Finanțe

La cumpana dintre crize

13 apr. 2018 3 min

La cumpana dintre crize

Reading Time: 3 minute

România este într-un moment de cumpănă – deficitele sunt printre cele mai mari din UE, anvelopa salarială va depăși nivelul de dinainte de criză si va ajunge la peste  40% din veniturile fiscale, leul se va deprecia, iar inflația se va menține ridicată, crede Nicolaie Chideşciuc, EMEA EM Economics Coordinator la J.P. Morgan.

crizaEconomistul a arătat că trebuie să ne așteptăm la o încetinire a creșterii economice, având în vedere că România a crescut mult în ultimii ani, mult mai repede decât alte țări din Europa Centrală și de Est pe baza unor politici nesănătoase. “Aș spune că au fost la început politici relativ sănătoase, însă în momentul în care s-a marșat foarte mult pe creșteri salariale în detrimentul investițiilor, nu a mai fost ok”, a declarat Nicolaie Chideşciuc la evenimentul CFA Forecast Dinner, reuniunea economiştilor şi analiştilor financiari din România.

Economistul a arătat că deși contextul este încă unul favorabil, în mod evident riscurile economice sunt în creștere în România, iar dezechilibrele se  adâncesc.  “România a avut o politică fiscală prociclică. Practic tot timpul – și înainte de criză, și în criză și în ultimii ani – politica fiscală a rămas prociclică. Am ajuns acum la un deficit bugetar care este unul dintre cele mai mari din UE, iar în context regional, dacă este să ne comparăm cu țările care ne interesează, din Europa Centrală și de Est, clar România are cel mai mare deficit bugetar”, a spus Chideşciuc, adăugând că atunci când ne uităm la deficitul structural lucrurile arată și mai rău.

“România a crescut foarte rapid și mult peste potențial în ultimii ani și defictul bugetar structural anul trecut a fost, de fapt, peste 3% iar anul acesta va fi probabil undeva în jur de 4%. Ce înseamnă asta? Dacă vine un șoc, fie intern, fie extern, este foarte ușor să arătăm deficite bugetare foarte mari”, a spus Nicolaie Chideşciuc.

Odată cu deficitul bugetar a mai venit o problemă, ca și în perioada de dinainte de criză – deficitul de cont curent care se lărgește România având unul dintre cele mai deficite de cont curent din UE. Deși nu crede că vor fi probleme pe termen scurt, economistul spune că acesta ar  trebui să fie ținut sub atenție.

Un alt aspect legat de deficitul bugetar, subliniat de economistul J.P. Morgan, a fost nivelul anvelopei salariale.

“România are în momentul de față o anvelopă salarială care reprezintă cea mai mare proporție din veniturile fiscale cred că din toată Uniunea Europeană și probabil în anul 2018 vom depăși ce aveam înainte de criză – anvelopa salarială va fi undeva probabil la peste 40% din veniturile fiscale. Clar sunt anumite semne de întrebare”, a spus subliniat Nicolaie Chideşciuc.

Economistul a arătat că aceste dezechilibre vor duce la o depreciere a monedei naționale, iar inflația va rămâne ridicată. “ Inflația o vedem deja ridicată și mi-e greu să cred că va coborî sustenabil în interiorul benzii țintite de Banca Națională. Din punctul meu de vedere va coborî doar temporar înapoi în banda țintită, dar pe termen mediu va rămâne în afara țintei”, a spus Chideşciuc.

“În momentul de față suntem la un moment de cumpănă. Nu este un moment de cumpănă foarte mare așa cum a fost înainte de criza financiară globală, dar este o cumpănă”, a spus Nicolaie Chideşciuc.

În ceea ce privește evoluția pe termen lung, economistul spune că este foarte important ca România să rămână în context european și să continue să adere la instituții și cerințe care vin dinspre Uniunea Europeană. “Cred că România este unde este din punct de vedere economic și social pentru că UE a ajutat enorm. Cred că este importnant să menținem această direcție”, a mai spus Chideșciuc.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: