KitKat: Pauză dulce made in Bulgaria
Reading Time: 4 minuteCum a ajuns o fabrică pe care Nestlé a cumpărat-o acum 30 de ani la periferia Sofiei să exporte batoane și napolitane KitKat către sute de milioane de consumatori din 34 de țări ale lumii.
Un delicios miros dulce îmi inundă nările în timp ce pe banda din fața mea o ghilotină debitează precis foi de napolitană care au fost atent suprapuse, cu cremă cu alune între ele. Linia de producție le poartă mai departe, către mașina care le va înveli în ciocolată, iar apoi un alt utilaj va pune produsul finit într-un ambalaj pe care sigur l-ați văzut în rafturile magazinelor: KitKat. Toată acțiunea are loc undeva la marginea capitalei bulgare, Sofia, într-o fabrică ultramodernă deținută de gigantul Nestlé.
Povestea Nestlé în Bulgaria a început în urmă cu 30 de ani prin achiziția acestei fabrici emblematice de ciocolată și dulciuri, dar povestea producției de ciocolată în unitatea de producție din Sofia a început în 1912. Fabrica privată a fost, evident, naționalizată de comuniști și apoi privatizată, înainte de a deveni parte a celei mai mari companii de produse alimentare și băuturi din lume. Nelly Angelova, Communication Manager la Nestle pentru Europa de Sud-Est, regiune din care face parte și România, ne-a povestit cum a intrat pentru prima oară în fabrică, în 1985, pentru a-și vizita mama, care lucra acolo. Apoi, Nelly a lucrat și ea în fabrică, la vechile utilaje similare unor minibetoniere, unde se făceau bomboanele. Istoria și tradiția nu au fost uitate, dar producția se face astăzi la cele mai înalte standarde și cu utilaje ultramoderne.
Cum a ajuns KitKat la Sofia
Fabrica din Sofia a început producția de KitKat în 2002, iar astăzi este o unitate modernă de producție de dulciuri, care livrează zeci de varietăți de batoane și napolitane KitKat, precum și Smarties, într-un mediu de securitate alimentară la nivel înalt și sub standarde stricte de calitate. Produsele care ies de la porțile fabricii sunt KitKat POPS (Lapte, Alune și Cacao), LION POPS, KitKat Chunky umplut – Peanut Butter, Caramel, Black & White, Lotus Biscoff, KitKat Countlines – simplu (Lapte, Alb, Duo), KitKat 2 Finger Mini Mix cu diferite arome. De asemenea, gama de Smarties include pilule Mini Eggs și Classic (lapte și albă) – toate în ambalaje de hârtie și folosind ingrediente naturale.
Nestlé are în Bulgaria circa 1.000 de angajați, dintre care 600 lucrează în fabrica din Sofia, dintre care 84% sunt implicați efectiv în producție. Media de vechime în companie este de 12 ani de vechime, iar peste jumătate (57%) dintre angajați sunt femei.
Exportul și sustenabilitatea
Peste 20.000 de tone de batoane și napolitane KitKat vor fi produse în acest an la fabrica Nestlé din capitala Bulgariei, iar 95% din această producție este destinată sutelor de milioane de consumatori din peste 34 de țări din întreaga lume. Cele mai mari două piețe pentru KitKat produs în Sofia sunt Marea Britanie (28%) și Germania (17%). Țările din regiunea Europei Centrale de Est primesc încă 17%, iar regiunea Europei de Sud-Est (Adriatica, Bulgaria, România și Ucraina) încă 11% din producție.
„În România, peste 15 milioane de batoane KitKat au fost consumate în 2023, creând o conexiune între consumatorii români și fermierii din programul Nestlé Income Acceleration, care stimulează familiile cultivatorilor de cacao care își înscriu copiii la școală, implementează bune practici agricole, se angajează în activități agro-forestiere și le diversifică veniturile. Prin inițiativa Breaks for Good de la KitKat, toți consumatorii produsului îi sprijină pe fermierii de cacao și contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la sustenabilitatea producției de cacao utilizată în aceste batoane”, spune Daniela Yordanova, SEM Confectionery Business Executive Officer, Nestlé. Fiecare al patrulea român mănâncă un KitKat produs la fabrica Nestlé din Sofia.
În timpul vizitei, am observat și atenția pe care compania o acordă zonei de sustenabilitate, care începe de la fermierii de cacao și merge până la reciclarea tuturor deșeurilor produse de fabrică. „Fabrica Nestlé din Sofia este o unitate de producție sustenabilă, pe lângă faptul că este o unitate extrem de controlată în ceea ce privește securitatea alimentară și măsurile anticontaminare. De-a lungul anilor am inițiat diferite programe și inițiative de sustenabilitate pentru a ne arăta respectul față de natură și resursele sale naturale. Deci, ori de câte ori desfaceți un baton KitKat și vă bucurați de gustul acestuia, țineți minte că a avut un impact minim asupra naturii”, ne explică Nina Vitkova, Sofia Factory Manager, Nestlé.
Ambalajele KitKat și Smarties sunt proiectate 100% pentru reciclare și, în consecință, cantitatea de plastic folosită anual a scăzut cu 11,5% din 2019 încoace. La fel și cantitatea de hârtie consumată a scăzut cu 135 de tone, echivalentul a 2.300 de copaci salvați de la tăiere.
Consumul de apă a scăzut cu 67% din 2010 datorită investițiilor în tehnologii moderne, automatizare și digitalizare, iar din 2014 niciun deșeu nu a fost aruncat la groapa de gunoi. Inițiativele pentru 2024 includ izolarea termică a circuitului ciocolatei, optimizarea sistemului de abur, optimizarea sistemului de aer comprimat și optimizarea sistemelor industriale de distribuție a apei.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 382 (16 aprilie – 16 mai 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz