și a businessurilor NauticLife și LifeHarbour Limanu. Pentru Mihai Marcu, Delta Dunării este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Este motivul pentru care, în urmă cu mai bine de 20 de ani, a investit în jur de 6.000 de dolari în Elbi, prima sa barcă. Pasiunea pentru sailing creștea încet-încet cu fiecare ieșire cu barca și, după ce a schimbat vreo 4-5 bărci de pescuit, în mintea antreprenorului a încolțit ideea de a pune bazele unui business, desigur, cu bărci. A cumpărat câteva ambarcațiuni și o casă în Deltă, care astăzi este o pensiune cu care antreprenorul are planuri mari. Marcu a pus bazele NauticLife, o companie care vinde ambarcațiuni, după care următorul pas firesc a fost crearea NauticSchool, prima școală de yachting, unde să învețe să navigheze cei care achiziționau bărcile cu vele. Mai târziu a investit în LifeHarbour, marina de la Limanu. Mihai Marcu a încurajat și a susținut apariția ulterioară a mai multor școli de sailing precum Romanian Yachting School, Set Sail etc. De aproape doi ani, antreprenorul a transferat pasiunea pentru sailing și fiului său, cu care obișnuiește să iasă pe mare în fiecare vară. În 2004, Mihai Marcu a preluat și frâiele MedLife, companie fondată în urmă cu mai bine de două decenii de medicul pediatru Gabriela Cristescu, mama sa. În anul 2016 antreprenorul a dus compania la Bursa de Valori București (BVB), listare care a fost cea mai mare ofertă publică inițială a unei companii antreprenoriale. Valoarea acesteia a fost de 160 de milioane de euro, iar în prima zi a fost cea mai tranzacționată companie pe BVB, înregistrând o valoare a tranzacțiilor de peste 12 milioane de lei. În ultimii nouă ani MedLife a a deschis și a achiziționat peste 80 de unități medicale, printre care Polisano, Anima sau DentEstet. 4% dintre medicii români lucrează în echipa MedLife și numărul total al colegilor angajați în MedLife a ajuns la 6.700.
foto: Vali Mirea
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz