John McAffee: De la primul antivirus la fuga de poliție
Reading Time: 2 minuteA fost programator la NASA, a fondat compania care a creat primul antivirus comercial, care-i poartă și astăzi numele, însă a devenit mult mai celebru pentru nebuniile pe care le-a făcut după ce a vândut compania. Faceți cunoștință cu John McAfee.
Când, la finele anului 2015, John McAfee își anunța intenția de a candida la președinția SUA din partea Partidului Libertarian, puțini îi cunoșteau cariera prodigioasă în domeniul IT, începută în 1968 la Institutul de Studii Spațiale a NASA. Mult mai proaspete în memorie erau razia poliției la proprietatea sa din Belize, când fusese acuzat de producția de droguri ilegale și deținere de armă fără permis (acuzații ulterior infirmate), dar mai ales fuga de poliție din 2012, când era considerat suspect în uciderea unui vecin american tot în Belize. A fugit în Guatemala și a simulat două atacuri de cord ca să evite extrădarea în Belize, fiind în cele din urmă deportat în SUA.
Cazul din Belize a rămas în coadă de pește, fiindcă autoritățile de acolo nu au mai făcut nimic pentru a-l aduce înapoi pe McAfee ca să fie judecat. Ambițiile sale politice au continuat însă, după ce în 2016 a ieșit pe locul trei din trei potențiali candidați ai Partidului Libertarian pentru președinția SUA. În 2018 și-a anunțat iar intenția de a candida la președinție în 2020, dar pe 4 martie anul acesta a renunțat, preferând să fie nominalizat de Partidul Libertarian pentru funcția de vicepreședinte. A doua zi a renunțat la renunțare, dar în aprilie a decis să-l sprijine pe Adam Kokesh, din poziția de candidat la funcția de vicepreședinte.
Toate acestea s-au întâmplat însă mult după ce John McAfee a făcut istorie în IT-ul mondial prin compania care-i poartă și azi numele, care a creat primul antivirus comercial. După NASA, în anii ’70 a lucrat ca software designer la Univac (compania care a creat primul mainframe, în anii ’50), iar apoi a fost arhitect de sistem de operare la Xerox, ajungând în anii ’80 să lucreze la compania aerospațială Lockheed. Lucra la Lockheed când a primit o copie a virusului de computer Brain și i-a venit ideea de a face software antivirus.
A fondat McAfee Associates în 1987 și a condus-o până în 1994, când a demisionat și ulterior și-a vândut toate acțiunile deținute. Astăzi McAfee LLC este o companie globală de securitate software deținută în proporție de 49% de Intel. Ulterior, a mai investit în Tribal Voice, care a dezvoltat PowWow, unul dintre primele servicii de instant messaging, și în Zone Labs, care făcea software pentru firewall-uri și a fost achiziționată de Check Point Software.
În stilul care l-a consacrat, John McAfee nu s-a ferit să stârnească mereu controverse, ajungând chiar să-și bată joc public de antivirusul McAfee într-un clip încărcat pe YouTube, în care trăgea pe nas un praf alb și era dezbrăcat de femei îmbrăcate sumar. Clipul a strâns peste 9 milioane de vizualizări.
Dincolo de aceste ieșiri care te pot face să-l iei cu greu în serios, John McAfee rămâne un antreprenor care a contribuit masiv la crearea pieței globale de securitate informatică.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 344 (15 iunie – 15 iulie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz