Johan Gabriels, iBanFirst: Potențialul de inovație oferit de sistemul Open Banking este nelimitat
Reading Time: 3 minuteOpen Banking revoluționează lumea bancară, pentru că duce la o mai mare trasparență a operațiunilor, siguranță, și rapiditate. Din ce în ce mai mulți operatori vor opta pentru integrarea acestui sistem, pe fondul Directivei europene PSD2. Conform acesteia, terții furnizori trebuie să obțină acces sigur la datele financiare. Potențialul de inovație oferit de sistemul Open Banking este nelimitat.
Sistemul Open Banking va determina o creștere a concurenței și a inovației în sectorul serviciilor financiare. Este un lucru bun, pentru că va duce la produse și experiențe mai bune pentru companii și pentru particulari. Interviu cu Johan Gabriels, Director Regional, Europa de Sud-Est, iBanFirst.
Ce înseamnă, de fapt, Open Banking?
Asocierea conturilor și inițierea plăților sunt două dintre funcțiile suplimentare oferite de sistemul Open Banking. Este ceea ce face ca produsul nostru să fie mai atractiv pentru clienții de tip IMM. Aceștia economisesc timp, deoarece platforma devine consola lor centralizată pentru tranzacțiile internaționale. Pe lângă ușurința de utilizare și comoditatea platformei. Platforma facilitează procesele normale de plată pentru clienții de afaceri, oferind o afișare completă a tuturor conturilor lor bancare. Ei își pot gestiona acum toate operațiunile de schimb valutar pe o singură platformă, de la inițierea plăților până la decontarea cu furnizorii internaționali.
Cum va fi integrat acest tip de servicii de către banci, fintech-uri, comercianți și utilizatorii finali?
Jucătorii din sectorul bancar tradițional au acționat lent în ceea ce privește prevederea din Directiva europeană revizuită privind serviciile de plată 2 (PSD2). Conform acesteia, terții furnizori trebuie să obțină acces sigur la datele financiare. La iBanFirst am optat pentru o structură cu mai mulți parteneri, printre care Klarna Open Banking. Este cea mai mare rețea europeană de open banking. Aceasta permite activarea și dezactivarea conexiunilor bancare pentru a obține cea mai bună acoperire locală posibilă.
Datorită acestei strategii unice, iBanFirst poate oferi clienților săi modalități inovatoare de a interacționa cu finanțele lor. Practic, nu contează locul unde se află conturile lor. Potențialul de inovație în sistemul Open Banking este nelimitat.
Având posibilitatea de a accesa date din conturile lor bancare externe și de a iniția plăți pe platforma iBanFirst, eliminăm încă o barieră în plățile clienților. Înainte trebuiau să recurgă la instrumente bancare online externe pentru a-și credita contul iBanFirst. Acum pot direcționa fondurile direct pe platforma iBanFirst, care devine interfața lor centralizată pentru toate operațiunile valutare.
Adoptarea acestor servicii pe scara largă ar însemna sfârșitul plăților prin instrumentele financiare cunoscute: plăți din cont, carduri sau platforme de plăți?
Open Banking nu va rezolva o problemă specifică și nici nu va reprezenta sfârșitul plăților prin intermediul instrumentelor financiare tradiționale.
Va contura, însă, un viitor în care datele vor fi disponibile pentru toți actorii din industria financiară. Totul însă cu acordul prealabil al clienților, în conformitate cu regulile GDPR.
Ce se va întâmpla în viitorul apropiat pe piața serviciilor bancare?
Open banking va permite furnizorilor de servicii financiare din topul ierarhiei să inoveze considerabil ofertele de produse pentru companii. Inovațiile furnizorilor de servicii financiare vor avea ca rezultat instrumente financiare mai eficiente în activitatea zilnică. Ceea ce va însemna mai mult automatism, deci mai mult timp liber, fără stresul operațiunilor manuale. Bineînțeles, vor fi reduse costurile. Inițierea plății constă în efectuarea ei dintr-un cont bancar în altul. Repet: Potențialul de inovație oferit sistemul Open Banking este nelimitat.
În loc să fie nevoie de o conectare la serviciile bancare online și parcurgerea pas cu pas a procesului de plată, cu ajutorul open banking, acest proces poate fi inițiat de alte programe. Sau din alte aplicații ori site-uri web și poate fi accelerat condiția fiind ca titularul contului să își dea acordul explicit.
Pe de altă parte, PSD2 specifică faptul că consumatorii au dreptul de a utiliza orice furnizor terț pentru serviciile lor bancare online. Prin urmare, băncile sunt obligate să furnizeze platforme deschise de programare a aplicațiilor sau API-uri pentru a permite software-ului de la o companie să acceseze informațiile privind conturile de plăți și a iniția plăți.
Fondată în 2013, iBanFirst este o companie franceză cu operațiuni în Franța, Belgia, Olanda, Germania, România și urmează să deschidă birouri în Bulgaria, Ungaria și Italia.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz